Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Τουρκία έδωσε στην ρωσική Rosatom την άδεια για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu ενόψει επίσκεψης Πούτιν

Η Τουρκία έδωσε στην ρωσική Rosatom την άδεια για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu ενόψει επίσκεψης Πούτιν
Η κίνηση έρχεται μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Άγκυρα
Η τουρκική αρχή για την ατομική ενέργεια TAEK παραχώρησε τη Δευτέρα 2/4/2018 στη ρωσική Rosatom άδεια κατασκευής για την  πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η κίνηση έρχεται μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan  θα παρευρεθούν σε τελετή για την επίσημη έναρξη της πρώτης μονάδας του Ακουγιού.
"Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας χορήγησης άδειας κατασκευής, ένα σημαντικό βήμα στο έργο που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ολοκληρώθηκε ... αποφασίστηκε από την TAEK να χορηγήσει άδεια κατασκευής για την πρώτης μονάδας του πυρηνικού εργοστασίου Akkuyu , "Anadolu ανέφερε η ανακοίνωση της  TAEK.
Το εργοστάσιο των 20 δισεκατομμυρίων, 4.800 μεγαβάτ (MW), αποτελεί μέρος του "οράματος του 2023" του Erdogan, το οποίο σηματοδοτεί 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας και αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από εισαγωγές ενέργειας.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ρωσία ανατέθηκε τη σύμβαση το 2010, το έργο έχει σημειώσει  μεγάλες  καθυστερήσεις.
Τον περασμένο μήνα, πηγές που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι το Akkuyu πιθανότατα θα χάσει την ημερομηνία έναρξης του στόχου για το 2023, αλλά η Rosatom, η οποία αναζητά τοπικούς εταίρους για το  49% στο έργο, δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρθηκε αργότερα στον επικεφαλής της Rosatom λέγοντας ότι η πώληση του ποσοστού 49% αναμένεται να αναβληθεί μέχρι το 2019.
Ο Putin θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία από την Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Erdogan και τον Ιρανό Πρόεδρο Hassan Rouhani  για σύνοδο κορυφής στη Συρία.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης