Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως ο Φραγκιαδάκης (ΕΤΕ) μπορεί να ξεπεράσει τους σκοπέλους σε διοικητικό συμβούλιο, ΤΧΣ και κυβέρνηση; - Στηρίζει ο SSM

Πως ο Φραγκιαδάκης (ΕΤΕ) μπορεί να ξεπεράσει τους σκοπέλους σε διοικητικό συμβούλιο, ΤΧΣ και κυβέρνηση; - Στηρίζει ο SSM
Η Εθνική θα περάσει τα stress tests και αυτή εξέλιξη θα είναι σημαντική παράμετρος για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Πως ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας μπορεί να ξεπεράσει τους σκοπέλους σε διοικητικό συμβούλιο, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κυβέρνηση;
Το τελευταίο διάστημα ένα σύμπλεγμα παραμέτρων με επίκεντρο το διοικητικό συμβούλιο, την κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40% της Εθνικής ασκούν συστηματική πίεση στην διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Η πίεση αυτή έχει διάφορες αφετηρίες, αιτίες, ελατήρια και κίνητρα.
Η κυβέρνηση δεν τον συμπαθεί επειδή θεωρεί ότι δεν είναι συνεργάσιμος.
Βέβαια από πότε ένας διευθύνων σύμβουλος τράπεζας πρέπει να είναι συνεργάσιμος με την κυβέρνηση αποτελεί απορία…
Με το ΤΧΣ έχουν υπάρξει κάποιες διαφωνίες σε ορισμένα θέματα στρατηγικής και το είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν.
Ο συμπαθής Π. Θωμόπουλος ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής δεν έπρεπε να παραμείνει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να υπάρξει deal με το ΤΧΣ που μερικώς τηρήθηκε.
Κατά την άποψη έμπειρων τραπεζιτών που διάκεινται θετικά στην διοίκηση Φραγκιαδάκη το κυριότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι εσωτερικές σχέσεις με το διοικητικό συμβούλιο.
Ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου λένε ότι η διοίκηση δεν συνεργάζεται με τα μέλη του ΔΣ.
Υπάρχουν και άλλα θέματα δευτερευούσης σημασίας π.χ. ότι έχουν αναβαθμιστεί οι δύο Β.. ή δύο Βασίληδες έναντι των άλλων στελεχών κ.α.
Η ουσία είναι ότι η κριτική που ασκείται στον Φραγκιαδάκη έχει ορισμένα κίνητρα που χρήζουν προσοχής.
Κάποιοι θέλουν να αντικαταστήσουν τον CEO ή απλά θέλουν να τον χειραγωγήσουν;
Το bankingnews σε επικοινωνία που είχε με θεσμική πηγή στον SSM έλαβε την απάντηση ότι δεν υπάρχει θέμα διοίκησης στην Εθνική τράπεζα.
Όταν η εποπτική αρχή της Εθνικής τράπεζας στηρίζει το management αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ακυρώνει αλλότρια σχέδια.
Το να ασκείται κριτική για την Εθνική Ασφαλιστική ή την Ρουμανία είναι διαφορετικό πράγμα από το να σχεδιάζεται από ορισμένα κέντρα να αμφισβητήσουν τον Φραγκιαδάκη;
Έχοντας την στήριξη του SSM το βασικό ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει μια διοίκηση έναντι των μετώπων, κυβέρνηση, ΔΣ και ΤΧΣ;
Με την κυβέρνηση ο Φραγκιαδάκης δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, πέραν του να διατηρεί μια ουδέτερη στάση, όπως την τρέχουσα περίοδο.
Όμως το βασικό ζήτημα είναι το διοικητικό του συμβούλιο και εκεί πρέπει να εστιάσει την προσοχή του.
Εάν το διοικητικό συμβούλιο πειστεί ότι έχει απέναντι του ένα CEO ένα διευθύνοντα σύμβουλο συνεργάσιμο τότε το κεφάλαιο αμφισβήτησης και εντάσεων θα κλείσει.
Ως προς το Ταμείο και το 40% που κατέχει στην Εθνική και τα σενάρια ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση στην Γενική Συνέλευση του Ιουνίου θα ζητήσουν την αντικατάσταση Φραγκιαδάκη από την Εθνική τράπεζα είναι μάλλον ουτοπίες.
Το ΤΧΣ δεν θα εμπλακεί άλλο – και παρασκηνιακά – στην υπόθεση της Εθνικής πληροφορούμαστε.
Το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζονται από πλευράς Φραγκιαδάκη ενεργητικές πρωτοβουλίες ώστε να ρίξει φως στις σκιές που τον περιβάλλουν.
Το management έχει ισχυρά στοιχεία αλλά πρέπει να φύγουν οι σκιές.
Η Εθνική θα περάσει τα stress tests και αυτή εξέλιξη θα είναι σημαντική παράμετρος για τις μελλοντικές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης