Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σφοδρή κριτική κατά Merkel για τις συνεχιζόμενες εξαγωγές όπλων στη Τουρκία

Σφοδρή κριτική κατά Merkel για τις συνεχιζόμενες εξαγωγές όπλων στη Τουρκία
Τα γερμανικά ΜΜΕ ακούν οξεία κριτική.
Η Γερμανία συνεχίζει να επιτρέπει την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία παρά την κριτική για την επίθεση στο συριακό θύλακα του Afrin, ανέφερε ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ARD και επισημαίνει η Deutshe Welle.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας €4,4 εκ. μετά τις 20 Ιανουαρίου, όταν η Τουρκία ξεκίνησε την επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στο Afrin, ανέφερε το ARD επικαλούμενο την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke.
Η αξία των εγκριθέντων εξαγωγών κατά το μήνα που προηγήθηκε της επίθεσης ήταν σχεδόν €10 εκ.

«Αμφίβολη η αξιοπιστία της Μέρκελ»

Η βουλευτής του αριστερού κόμματος Sevim Dagdelen, η οποία υπήρξε εκ των θερμότερων κριτικών των εξαγωγών όπλων στη Τουρκία στο παρελθόν, δήλωσε ότι οι πρόσφατες εγκρίσεις, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της καγκελαρίου Merkel μετά την καταδίκη από μέρους της, για τη τουρκική εισβολή στο Afrin, την οποία χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη».
«Η κριτική δεν έχει συνέπειες», δήλωσε στο ARD, προσθέτοντας ότι αντί να αναλάβει δράση για να σταματήσει τις μάχες, η κυβέρνηση της Merkel ενέκρινε περισσότερες πωλήσεις όπλων. Την περασμένη εβδομάδα, η Merkel επέκρινε την επίθεση της Τουρκίας στις κουρδικές δυνάμεις στο Afrin, την οποία η Άγκυρα περιγράφει ως αντιτρομοκρατική επίθεση.
«Παρά τα δικαιολογημένα ζητήματα ασφαλείας της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο Afrin, όπου χιλιάδες πολίτες εκδιώκονται ή πεθαίνουν», ανέφερε η Merkel σε Γερμανούς βουλευτές.

Γερμανικά όπλα στο Afrin;

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Rolf Mützenich δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει μερικά από τα όπλα που αγοράστηκαν από τη Γερμανία στη συνεχιζόμενη επίθεση στη Συρία.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία έχουν πιο ευέλικτες επιλογές παράδοσης όπλων, αλλά μπορούν επίσης να τους τα αρνηθούν, και σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα ήταν το σωστό», δήλωσε στο ARD.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει αποκτήσει το πλήρη έλεγχο του Afrin, μετά από συνδυασμένη επίθεση από έδαφος και αέρα εναντίον του YPG, που έλεγχε το συριακό θύλακα και χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική ομάδα και παρακλάδι των  ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο εντός της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης