Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Οι σκανδαλώδεις πρακτικές της Frigoglass με τη θυγατρική στο Ντουμπάι που την... ξαναπουλάει

tags :
Αποκάλυψη: Οι σκανδαλώδεις πρακτικές της Frigoglass με τη θυγατρική στο Ντουμπάι που την... ξαναπουλάει
Τι ανέφερε ο ορκωτός της θυγατρικής το 2015 και το 2016 και ξέχασε η εισηγμένη να αναφέρει - Οι αοριστίες του ενημερωτικού δελτίου και των οικονομικών καταστάσεων
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και η Frigoglass ανακοίνωσε χθες τη σύναψη συμφωνίας πώλησης του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας Frigoglass Jebel Ali FZE που δραστηριοποιείται στον κλάδο της συσκευασίας υαλουργικών προϊόντων, στην ATG Investments Limited.
Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής κατά την εισηγμένη ανέρχεται σε 12.5 εκατ. δολάρια Η.Π.Α., προσαρμοζόμενο ανάλογα με τις δανειακές υποχρεώσεις (debt-free basis) της Frigoglass Jebel Ali FZE. 5 εκατ. δολάρια Η.Π.Α. θα καταβληθούν κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ τα υπολειπόμενα 7.5 εκατ. δολάρια Η.Π.Α. θα καταβληθούν σε 4 δόσεις εντός των επομένων 4 ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η Frigoglass αναφέρει ότι το ύψος των ανωτέρω καταβολών υπόκειται σε προσαρμογές σχετικές με τα επίπεδα του κεφαλαίου κίνησης της υπό εξαγοράς εταιρίας και άλλες συνήθεις για τις συναλλαγές αυτού του είδους προσαρμογές.
Συμπέρασμα ότι το τίμημα μπορεί να μην είναι και αυτό ακριβώς που ανακοινώνει η εταιρία η οποία προβλέπει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018 και τα έσοδα από την πώληση, μετά την αφαίρεση των αμοιβών και άλλων εξόδων που σχετίζονται με τη συναλλαγή, αναμένεται να διατεθούν προς αποπληρωμή του δανεισμού με εξασφάλιση πρώτης τάξης.
Όμως η πώληση της Frigoglass Jebel Ali FZE δεν ανακοινώνεται πρώτη φορά από τη Frigoglass.
Το είχε ξανακάνει στις 22 Μαΐου του 2015 η Frigoglass όπου είχε ανακοινώσει πως είχε συμφωνήσει την πώληση του κλάδου υαλουργίας που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες υαλουργίας της Beta Glass Plc. στη Νιγηρία και της Frigoglass Jebel Ali FZCO στο Ντουμπάι, καθώς και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες παραγωγής πλαστικών κιβωτίων και μεταλλικών πωμάτων της Frigoglass Industries (Nig.) Ltd στη Νιγηρία έναντι 200 εκ δολαρίων σε μετρητά και  25 εκ δολάρια για δύο χρόνια με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Τότε η εταιρία ανέφερε πως η συναλλαγή υπόκειται στην παροχή από τον αγοραστή διαβεβαίωση για την απαιτουμένη χρηματοδότηση καθώς και σε άλλους συνήθεις όρους συναλλαγών και εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και λίγο πριν τη λήξη του 2015 ότι θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Τελικά η συμφωνία ανακοινώθηκε ότι ναυάγησε μετά από 9 ολόκληρους μήνες και αφού είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωνόταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Τότε το «πρόβλημα» η διαβεβαίωση ενός υποψήφιου αγοραστή για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.
Πέραν αυτού τότε υποτίθεται «στο πλαίσιο πώλησης του κλάδου υαλουργίας στις 21 Μαίου 2015, αυξήθηκε η συμμετοχή του Ομίλου στην εταιρεία Frigoglass Jebel Ali από 80% σε 100% καταβάλλοντας € 3.724 χιλ. στις μη ελέγχουσες συμμετοχές.
Η εταιρία αυτή δηλαδή αποτιμήθηκε σε 18,620 εκ Ευρώ.
Όμως τα παράξενα δεν τελειώνουν εδώ καθώς «Κατά την 30.06.2017, η ανακτήσιμη αξία της μονάδας δημιουργίας ταμειακών ροών του Κλάδου Υαλουργίας στη Frigoglass Jebel Ali ήταν € 24,7 εκ.» !!!
Ο Όμιλος όπως ο ίδιος αναφέρει, στα πλαίσια της διαδικασίας κατάρτισης του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης κεφαλαίου σχετικά με την προτεινόμενη Αναδιάρθρωση, μετά από επαναξιολόγηση των σχετικών γεγονότων και περιστάσεων που αφορούν στις θυγατρικές της Jebel Ali και Frigoglass South Africa, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λογιστική αξία των παγίων περιουσιακών στοιχείων των παραπάνω θυγατρικών και της υπεραξίας που προέκυψε από την εξαγορά της εταιρείας Frigoglass Jebel Ali, όπως παρουσιάζονται στις δημοσιευμένες, ελεγμένες ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2016 θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν»!!!
Δηλαδή ήλθε εκ των υστέρων και έκανε απομείωση για την προηγούμενη χρήση ύψους 1,5 εκ ευρώ.!!!
Επίσης αναφέρει πως «Βάσει των εκτιμήσεων του Ομίλου, η οποία βασίστηκε στις επικαιροποιημένες πληροφορίες, όπως παρουσιάζονται παρακάτω, τα εν λόγω πάγια περιουσιακά στοιχεία για τις εταιρείες Frigoglass South Africa και Jebel Ali απομειώθηκαν κατά ποσό € 2 εκατ. και ποσό € 29,5 εκατ. αντίστοιχα».
Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
Η διαφάνεια μάλλον αποτελεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τη Frigoglass όπως και άσκησης ελεγκτικής αρμοδιότητας στα όσα δημοσιεύει και ανακοινώνει η εταιρία μια μάλλον άγνωστη λέξη.
Και αυτό αποδεικνύεται από τις οικονομικές καταστάσεις της Jebel Ali το 2016 όπου ο ορκωτός ελεγκτής δηλώνει αδυναμία έκφρασης γνώμης για την αξία του ανακτήσιμου ποσού της περιουσίας της εταιρίας με ευθύνη της διοίκησης και κατά συνέπεια ουσιαστικά ο ορκωτός δεν μπορεί να ξέρει ποια είναι η περιουσία.
Το ίδιο πρόβλημα ο ορκωτός το είχε και το 2015.
Όλα αυτά όμως απεκρύβησαν από τον ορκωτό λογιστή και την εταιρία στην Ελλάδα κατά τη σύνταξη του ενοποιημένου ισολογισμού και τα στοιχεία της εν λόγω εταιρίας μπήκαν «αμάσητα».
Όπως απεκρύβησαν και από το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας όπου απλά γίνεται αναφορά σε θέμα έμφασης και η Frigoglass ισχυρίστηκε πως «Η διοίκηση της Εταιρείας αξιολογώντας ορισμένα επιπλέον γεγονότα μετά το τέλος της χρήσης 2016, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις απομείωσης για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία».
Τόσο απλά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης