Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 - Στοίχημα η Συνταγματική Αναθεώρηση

Τσίπρας: Βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 -  Στοίχημα η Συνταγματική Αναθεώρηση
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης λέγοντας «πως σημερα είναι ώριμες οι συνθήκες για μια μεγάλη δημοκρατική ανανέωση των θεσμών» - Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ
Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε στέρεες βάσεις, τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Ανατολικής Αττικής στο Λαύριο σήμερα (31/3/2018) από όπου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. 
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως δεν θέλει να αρθεί η προστασία που παρέχει ό «άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών».

 «Βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, πως η οριστική και κυρίως καθαρή έξοδος από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Στόχος μας η αναστροφή της κρίσης να μην αφορά δείκτες και αριθμούς, αλλά να γίνεται αισθητή στην κοινωνία» επισήμανε.
Τώρα που, όπως παρατήρησε, αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί.
Και, συνέχισε «σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Γεγονός που, όπως παρατήρησε, είναι ήδη ορατό στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.
Διαπίστωση που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του επιτρέπει να ζητήσει η πολιτική αντιπαράθεση να μην διεξάγεται σε στείρο επίπεδο.
«Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια:
Η Deutsche Telekom θα δημιουργήσει δίκτυο οπτικών ινών ύψους 2 δισ. ευρώ, δημιουργείται fund ύψους 400 εκατ. σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η επένδυση 600 εκατ. από την ΕΤΑΑ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα σταθερό κλίμα, τελείως διαφορετικό από τις συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα από το 2010.
Οι θετικές προβλέψεις ενισχύονται. Η ανάπτυξη, η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, θα βελτιώνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην επόμενη μέρα και κυρίως στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης, που όπως είπε, θα πρέπει να είναι δίκαιη.
«Η ανάπτυξη να είναι δίκαιη και να αφορά όλους τους Έλληνες, ανάπτυξης δίκαιη και γεωγραφικά» είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλο στοίχημα η Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης λέγοντας «πως σημερα είναι ώριμες οι συνθήκες για μια μεγάλη δημοκρατική ανανέωση των θεσμών.»
«Μεγάλο στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί είναι η προσπάθεια για μια ουσιαστική και προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση» είπε χαρακτηριστικά.
Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, πως η επικεφαλής του Κινήματος Αλλάγής Φώφη Γεννηματά συμφωνεί με τη διαδικασία αναθεώρησης από αυτή τη Βουλή, υπογράμμισε, πως «αντιδρούν στις θεσμικές τομές όσοι είναι ταυτισμένοι με το χτες κι έχουν δεσμεύσεις ισχυρές στο χτες και τα συμφέροντα.»
«Κάποιοι φοβούνται τις θεσμικές τομές όχι μόνο γιατί δεν έχουν βούληση να δείξουν υπεθυνότητα αλλά γιατί δεν μπορούν να συμβάλουν στην επόμενη μέρα της Ελλάδας» είπε προσφανώς αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να τον κατονομάσει.
Όμως, όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».
Προτιμούν έτσι να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, «τώρα που η δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις να εξετάζει μια μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος».
«Εμείς, όμως, θα κινηθούμε θεσμικά, δε θα τους κάνουμε το χατίρι και θα προχωρήσουμε», ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού.
Ο οποίος στο σημείο αυτό εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή.
Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε», αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δε μπορούν να περιμένουν.
Αλλά, «οι μεγάλες αυτές τομές πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης».
Και, όπως σημείωσε εμφατικά στη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει.
«Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.
Σε συνεννόηση -πρόσθεσε- με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία.
Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας», έκλεισε την αναφορά του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός.

Τα περιφερειακά Συνέδρια πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας

Τα Περιφερειακά Συνέδρια πιάνουν τον παλμό μιας κοινωνίας που διψάει για διάλογο, συνεννόηση και δημοκρατικό προγραμματισμό, κόντρα στην άγονη αντιπαράθεση και την καλλιέργεια φτηνών εντυπώσεων σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας..
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Λαύριο σημείωσε ότι αυτά καθαυτά τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, «αποδείχθηκε ότι μπορεί να είναι θεσμός».
Και τα οποία έφεραν στο ίδιο τραπέζι τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και την κυβέρνηση.
Είναι «αυτονόητο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «να κάτσουμε μαζί, να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να καταλήξουμε».
Με σκοπό την εκπόνηση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, για το οποίο η κυβέρνηση επέλεξε, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, να μην κλειστεί σε γραφεία, αλλά να ξεκινήσει από τα «κάτω», από τις Περιφέρειες.
Αντιπαρέβαλε δε, την κοινή αυτή προσπάθεια με το κλίμα στείρας, μίζερης, ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης.
Και θυμήθηκε το 2ο από τα Περιφερειακά Συνέδρια, στην Στερεά Ελλάδα, τότε δηλαδή που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλέσει, όπως είπε, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη που πρόσκεινται στο κόμμα της ΝΔ- να μποϋκοτάρουν τις διαδικασίες αυτές.
Και ήταν κρίσιμο, είπε ο κ. Τσίπρας, αν θα γινόταν αυτό, τότε που τα περιφερειακά συνέδρια ήταν στην αρχή τους.
Όμως, η εντολή παραβλέφθηκε και το συνέδριο είχε εξαιρετική επιτυχία.
Στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την αγωνία των ανθρώπων της Τ.Α. για το ποια θα είναι η συνέχεια όσων εξαγγέλλονται στα περιφερειακά συνέδρια. Και αποκάλυψε ότι έχει ήδη συσταθεί ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγγελιών.
Συνεχίζοντας στο θέμα των προτεραιοτήτων αυτής της τετραετίας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, αυτός και η κυβέρνησή του ήλθαν αντιμέτωποι με ζητήματα, όπως η χρεοκοπία, η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η ανάκτηση της χαμένης κυριαρχίας.
Ξεκαθαρίζοντας ότι, κατά την άποψή του, αυτή η προσπάθεια είναι μια εθνική προσπάθεια, δεν είναι η προσπάθεια ενός κόμματος, μιας παράταξης, μιας κυβέρνησης, ενός πρωθυπουργού.
Και αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κέρδος από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, «αν μέσα από τα συνέδρια αυτά μπορούμε να κάνουμε κουλτούρα διαλόγου».
Με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει εν κατακλείδι περισσότερο αισιόδοξος, αλλά και με τη δέσμευση ότι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί από την ταχύτητα υλοποίησης όσων εξαγγέλθηκαν από το βήμα του συνεδρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης