Τελευταία Νέα
Speculator

H EKT στηρίζει τα εταιρικά ομόλογα της Ευρώπης μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης (QE)

H EKT στηρίζει τα εταιρικά ομόλογα της Ευρώπης μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης (QE)
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο πανικός ρευστοποιήσεων στην αγορά ομολόγων, η ΕΚΤ «στηρίζει» τα εταιρικά ομόλογα της Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαρτίου, η ΕΚΤ σχεδόν διπλασίασε τις αγορές εταιρικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, ενώ από τις αρχές του έτους, η ΕΚΤ αγόρασαν σε εβδομάδια βάση εταιρικά ομόλογα 1,4 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο, η ευρωτράπεζα αγόρασε 2,2 δισ. ευρώ (55% υψηλότερα από το μέσο όρο του 2018 και σχεδόν διπλάσιο από τις αγορές 1,26 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).
Κι αυτό σε μια προσπάθεια της ΕΚΤ να ηρεμήσει η αγορά καθώς οι αποδόσεις υποχώρησαν.



Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Μάρτιο, το 22% των συνολικών αγορών στο πλαίσιο του QE ήταν σε εταιρικά χρεόγραφα.
Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και σχεδόν 10% κατά τους πρώτους 18 μήνες του προγράμματος.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες, το ερώτημα που έχει κυριαρχήσει στην αγορά ομόλογα είναι πότε η ΕΚΤ θα καταργήσει το QE και αν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν ή μετά σταματήσει τις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει το 40% του ΑΕΠ της Ευρώπης (μέσω των ομολόγων που έχει αγοράσει) οι αποφάσεις της επηρεάζουν άμεσα τις κεφαλαιαγορές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης