Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Αναμένοντας την Εβδομάδα των Παθών αλλά χωρίς Χρηματιστηριακή Ανάσταση...

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Αναμένοντας την Εβδομάδα των Παθών αλλά χωρίς Χρηματιστηριακή Ανάσταση...
Το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει αλλάξει
Η αγορά εισερχόμενη στην «Εβδομάδα των Παθών», δεν απέφυγε ημερήσιες απώλειες άνω του 1% και με δεδομένες τις συνεχόμενες αργίες (λόγω Καθολικού  και Ορθόδοξου Πάσχα) ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, αλλά και το πρώτο τρίμηνο με πτώση -2,70%.
Δυστυχώς για τους συμμετέχοντες δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα του window dressing λόγω τριμήνου.
Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η Δημόσια εγγραφή της ομολογιακής έκδοσης των 120 εκατ. ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με υπερκάλυψη 2,7 φορές και  απόδοση 3,95%.
Η ελκυστική επιλογή για τις χειμαζόμενες εγκλωβισμένες σε μηδενικά επιτόκια  τραπεζικές καταθέσεις, τράβηξε το ενδιαφέρον επενδυτών χαμηλού κινδύνου και πρόσθεσε άλλη μια καλή εταιρεία στην ελληνική ομολογιακή αγορά.
Όμως η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, για άλλη μια εβδομάδα, παρέμεινε στο βάλτο των χαμηλών συναλλαγών που έχει παγιδευτεί το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια εικόνα  εμφανίζουν  όλες οι σειρές Ελληνικού χρέους, με μηδαμινές συναλλαγές, κινούμενες, σε μικρό εύρος διακύμανσης, αναμένοντας την είδηση που θα διασπάσει το εύρος τιμών του 4,15%- 4,50% στο 10ετές,  ομόλογο και θα αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων.
Η αύξηση όμως του spread μεταξύ Ελληνικών και Πορτογαλικών ομολόγων, συντηρεί το προβληματισμό μας.
Ακολουθεί ημερήσιο διάγραμμα του 10-ετους Ελληνικού ομολόγου.


Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, αν και ανοίγουν κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματίζουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Το υπερ πλεόνασμα των 2,7 δις στο Α’ δίμηνο του 2018, δεν αντισταθμίζει την ετήσια αύξηση του Ελληνικού χρέους κατά 10,5 δις, ούτε την μείωση των καταθέσεων κατά 609 εκ. τον Φεβρουάριο. 
Η υπερφορολόγηση της οικονομίας (+8,9% έσοδα) και η υστέρηση του προγράμματος Δημοσίων Δαπανών κατά -198 εκατ. ευρώ (-51,42%) είναι οι βασικές αιτίες του υπερπλεονάσματος.
Το γεγονός αυτό  οδηγεί στην έλλειψη πολύτιμης ρευστότητας από την αγορά, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.
Λαμβάνοντας υπόψη την μελέτη της ΓΕΣΕΕ που εμφανίζει την πραγματική ανεργία στο 27,50%, ενώ το 59% των νέων ανέργων επιθυμεί να εγκαταλείψει την χώρα και 4 στους 10 έχει μεικτό μισθό κάτω των 700 ευρώ, προβληματίζεται κανείς για το μέλλον της χώρας και τους αναπτυξιακούς στόχους της.
Ακολουθεί σχετικό διάγραμμα με τους δημοσιευμένους ευρωπαικούς δείκτες ανεργίας.
Η απόκλιση που παρουσιάζει η Ελληνική ανεργία (κατά eurostat) είναι εμφανής, συστηματική  και δημιουργεί τεράστιες παρενέργειες στην Ελληνική οικονομία, κυρίως δε στους αναπτυξιακούς στόχους της.  


Παρόλα αυτά υπάρχουν και θετικά στοιχεία που δεν πρέπει να αγνοηθούν, όπως η μείωση του Εμπορικού Ελλείμματος κατά -14,8%, η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 13,7 δις ευρώ, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών κατά 18,5% (κυρίως κλάδος αλουμινίου).
Επιπλέον η πλειοψηφία των εισηγμένων ανακοινώνει καλά αποτελέσματα  διαχέοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το 2018.
Το σημαντικότερο όμως ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους συνεχώς αναβάλλεται ή μετατίθεται χωρίς ευκρινή και οριστική λύση.
Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί, συνεχίζουν και όσο πλησιάζουμε προς την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος με 75 προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα, νέα θέματα ανακύπτουν σχετικά με τις λύσεις που θα επιλεγούν για το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Ακόμα και η ανάλυση βιωσιμότητας που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή επιτροπή για το Ελληνικό χρέος η οποία επισυνάπτεται ακολούθως δημιουργεί ερωτήματα και προβληματισμός για τις Μακροοικονομικές υποθέσεις της...


Όλα τα ανωτέρω συνοψίζονται στο τίτλο πρόσφατης έκθεσης της Golman Sachs «Λασπωμένος δρόμος προς την Καθαρή Έξοδο»…. 
Πρόσθετα η πρόσφατη πολιτική όξυνση, αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων εξ Ανατολών, που δεν φαίνεται να εκτονώνεται, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα και δημιουργούν ανασφάλεια στην Ελληνική οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκική λίρα πιέζεται  έναντι των βασικότερων ισοτιμιών, η οικονομία της παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υποβοηθούμενη από την συνεχιζόμενη πλυθυσμιακή έκρηξη.
Η χαμηλή ισοτιμία βοηθά την εξαγωγική της βιομηχανία και αυξάνει το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Το γεγονός δε ότι μόνο το 25% του Δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ της είναι εξωτερικό, ενώ το εσωτερικό ιδιωτικό & δημόσιο  χρέος ξεπερνά το 245% του ΑΕΠ προς το παρόν δεν τους πιέζει άμεσα για λήψη επώδυνων αποφάσεων. Ακολουθεί διάγραμμα με την ισοτιμία EUR/TRY.  
Ο δείκτης τραπεζών, μετά και τις επανερχόμενες ανησυχίες για νέες ΑΜΚ των Ελληνικών τραπεζών, διέρρηξε τις 845 μονάδες οι οποίες έχουν γίνει τώρα αντίσταση.
Μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση των 845 μονάδων θα αυξήσει πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 905 & 935μονάδων.
Παραμονή  κάτω των 845 μον. αυξάνει τον κίνδυνο προσέγγισης των 710- 708 μονάδων.


 Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να περάσει τις αντιστάσεις των 800 & 815 μονάδων, φλερτάρει επικίνδυνα με την επαναπροσέγγιση των 770 & 730 μονάδων.
Τυχόν  ανοδική διάσπαση των  800 μον. μας οδηγεί ξανά πέριξ  των 830-835 μον. Επισημαίνουμε ότι ο  εκθετικός κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 786 μον. Απώλεια του σημαντικού αυτού επιπέδου, θα επιταχύνει περαιτέρω την καθοδική πορεία του δίνοντας τεχνικούς στόχους πέριξ των 750 & 720 μονάδων.


 Αντίστοιχα η αποτυχία του FTSE 25 να διαπεράσει ανοδικά τις 2070 μονάδες, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 1970 & 1880 μον.
Επιβεβαιωμένη διάσπαση το Εκθετικού κινητού μέσου 200 ημερών (2042,06) επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την τεχνική εικόνα του δείκτη.  
Συμπερασματικά, το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει αλλάξει και την θέση του έχει πάρει ο προβληματισμός και η επιφύλαξη, αναμένοντας τις εξελίξεις πολλών ανοικτών σημαντικών θεμάτων στην ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή.
Αντίστοιχη ανησυχία και νευρικότητα έχει επέλθει και στις Διεθνείς αγορές για τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω.
Είμαστε σε εγρήγορση, δεν παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες  στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν “στρατηγικές profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.
Προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων σε εταιρίες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εξετάζονται  για  ,  με χρήση stop loss και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες και τις μειωμένες πιθανότητες για σύντομη Χρηματιστηριακή Ανάσταση.…
Καλή Μεγάλη εβδομάδα..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Msc Banking & Finance

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης