Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Στα 29 τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα της R Energy 1 με συνολική παραγωγή στα 7,2 MW

tags :
Στα 29 τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα της R Energy 1 με συνολική παραγωγή στα 7,2 MW
Στις 29 Μαρτίου 2018 ολοκλήρωσε την εξαγορά Φωτοβολταϊκού Πάρκου από την εταιρεία ΕΛΒΙΕΜΕΚ

Στα 29 τα Φωτοβολταϊκά της R Energy 1 με συνολική παραγωγή στα 7,2 MW

  • Η R Energy 1 ενημερώνει το επενδυτικό κοινό πως στις 29 Μαρτίου 2018 ολοκλήρωσε την εξαγορά Φωτοβολταϊκού Πάρκου από την  εταιρεία ΕΛΒΙΕΜΕΚ,  δυναμικής ισχύος 2 MW. 
Με την εξαγορά αυτή ο συνολικός αριθμός Φωτοβολταϊκών Πάρκων της εταιρείας ανέρχεται σε 29 με συνολική παραγωγή στα 7,2 MW.

Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη το μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή ενός Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 17.5 MW στην Στερεά Ελλάδα. Το έργο  αυτό πρόκειται να εισαχθεί στην νέα νομοθεσία που προβλέπουν οι διαγωνισμοί για νέα έργα στις ΑΠΕ.

Η Εταιρεία Ρ Ενέργεια 1 είναι εισηγμένη στην Νεοαναπτυσσόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και εξετάζει την παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (duallisting).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (1) + (2)
(1) Από τις 5 Αυγούστου 2017 η ελληνική εταιρεία R Energy 1 βρίσκεται στο ταμπλό του κυπριακού χρηματιστήριου. Μια εταιρεία με 25 Φ/Β Πάρκα συνολικής δυναμικότητας 3.2 ΜW και με συνολική παραγόμενη ισχύ περί τα 5.000.000 KWh ανά έτος επέλεξε την Κύπρο θεωρώντας την ίσως τον καλύτερο επενδυτικό προορισμό μετά τη Βρετανία. «Η Κύπρος είναι μια αγορά ‘business oriented’ με ευελιξία και διάθεση για προσέλκυση νέων κεφαλαίων και επενδύσεων», εξηγεί ο CEO της R Energy 1 Γιώργος Ρόκας αναλύοντας τα πλάνα της εταιρείας για το μέλλον. 

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας. Πότε ιδρύθηκε και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται; 
H R Energy 1 ιδρύθηκε το 2012 κατασκευάζοντας τρία φωτοβολταϊκά Πάρκα στην Κεντρική Ελλάδα, δυναμικότητας 1 MW.Γνωρίζοντας πως ο κλάδος των ΑΠΕ και συγκεκριμένα των Φ/Β Πάρκων είχε περιθώρια ανάπτυξης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η σύναψη βραχυχρονίων δανειακών συμβάσεων με χαμηλό επιτόκιο και σημαντική Κεφαλαιακή επάρκεια, κάτι που έτσι κι αλλιώς μπορούσαμε να πετύχουμε ως εταιρεία, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Θεωρήσαμε λοιπόν πως η σταδιακή επανείσοδος μας λόγω αυτών των συγκυριών αλλά και της δεδομένης εμπειρίας μας στον τομέα της Ενέργειας, θα μπορούσε να πετύχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Η κύρια δραστηριοποίησή μας επικεντρώνεται στην παραγωγή ενέργειας από Φ/Β Πάρκα με ιδιαίτερα όμως χαρακτηριστικά απόδοσης καθώς και κατασκευής/εξοπλισμού, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Πόσα φωτοβολταϊκά έχετε; Πόση έκταση, που και πόση είναι η συνολική παραγόμενη ισχύ σας;
Η R Energy 1 στα τέλη του 2015 εξαγόρασε ακόμα 22 Φ/Β Πάρκα από την Intrakat και πλέον κατέχει 25 Φ/Β Πάρκα συνολικής δυναμικότητας 3.2 ΜW, με συνολική παραγόμενη ισχύ περί τα 5.000.000 KWh ανά έτος. Τα Φ/Β Πάρκα μας βρίσκονται στην Ζάκυνθο και στην Θήβα και καταλαμβάνουν έκταση περίπου 250 στρεμμάτων.

Γιατί επιλέξατε τον κλάδο των φωτοβολταικών; Θεωρείτε ότι ο κλάδος έχει ακόμα περιθώρια επέκτασης;
Η επιλογή της κατασκευής και εξαγοράς των Φ/Β Πάρκων μας δεν είναι καθόλου τυχαία. Η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο παραμένει μια καινοτόμος τεχνολογία που αν και είναι αρκετά χρόνια στο προσκήνιο, εντούτοις αναπτύσσεται διαρκώς και εξελίσσεται.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι νέοι Ηλιακοί Συλλέκτες με τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης. Επίσης, το νέο πιλοτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί και αναπτύσσεται. Όσο αφορά το ερώτημά σας για το εάν μπορεί να υπάρξει ακόμα επέκταση, θεωρώ πως σαφέστατα και ναι, αλλά με προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με το τραπεζικό σύστημα καθώς και με το επιχειρηματικό ρίσκο. Ξέρετε, στην Ελλάδα, και επικεντρώνομαι στην χώρα μας, τα Φ/Β Πάρκα αποτέλεσαν για αρκετά χρόνια σημαντικό τμήμα της ανάπτυξης της Οικονομίας μας με πληθώρα παράπλευρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συνδυασμένων με τον κλάδο, όπως αυτών που δραστηριοποιούνται στη συντήρηση έργων, νέων επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη στις ΑΠΕ καθώς και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν επικουρικά στην εν γένει παρουσία των ΑΠΕ. Και ας μην ξεχνάμε πως προσφέρονται θέσεις εργασίας κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε περιόδους κρίσεως όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας.
Ο τομέας των Φ/Β παγκοσμίως λοιπόν έχει αυξητικές τάσεις με την τεχνολογία και την ανάγκη για καθαρή ενέργεια να βοηθά σε αυτό.
Οι ΑΠΕ δεν θα σταματήσουν να ευημερούν, αρκεί να υπάρχει σωστός σχεδιασμός τόσο στην απορρόφηση της παραγόμενης Ενέργειας από το σύστημα όσο και στον συνδυασμό ελκυστικής χρηματοδότησης και λογικού Feed In Tariff, ώστε η επένδυση να είναι αποδοτική.

Πόσο έχει βελτιωθεί η επίγνωση του κόσμου όσον αφορά τις δυνατότητες και τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των συστημάτων εξοικονόμησης;
Αυτή είναι πραγματικά μια εξαιρετικά επίκαιρη ερώτηση. Όταν το 1996 η παλιά μας εταιρεία Ρόκας ΑΒΕΕ κατασκεύαζε το πρώτο ιδιόκτητο Αιολικό Πάρκο στην Κρήτη, ρώτησα τον πατέρα μου γιατί αντιδρούσε τόσο πολύ ο κόσμος στη θέα των ανεμογεννητριών. Η απάντηση που πήρα ήταν σχεδόν προφητική: Ο κόσμος έχει μάθει να αντιδρά σε κάτι που είναι πρωτόγνωρο. Η ανάπτυξη όμως της τεχνολογίας θα φροντίσει για αυτό, δηλαδή ο κόσμος και θα μάθει αλλά το κυριότερο θα συμφιλιωθεί με τις εναλλακτικές πηγές Ενέργειας, κάτι που τελικά έγινε. Σήμερα θεωρώ πως είναι ασφαλές να πούμε ότι όλοι ξέρουν έστω τα θεμελιώδη γύρω από τις ΑΠΕ, αλλά πλέον αντιλαμβάνονται και έχουν πλήρη επίγνωση των πλεονεκτημάτων που απορρέουν μέσα από την χρήση των ΑΠΕ.

Γιατί επιλέξατε να εισαχθεί η εταιρεία σας στον χρηματιστήριο της Κύπρου; Τι προσδοκείτε; 
Προσωπικά θεωρώ ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και το αναφέρω με κάθε ειλικρίνεια. Είστε μια αγορά «business oriented» με ευελιξία και διάθεση για προσέλκυση νέων κεφαλαίων και επενδύσεων, αλλά το κυριότερο είναι το γεγονός ότι πλέον, ειδικά μετά το Brexit, αποτελείτε ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό για την είσοδο πολλών εταιρειών στο ΧΑ σας. Και αυτό οφείλετε να το εκμεταλλευτείτε. Η επιλογή μας ήταν απόλυτα συνειδητή λοιπόν.

Θα δραστηριοποιηθείτε στην κυπριακή αγορά; Τι λέει το αναπτυξιακό σας πλάνο; 
Η κυπριακή αγορά κατά καιρούς έχει προσελκύσει πολλές επενδύσεις ΑΠΕ, κυρίως όμως Αιολικών Πάρκων. Μάλιστα λειτουργεί εδώ και αρκετά έτη, ένα Αιολικό Πάρκο της παλαιάς μας εταιρείας της Ρόκας ΑΒΕΕ, δυναμικότητας 21 MW, αν δεν απατώμαι. Ωστόσο, για να προχωρήσει κάποιος σε κατασκευή ενός έργου πρέπει να εξετασθούν πολλές παράμετροι και ο συνδυασμός τους να είναι επιτυχής. Σίγουρα η Κύπρος είναι μέσα στα επενδυτικά μας σχέδια, αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πριν δημοσιοποιήσουμε κάτι. Όσο αφορά τα άμεσα επενδυτικά μας σχέδια, αυτά περιλαμβάνουν την εξεύρεση λειτουργούντων Φ/Β Πάρκων με ιδιαίτερα θετικά τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς και άριστη παραγωγή. Στην Ελλάδα πριν λίγες μόλις ημέρες, ψηφίστηκε ένα νέο Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, επανεκκινώντας την αγορά των Φ/Β, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το επενδυτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η αγορά μέσω αυτής της κίνησης. Για να γίνει αυτό απαιτείται χρόνος. Είμαστε λοιπόν σε αναμονή.

Ποια είναι τα πλάνα και οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία;
Η R Energy 1 έχει θέσει ως στόχο την προσεκτικά σχεδιασμένη ανάπτυξή της. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εύρεση κατάλληλων τοποθεσιών για κατασκευή νέων έργων καθώς και εξεύρεση ιδανικών projects προς εξαγορά που θα αποτελέσουν τα κομβικά σημεία για να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Κύριο μέλημα μας είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε οικονομία κλίμακας σε όλες μας τις δραστηριότητες, κάτι που το έχουμε πράξει ήδη σε μεγάλο βαθμό με την μείωση του Επιτοκίου δανεισμού μας καθώς και την διατήρηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα των λειτουργικών μας εξόδων. Θα παραμείνουμε σταθερά ανοδικοί λοιπόν, αλλά με σίγουρες κινήσεις και σωστές επιλογές.

(2) 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΕΝΑΛΕΝ Α.Ε., θυγατρικής του ομίλου DIONIC, ανακοίνωσε η R Energy 1. Αναλυτικά, η ανακοίνωση με την οποία η R Energy 1 ενημέρωσε για την εξαγορά αυτή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έχει ως εξής:

«Η εταιρεία μας θα ήθελε να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι, ολοκλήρωσε σήμερα την εξαγορά της εταιρείας ΕΝΑΛΕΝ Α.Ε. θυγατρική εταιρεία του εισηγμένου ομίλου DIONIC στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εξαγορά αυτή εντάσσεται στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας μας και επιβεβαιώνει την ραγδαία αναπτυξιακή της πορεία.

Η εξαγορασθείσα Εταιρεία, ΕΝΑΛΕΝ ΑΕ, έχει στην ιδιοκτησία της 1 Φ/Β Πάρκο δυναμικότητας 2 ΜW στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Έλος Λακωνίας.Το εν λόγω πάρκο έχει συνδεθεί στο δίκτυο της ΔΕΗ, το 2013 και χαρακτηρίζεται από την άρτια ποιότητα κατασκευής του καθώςκαι την υψηλή παραγωγή του.

Πλέον η συνολική δυναμική παραγωγής του ομίλου εταιρειών R Energy 1 ΑΕ, ξεπερνά τα 5.2 MW, ενώ τα Φ/Β πάρκα που έχει ο Όμιλος στην κατοχή του αριθμούν τα 27, γεωγραφικά κατανεμημένα σε ολόκληρη την Ελλάδα»

http://www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης