Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Τη Δευτέρα 2/4 τα συντρίμμια του κινέζικου δορυφόρου Tiangong - 1 θα καταλήξουν στη γη

tags :
BBC: Τη Δευτέρα 2/4 τα συντρίμμια του κινέζικου δορυφόρου Tiangong - 1 θα καταλήξουν στη γη
Όπως τονίζει το γραφείο διαστήματος της Κίνας αυτό δεν θα γίνει σαν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, που δείχνουν διαστημόπλοια να συντρίβονται στη γη, αλλά θα είναι σαν βροχή μετεωριτών
Τα συντρίμμια από έναν κινέζικο διαστημικό σταθμό θα καταλήξουν στη γη τη Δευτέρα 2/4, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο επιστημονικές πηγές.
Η υπηρεσία διαστήματος της Κίνας ανέφερε ότι ο σταθμός θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της γης σε 24 ώρες, εκτίμηση που συμφωνεί με αυτή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Ο Tiangong - 1 ήταν μέρος του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας και και το πρωτότυπο για έναν επανδρωμένο σταθμό το 2022.
Μπήκε σε τροχιά το 2011 και πέντε χρόνια μετά αναμενόταν να ολοκληρώσει την αποστολή του, πέφτοντας πίσω στη γη.
Σύμφωνα με την τελευταία προβολή αυτό αναμένεται να συμβεί από την Κυριακή 1/4 το απόγευμα ως τη Δευτέρα 2/4 το πρωί.
Το μεγαλύτερο μέρος του διαστημικού σταθμού αναμένεται να καεί μόλις εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα, αλλά μερικά συντρίμμια μπορεί να φτάσουν ως την επιφάνεια του πλανήτη μας.
Όπως τονίζει, όμως, το γραφείο διαστήματος της Κίνας αυτό δεν θα γίνει σαν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, που δείχνουν διαστημόπλοια να συντρίβονται στη γη, αλλά θα είναι σαν βροχή μετεωριτών.
Η Κίνα επιβεβαίωσε το 2016 ότι είχε χάσει επαφή με τον Tiangong - 1 και δεν μπορεί να τον ελέγξει, οπότε δεν ξέρει που θα καταλήξει.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ανέφερε ότι ο δορυφόρος μπορεί να πέσει σε μία πολύ μεγάλη περιοχή από τον 43ο βόρειο παράλληλο μέχρι τον 43ο νότιο παράλληλο.
Δηλαδή, σε μία περιοχή νότια και βόρεια του Ισημερινού, η οποία εκτείνεται από τη Νέα Ζηλανδία ως το μέσον των ΗΠΑ.
Ο διαστημικός σταθμός θα αρχίσει να θερμαίνεται όταν πλησιάσει στα 100 χιλιόμετρα από τη γη και το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό.
Ο σταθμός θα αναπτύξει ταχύτητα 26 χιλ. χιλιομέτρων την ώρα, ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι το μεγαλύτερο μέρος των 8,5 τόνων του θα εξαϋλωθεί μόλις έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα.
Μερικά κομμάτια του όπως οι δεξαμενές καυσίμων και οι μηχανές πυραύλων μπορεί να μην καούν, αλλά οι πιθανότητες συντρίμμια τους να χτυπήσουν κάποιον άνθρωπο στη γη είναι απειροελάχιστες.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι το 20% ως 40% από τέτοια μεγάλα αντικείμενα "επιβιώνει" και θεωρητικά μπορεί να βρεθεί στο έδαφος.
Αλλά το να τραυματιστεί κάποιος από τέτοια κομμάτια είναι απίθανο, για την ακρίβεια οι πιθανότητες είναι ίσες με το να χτυπηθεί δύο φορές από κεραυνό την ίδια χρονιά.
Κι αυτό διότι τα περισσότερα συντρίμμια τελικά καίγονται στη μέση του ωκεανού, μακριά από τους ανθρώπους, ενώ συνήθως υπάρχει επαφή με τον δορυφόρο μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εκτραπεί η πορεία του, αν χρειαστεί.
Έτσι, συνήθως τα συντρίμμια οδηγούνται σε μία περιοχή που λέγεται ωκεάνιος πόλος μη προσβασιμότητας και βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό, μεταξύ της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αμερικής, ενώ ονομάζεται "νεκροταφείο δορυφόρων".
Πρόκειται για μία έκταση 1.500 τετρ. χιλιομέτρων με 260 δορυφόρους να βρίσκονται στον βυθό του ωκεανού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης