Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Έκρυθμη η κατάσταση στη Γάζα - 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ καταρρίφθηκε ισραηλινό κατασκοπευτικό drone

AFP: Έκρυθμη η κατάσταση στη Γάζα - 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ καταρρίφθηκε ισραηλινό κατασκοπευτικό drone
Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι το drone καταρρίφθηκε από παλαιστινιακά πυρά λέγοντας ότι έπεσε λόγω τεχνικών προβλημάτων
Έκρυθμη είναι και πάλι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά το θάνατο 16 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά την Παρασκευή (30/3) στη διάρκεια συγκέντρωσης κατά μήκος του συνοριακού φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ στο πλαίσιο της κινητοποίησης «της μεγάλης πορείας για την επιστροφή».
Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο (AFP)η Χεζμπολά, που ελέγχει τα κατεχόμενα, ως απάντηση κατέρριψε ένα Ισραηλινό κατασκοπευτικό drone στην περιοχή Beit Yahoun, σύμφωνα με εκπρόσωπο της.
Ο ισραηλινός στρατός ωστόσο αρνείται ότι το drone καταρρίφθηκε από παλαιστινιακά πυρά λέγοντας ότι έπεσε λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Η νέα ένταση μεταξύ παλαιστινίων και Ισραηλινών προέκυψε μετά το κίνημα διαμαρτυρίας των παλαιστινίων, που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες με αίτημα «το δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστίνιων προσφύγων και την καταγγελία του πλήρους αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ημέρες.
Στη διάρκεια χθεσινής του (30/3) ομιλίας ο Παλαιστίνιος πρόεδρος M. Abbas δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για τους θανάτους αυτούς.
Οι Παλαιστίνιοι και η Τουρκία κατήγγειλαν «την υπερβολική χρήση» βίας. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία επίσης κατήγγειλαν την ισραηλινή απάντηση στις διαδηλώσεις.
Η Ουάσινγκτον εξέφρασε από την πλευρά της «τη λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα», μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας «τους εμπλεκόμενους να λάβουν έτρα για να αποκλιμακωθεί η ένταση».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας, ωστόσο δεν κατάφερε να εκδώσει κοινή ανακοίνωση.
«Υπάρχει ανησυχία ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, ζητώντας να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση.
Χθες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τρεις θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, σε αντίποινα για μια απόπειρα επίθεσης εναντίον στρατιωτών από τους διαδηλωτές.
Η πρώτη ημέρα της «μεγάλης πορείας για την επιστροφή» συνέπεσε χθες με την «Ημέρα της Γης», με την οποία κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τον θάνατο έξι Ισραηλινών Αράβων το 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κατάσχεσης της γης τους από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί Άραβες είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε σε 30.000 τον αριθμό των διαδηλωτών χθες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης