Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το Πεκίνο δημιούργησε αθόρυβα υπερσύγχρονη στρατιωτική βάση στην «καυτή» Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Πώς το Πεκίνο δημιούργησε αθόρυβα υπερσύγχρονη στρατιωτική βάση στην «καυτή» Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας  χρησιμεύει ως πύλη για τις παγκόσμιες θαλάσσιες διαδρομές μέσω των οποίων «περνάνε» εμπορεύματα αξίας 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως
Το Πεκίνο έχει τελειοποιήσει με τρόπο αθόρυβο μία υπερσύγχρονη στρατιωτική βάση στη διαφιλονικούμενη θάλασσα της Νότιας Κίνας, που αποτελεί ένα από τα πλέον «καυτά» μέτωπα γεωπολιτικά.   
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία διαθέτει πάνω από 200 νησιά και νησίδες, χρησιμεύει ως πύλη για τις παγκόσμιες θαλάσσιες διαδρομές μέσω των οποίων «περνάνε» εμπορεύματα αξίας 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, όπως αναφέρει το CNBC.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, συνδέει στενά την οικονομική της ασφάλεια με αυτές τις πλωτές οδούς δεδομένου ότι περισσότερο από το 64% του ναυτιλιακού της εμπορίου διέρχεται μέσω της περιοχής.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελεί επίσης ζωτική εμπορική αρτηρία για το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα.
Τα νησιά Spratly, τα οποία διεκδικούν έξι χώρες, συγκεντρώνουν  την προσοχή όλων και θεωρούνται πιθανό σημείο ανάφλεξης σε μία ενδεχόμενη σύγκρουση.
Βόρεια των νησιών Spratly βρίσκονται τα Paracels, όπου το Πεκίνο έχει αθόρυβα οικοδομήσει μια στρατιωτική βάση.
Το Woody Island, το μεγαλύτερο από τις νησίδες Paracels, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Κίνας.
Το Πεκίνο πήρε για πρώτη φορά την κατοχή του Woody Island το 1955.
«Το νησί Woody χρησιμεύει ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της παρουσίας της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε στο CNBC ο Gregory Polling, συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τη Διαφάνεια στην Ασία.

CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe

Ο Poling σημειώνει ότι από το 2013 το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει τη βάση ως πρότυπο για την αναβάθμιση των βάσεών του στα νησιά Spratly.

CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe

Το Woody Island πιστεύεται ότι έχει «τις πιο προηγμένες αναπτύξεις στρατιωτικών μέσων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας», σύμφωνα με τον Poling.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Κίνα οχυρώσει το Woody Island με τη μόνιμη παρουσία των πυραύλων επιφανείας - αέρος HQ-9, μαχητικών αεροσκαφών J-10 και J-11 και αντιπυραυλικού συστήματος, που μπορεί να πλήξει αεροσκάφη και πλοία.



Σύμφωνα με τον Poling η παρουσία των πυραύλων HQ-9 στο νησί αποτελεί αμυντικό μέτρο που χρησιμοποιείται για την προστασία των αεροσκαφών και των πλοίων που βρίσκονται κοντά.

CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης