Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί για σημαντική αύξηση των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ

Der Spiegel: Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί για σημαντική αύξηση των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ
Ο Olaf Scholz αναμένεται να λάβει μέτρα προκειμένου να μετριάσει το πρόσθετο κόστος για την Γερμανία ώστε να παραμείνει σταθερός στους στόχους του προϋπολογισμού
Για αύξηση των επιτοκίων στην ΕΕ στα επόμενα χρόνια προειδοποιεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με τον νέο γερμανό υπουργό Olaf Scholz να ετοιμάζεται να λάβει μέτρα προκειμένου να μετριάσει το πρόσθετο κόστος ώστε να παραμείνει σταθερός στους στόχους του προϋπολογισμού.
Αυτό υποστηρίζει το γερμανικό Der Spiegel επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, εκπρόσωπος του οποίου αρνήθηκε να το σχολιάσει.
«Ο οικονομικός σχεδιασμός μέχρι το 2022 προβλέπει μια απαραίτητη εξομάλυνση του περιβάλλοντος της κεφαλαιαγοράς» φέρεται να υποστηρίζεται στο έγγραφο.
«Οι ειδικοί συνήθως βλέπουν τα επιτόκια μεταξύ 3% και 4% ως "κανονικά", σε σύγκριση με το -0%, που επικρατεί τώρα» αναφέρει το Der Spiegel.
Η διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι -0,40%, ενώ το επιτόκιο αναφοράς της αναχρηματοδότησής της είναι στο ιστορικό χαμηλό 0,0%.
Οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων, οι οποίες υποδηλώνουν το πιθανό κόστος δανεισμού της χώρας, υποχώρησαν το Μάρτιο, αλλά παρέμειναν στο 0,5% περίπου DE10YT = RR.
Το Der Spiegel ανέφερε ότι μια αύξηση κατά 1% των μέσων επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα σήμαινε επιπλέον 10 δισ. Ευρώ σε κόστος που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να διατηρήσει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό της.
Οι χρηματαγορές θα βρεθούν την επόμενη χρονιά για πρώτη φορά μετά το 2011 μπροστά στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ διάστημα κατά το οποίο η ΕΚΤ μελετά τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2,55 τρισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την τόνωση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.
Ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να επιβραδύνει τις προοπτικές, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier εξέφρασε στο Spiegel τη βεβαιότητά του ότι η ΕΕ και η Ουάσιγκτον θα «καταφέρουν να βρουν έναν λογικό συμβιβασμό μέσα στο καλοκαίρι» .
Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απέκλεισε προσωρινά την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, και έξι άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες, από την επιβολή υψηλότερων δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οι υψηλότεροι δασμοί αποσκοπούν στον περιορισμό των εισαγωγών από την Κίνα. Ο Altmaier δήλωσε ότι η Γερμανία συμφώνησε με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην παγκόσμια αγορά χάλυβα που προκαλείται εν μέρει από την Κίνα.
«Ψάχνουμε για μια κοινή γραμμή για την καταπολέμηση της αυξομείωσης των τιμών και της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Θέλουμε να βρούμε λύσεις συμβατές με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου» δήλωσε ο Peter Altmaier.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης