Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oriental Review: Η υπόθεση Skripal και η ξεπερασμένη βρετανική προπαγάνδα

Oriental Review: Η υπόθεση Skripal και η ξεπερασμένη βρετανική προπαγάνδα
Σύμφωνα με το Oriental Review η έκθεση περιλαμβάνει «αποδείξεις που μπορούν να τις πιστέψουν όσοι δεν έχουν… μυαλό»
Οξεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση διαχειρίζεται την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην Ρώσου πράκτορα S. Skripal, ασκεί η ιστοσελίδα Oriental Review.
Η ιστοσελίδα αναφέρεται στην έκθεση που παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση, στην οποία κατατίθενται αποδείξεις ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την όλη υπόθεση.
Σύμφωνα με το Oriental Review η έκθεση περιλαμβάνει «αποδείξεις που μπορούν να τις πιστέψουν όσοι δεν έχουν… μυαλό» και καταθέτει τις δικές του απόψεις αναφορικά με το θέμα. Αναλυτικότερα:
«Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση, βάσει της οποίας «αποδεικνύεται περίτρανα» ότι για την υπόθεση Skripal ότι «η Ρωσία είναι υπεύθυνη» για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πράκτορα.
Πρόκειται για ένα 6σελιδο PDF που το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι η μηχανή προπαγάνδας της Βρετανίας έχει χάσει εντελώς την εξυπνάδα της.
Όποιος διαβάσει αυτήν την έκθεση θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά καταλήγει σε δύο συμπεράσματα και αυτά είναι εντελώς λανθασμένα.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/slide2.jpg?itok=OYdoeMAY

Πρώτο συμπέρασμα: Το Novichok (η ουσία στην οποία εκτέθηκε ο Skripal) είναι μία ομάδα παραγόντων η οποία μπορεί να παραχθεί μόνο στη Ρωσία και δεν έχει εγκριθεί από το Chemical Weapons Convention (CWC).
Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα.
Όντως το Novichok παράχθηκε για πρώτη φορά στην ΕΣΣΔ (στο Nukus Lab, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Ουζμπεκιστάν και έχει καταστραφεί πλήρως από το 2002 μετά από αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ουζμπεκιστάν και ΗΠΑ).
Ένας εξ αυτών που γνώριζε πώς μπορεί να παραχθεί ήταν ο Vil Mirzayanov.
Στη δεκαετία του ’90 αυτομόλησε στις ΗΠΑ, παίρνοντας μαζί του τη χημική φόρμουλα για τη συγκεκριμένη ουσία, η οποία φόρμουλα δημοσιεύθηκε και σε αρκετά περιοδικά ειδικού Τύπου, κυρίως που αφορούσαν τη χημεία.
Άλλωστε στις 17 Μαρτίου 2018 ο Craig Murray, πρώην ανώτατο στέλεχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει «σύμφωνα με στοιχεία που είχα τη δυνατότητα να έχω στην κατοχή μου στα τέλη του 2016, Ιρανοί επιστήμονες δημοσίευσαν μία έρευνα η οποία τονίζει ότι το Novichok μπορεί να παραχθεί ακόμη και από πρώτες ύλες που βρίσκονται στο κοινό εμπόριο.
Το Ιράν έχει κατορθώσει να κατασκευάσει αυτήν την ουσία και μάλιστα σε πλήρη συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons – OPCW).
Μόλις ολοκληρώθηκε η παραγωγή το Ιράν ενημέρωσε τον OPCW, προκειμένου να μπορέσει να εντάξει και το Novichok στα απαγορευμένα χημικά όπλα.
Αυτό καθιστά απόλυτα ανοησία την εκτίμηση της Theresa May ότι «αυτού του τύπου τα χημικά παράγονται μόνο στη Ρωσία».
Αυτό εξηγεί γιατί το επιστημονικό κέντρο Porton Down, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, αρνήθηκε να δηλώσει ότι η εν λόγω ουσία ήταν ρωσική.
Εάν μπορεί το Ιράν να την παράγει, τότε μπορούν και άλλες χώρες».
Δεύτερο συμπέρασμα: «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι υπεύθυνη είναι η Ρωσία.
Καμία χώρα, εκτός από τη Ρωσία, δεν συνδυάζει την ικανότητα, την πρόθεση και το κίνητρο για να το πράξει.
Δεν υπάρχει εναλλακτική εξήγηση», σημειώνεται στη βρετανική έκθεση.
Άλλο ένα μεγάλο λάθος.
Ο εξέχων Βρετανός ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο του Kent, καθηγητής Richard Sakwa, επεξεργάστηκε το θέμα στις 23 Μαρτίου με τον ακόλουθο τρόπο:
«Εκτός από τις δύο δυνατότητες που περιγράφει η Theresa May, στην πραγματικότητα υπάρχουν τουλάχιστον έξι, ίσως επτά.
Το πρώτο είναι ότι πρόκειται για κρατική χορηγία και πιθανώς δολοφονία που παρήγγειλε ο Putin...
Αυτή η έκδοση απλά δεν έχει νόημα και μέχρι να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, θα πρέπει να απορριφθεί ...
Η δεύτερη εκδοχή είναι μάλλον πιο εύλογη, ότι οι αρχές είχαν χάσει τον έλεγχο των αποθεμάτων χημικών όπλων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ρωσικές εγκαταστάσεις ήταν μάλλον χαλαρές από πλευράς εποπτεία.
Όμως τη δεκαετία του 2000, ξεκίνησε η αυστηρή εποπτεία των αποθεμάτων χημικών όπλων, έως την τελική τους καταστροφή το 2017.
Είναι πολύ πιθανό κάποιο άτομο ή άτομα να έχουν κρύψει υλικό και φυσικά να το χρησιμοποιήσουν όταν το θεωρήσουν απαραίτητο.
Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή.
Όλα να έχουν γίνει από αντιπάλους του Putin, οι οποίοι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να του επιβάλλουν διαφορετικού τύπου πολιτικές.
Ανάλογη είναι και η τέταρτη εκδοχή.
Βάσει αυτής οι αντίπαλοι του Putin προέρχονται από το εξωτερικό.
Φυσικά η λίστα των ανθρώπων που φέρεται ότι επωφελούνται από τη δυσφήμιση της Ρωσίας είναι μακρά.
Εάν το Novichok ή ο τύπος του έχει πολλαπλασιαστεί, τότε δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να οργανώσετε κάποιου είδους στημένη επιχείρηση.
Ο κατάλογος των χωρών που αναφέρονται στα κοινωνικά μέσα από αυτή την άποψη είναι μακρύς.
Προφανώς, η Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, όχι μόνο λόγω κινήτρων, αλλά και λόγω της πιθανής πρόσβασης στο υλικό, ως μετασοβιετικό κράτος με ιστορικές σχέσεις με το ρωσικό πρόγραμμα χημικών όπλων.
Το Ισραήλ διαθέτει ένα ευρύ απόθεμα χημικών όπλων και δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του OPCW. αλλά δεν έχει κίνητρο για μια τέτοια επίθεση (εκτός αν συνέβη κάποια ακούσια διαρροή εδώ).
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσε το περιστατικό, ως τρόπο ενίσχυσης του prestige του  ως χώρας που «μπορεί να απαντήσει σε κάθε χτύπημα».
Το βρετανικό ίδρυμα χημικών όπλων, το Porton Down, απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το Salisbury.
Η πέμπτη εκδοχή είναι μια πολύ πιο περίπλοκη εξέλιξη του προηγούμενου σημείου. Υπάρχει έμμεση απόδειξη, μια έκδοση που περιγράφεται από την Daily Telegraph, ότι ο Skripal μπορεί να είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει το «Trump Dossier» της Christopher Steele.
Ο Βρετανός πράκτορας που προσέλαβε τον Skripal, ο Pablo Miller, ζει στο Salisbury και έχει επίσης συνδέσεις με την Orbis International, το γραφείο της Steele στο Λονδίνο.
Σε αυτή την εκδοχή, ο Skripal εξακολουθεί να εργάζεται με τη MI6 με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τροφοδοτεί ιστορίες στη Steele, η οποία στη συνέχεια παρεμβαίνει μαζικά στην αμερικανική πολιτική, εμποδίζοντας έτσι την πολύ επιθυμητή προσέγγιση μεταξύ Trump και Putin.
Ο θυμός ενάντια στη Steele και η βρετανική παρέμβαση στη διεθνή πολιτική και στις εγχώριες υποθέσεις των ΗΠΑ προκάλεσε μια δολοφονία εκδίκησης.
Η έκτη εκδοχή είναι η εμπλοκή ορισμένων εγκληματικών στοιχείων, τα οποία για λόγους που γνωρίζουν μόνο τα ίδια, απλά πραγματοποιούσαν μία λαθραία μεταφορά και κατά λάθος υπήρξε απελευθέρωση της ουσίας.
Σε αυτή την εκδοχή, οι Skripals είναι τα τυχαία θύματα και όχι τα θύματα.
Υπάρχουν διάφορες επεξεργασίες αυτής της εκδοχής, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των μαχητών κατά του Putin.
Μπορεί κανείς να προσθέσει μια έβδομη έκδοση, στην οποία το ισλαμικό κράτος ή κάποια άλλη ισλαμική ομάδα επιδιώκει να προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη».
Για όσους επιθυμούν να δουν περαιτέρω αποδείξεις στο βρετανικό έγγραφο, λυπούμαστε αλλά θα απογοητευτούν.
Στην τρίτη σελίδα του PDF υπάρχει ένα… μάθημα ανατομίας:

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/Slide-3.jpg?itok=F_Hdo42g

Στην τέταρτη σελίδα ένα περίεργο και άσχετο διάγραμμα:

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/slide4.jpg?itok=s0_yvZM9

Οι συγγραφείς αυτής της «έκθεσης» κατέληξαν σε μία σειρά κατηγοριών χωρίς να έχουν αποδείξεις για καμία.
Μάλλον η Βρετανία μας κοροϊδεύει»….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης