Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιτσιόρλας: Επενδύσεις αυτή τη στιγμή υπάρχουν - Το θέμα είναι εάν θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρόνο

Πιτσιόρλας: Επενδύσεις αυτή τη στιγμή υπάρχουν - Το θέμα είναι εάν θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρόνο
Για να υπάρξει ισχυρή επίδραση στην πορεία της οικονομίας μας χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις σε λίγο χρόνο, υπογραμμίζει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».
Σημειώνει ότι «επενδύσεις, όπως και άμεσες δυνατότητες για νέες επενδύσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν. Το θέμα είναι εάν θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρόνο, ώστε να λειτουργήσουν σωρευτικά και να έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε».
Μάλιστα,  εξηγεί ότι η συγκρότηση της task force σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα θέλει να απαντήσει και «η άμεση εμπλοκή του Πρωθυπουργού δείχνει τη βαθειά συνειδητοποίηση της ανάγκης να επιταχυνθούν οι επενδύσεις».
Κατά τον ίδιο, η εμπέδωση της αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς θα συμβάλλει θετικά στην προσέλκυση επενδύσεων.
Κυβερνητικός στόχος , σύμφωνα με τον υφυπουργό, «είναι τον Αύγουστο να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της χωρίς την ανάγκη για βοήθεια στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων μας», ενώ για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει «να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις του προγράμματος προκειμένου να μπορούμε να αξιώσουμε και την τήρηση των δεσμεύσεων της άλλης πλευράς ως προς τη ρύθμιση του χρέους, να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος κι ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια περίοδο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης συνεχίζοντας τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη βάση ενός δικού μας προγράμματος».
«Προφανώς όλα αυτά σημαίνουν ότι βρισκόμαστε σε μια δυναμική διαπραγμάτευση στην οποία πρέπει να διεκδικήσουμε το maximum του στόχου που έχουμε θέσει», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στην αντιπολίτευση που επιμένει ότι καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, καθώς οι πιστωτές θα ζητήσουν ενισχυμένη εποπτεία, αναφέρει ότι «η ΝΔ, απουσία στρατηγικής, εξαντλείται σε μικροπολιτικά παιχνίδια.
Προσπαθεί να πλήξει την κυβέρνηση αναδεικνύοντας τα αδύναμα σημεία της χώρας και τους συμβιβασμούς στους οποίους υποχρεώθηκε λόγω χρεοκοπίας.
Για την οποία όμως οι δικές της κυβερνήσεις και τα στελέχη της έχουν τεράστια ευθύνη. Την ίδια ώρα, προβαίνει σε εξαγγελίες που σε άλλη περίοδο θα ήταν απλώς πολιτικαντισμός.
Σήμερα όμως τροφοδοτούν τις καχυποψίες για τη μετα-μνημονιακή περίοδο που ως χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».
Τελικά, προσθέτει ο κ. Πιτσιόρλας, «το ερώτημα είναι ένα η ΝΔ θέλει την καθαρή έξοδο που επιδιώκει η κυβέρνηση ή προτιμάει την παράταση του μνημονιακού καθεστώτος με την μία ή την άλλη μορφή».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του διοικητή της ΤτΕ Ι. Στουρνάρα, ο οποίος  έχει ταχθεί υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης ως υποστηρικτικού πλαισίου για την οικονομία που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού και θα παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές, απαντά ότι «η άποψη που υποστηρίζει ότι πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο φθηνού δανεισμού από τους εταίρους μας κι όχι από τις αγορές, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να σταθεί μόνη της κι ότι πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας. Μόνο που αυτό  δεν θα περιλαμβάνει απλώς ευνοϊκούς όρους δανεισμού, αλλά και πολύ ισχυρά ανταλλάγματα για αυτούς τους ευνοϊκούς όρους.
Αυτόν ακριβώς τον κύκλο πρέπει να σπάσουμε και θα τον σπάσουμε, εφόσον ξεκάθαρα δεσμευτούμε εμείς οι ίδιοι σε μια πορεία διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν».

Συνταγματική Αναθεώρηση

Για σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής ως προς την ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης κάνει λόγο ο κ. Πιτσιόρλας.
Ο ίδιος θεωρεί ότι στην παρούσα Βουλή μπορεί να διαμορφωθεί ο συσχετισμός για το άνοιγμα της διαδικασίας για μια ουσιαστική αναθεώρηση υπό τον όρο  ότι θα υπάρξουν οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν την πραγμάτωση αυτής της δυνατότητας.
«Η ΝΔ βλέπει τη δυνατότητα πλειοψηφίας για προοδευτική αναθεώρηση και αντιδρά αρνητικά στο άνοιγμα της διαδικασίας.
Από μόνη της όμως δεν έχει τη δύναμη να την ανακόψει», προσθέτει ο υφυπουργός.

Εθνικά θέματα

Η  επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ θα ανοίξει μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης -από κάθε άποψη- του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, τονίζει ο κ. Πιτσιόρλας και προθέτει ότι  «η μη επίλυση στερεί από τη χώρα μας δυνατότητες».
Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για  την πορεία των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο υφυπουργός υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί από την στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης που προωθεί ο κ. Erdogan.
Είναι ολοφάνερο ότι η ένταση εξυπηρετεί τα δικά του σχέδια και μόνον».
Κατά τον ίδιο, «εμείς πρέπει να αποκαλύπτουμε καθημερινά την προκλητικότητα και να απαντάμε με θετικές πρωτοβουλίες, πατώντας στο Διεθνές Δίκαιο και αξιοποιώντας τις διεθνείς μας συμμαχίες».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημειώνει ότι αιχμή των πρωτοβουλιών μας το επόμενο διάστημα πρέπει να αποτελέσει η αναθέρμανση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει σήμερα  να καταλάβει ότι η δίκαιη επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι αυτή που θα σταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο και θα αφαιρέσει το έδαφος για κινήσεις αποσταθεροποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης