Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έχει ημερομηνία λήξης τις επόμενες εκλογές η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; - Δεν είναι και τόσο σίγουρο...

Έχει ημερομηνία λήξης τις επόμενες εκλογές η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; - Δεν είναι και τόσο σίγουρο...
Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ανοίγματα Τσίπρα στο Κίνημα Αλλαγής
Η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται να «μένει» από εναλλακτικές και από στρατηγικούς ελιγμούς.
Η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα αρκετές δυσλειτουργίες.
Το επισημαίνουν σχεδόν καθημερινά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σπεύδουν να επισημάνουν πάνω σε ποιες αρχές δομήθηκε η σημερινή κυβέρνηση.
Αρκετοί μάλιστα τονίζουν ότι η συνεργασία έχει και ημερομηνία λήξης.
Είναι όμως περισσότερο από προφανές ότι παρά τις όποιες έντονες πολιτικές διαφωνίες σε μια σειρά από κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα, όπως είναι π.χ. το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να πάει μέχρι τέλους,  έως τις επόμενες εκλογές.
Το σενάριο οι ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση φαντάζει απίθανο (ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Σκοπιανό δεν φαίνεται να προχωράει).
Απώτερος στόχος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν και παραμένει η έξοδος από την σκληρή επιτροπεία και τα μνημονιακά προγράμματα τον ερχόμενο Αύγουστο.
Το επιχείρημα «εμείς σας βγάλαμε από τα μνημόνια που μας έφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» δεν είναι μόνο ένα ισχυρό «χαρτί» - ενδεχομένως και το τελευταίο - του Τσίπρα.
Είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι η ανάγκη που έφερε την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε αποτέλεσμα.
Ότι πέτυχε έναν από τους βασικότερους στόχους για τον οποίο αυτή η κυβέρνηση σχηματίστηκε.
Ότι δηλαδή η κυβερνητική αυτή σύμπραξη αποδείχθηκε επιτυχημένη.
Όμως κάπου εδώ τα ωραία τελειώνουν.
Και όλα αρχίζουν από την αρχή όπου όλα είναι πιθανά και ανοιχτά.
Αλλά υπάρχουν μερικά αδιαμφισβήτητα πολιτικά δεδομένα.
Πρώτον, το «μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι ξεκάθαρο.
Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία περίπτωση σύμπνοιας ή εύρεσης έστω και της παραμικρής συναίνεσης, αλλά αντίθετα και οι δύο φαίνεται να επιθυμούν για ευνόητους λόγους την πόλωση.
Δεύτερον, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυναμική να κάνει τη μέγιστη πολιτική ανατροπή και να ξεπεράσει την πρωτιά της ΝΔ που σκιαγραφούν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η στόχευση Τσίπρα στρέφεται και στο Κίνημα Αλλαγής.
Και εδώ αρχίζουν τα σενάρια και οι πολιτικοί υπολογισμοί.
Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε ανοίγματα στην κεντροαριστερά και στο Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου απέναντι στο συντηρητισμό που – ομολογουμένως – αποπνέει ολοένα και πιο έντονα τους τελευταίους μήνες η ΝΔ.
Στρατηγική που μπορεί να του αποδώσει είτε του προκύψει το θετικό είτε το αρνητικό σενάριο.
Για παράδειγμα και με αφορμή τη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση είτε θα καταφέρει να έρθει πραγματικά πιο κοντά με το Κίνημα Αλλαγής και θα αρχίσουν οι ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα των εκλογών (αποδυναμώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την προοπτική μιας κυβέρνησης της ΝΔ που ούτως ή άλλως απέχει πολύ από την αυτοδυναμία) είτε σε διαφορετική περίπτωση (εάν δηλαδή το Κίνημα στραφεί στη ΝΔ) να εκμεταλλευτεί τις εσωκομματικές διαφωνίες, να προκαλέσει ρήγμα και να κερδίσει μια κρίσιμη μάζα κεντροαριστερών/κεντρώων ψηφοφόρων.
Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή ο Τσίπρας θα έχει καταφέρει και το Κίνημα Αλλαγής να αποδυναμώσει αλλά και να προσελκύσει κρίσιμες και ενδεχομένως καθοριστικές ψήφους για την ενίσχυση των ποσοστών του ενόψει της εκλογικής μάχης.
Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση δεν αποκλείεται η πολιτική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, εφόσον οι τελευταίοι καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, κάθε άλλο παρά βραχύβια να αποδειχθεί.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης