Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall, με την τεχνολογία στο επίκεντρο, στο +0,8% ο Dow - Απώλειες -0,78% για DAX

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall, με την τεχνολογία στο επίκεντρο, στο +0,8% ο Dow - Απώλειες -0,78% για DAX
Η μάχη των αντιποίνων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ενισχύει το αρνητικό κλίμα στις αγορές
(upd) Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα (3/4/2018) στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να σημειώνει εναλλαγές προσήμων, μετά τη νέα «επίθεση» του Trump στην Amazon, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν, ταυτόχρονα, τη «μάχη» των εμπορικών αντιποίνων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,8% στις 23.832 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,6% στις 2.597 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,4% υψηλότερα, στις 6.901 μονάδες.
Νωρίτερα, οι S&P 500 και Nasdaq είχαν βρεθεί προς στιγμήν σε αρνητικό έδαφος, καθώς μια νέα «επίθεση» του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, στην Amazon, άσκησε εκ νέου πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, αν και η πτώση τους αποδείχτηκε προσωρινή. 
«Έχω δίκιο όταν λέω ότι η Amazon κοστίζει στην Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να είναι το παιδί για το ντελίβερι.
Η Amazon θα πρέπει να πληρώσει αυτά τα έξοδα (συν) και να μην τα φορτώνει στον Αμερικανικό φορολογούμενο.
Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε χαρακτηριστικά ο Trump στο «Twitter».
Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού σημείωσε πτώση 0,8%, όταν προηγουμένως ενισχυόταν ακόμη και 1,3%, ωστόσο αργότερα κατάφερε να ανακάμψει, καταγράφοντας περί τις 21:00 άνοδο 0,7%.
Χθες, ο αμερικανός Πρόεδρος είχε εξαπολύσει εκ νέου «πυρά» κατά της Amazon:
«Μόνο ανόητοι, ή χειρότεροι, λένε ότι η ζημιωμένη Υπηρεσία Ταχυδρομείων επωφελείται οικονομικά από την Amazon.
ΧΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, και αυτό θα αλλάξει.
Επίσης, οι λιανοπωλητές που πληρώνουν φόρους κλείνουν καταστήματα σε όλη τη χώρα... δεν είναι ισότιμοι οι όροι!».
Η Wall Street έκλεισε χθες με σημαντικές απώλειες, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να εισέρχονται σε έδαφος διόρθωσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, λόγω των φόβων για το ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου, αλλά και των ανησυχιών γύρω από τον τεχνολογικό κλάδο.
Η τεχνολογία ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας άνοδο 23% μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας.
Ωστόσο, ο κλάδος έχει βρεθεί υπό πίεση πρόσφατα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νέοι και αυστηρότεροι κανόνες για τη λειτουργία του τεχνολογικού κλάδου, στον απόηχο του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook, αλλά και του «πολέμου» που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά της Amazon, κατηγορώντας την ότι δεν πληρώνει αρκετούς φόρους και ότι λαμβάνει αδικαιολόγητα φθηνές χρεώσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων, επιβαρύνοντας τον παραδοσιακό κλάδο λιανεμπορίου.
Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού «βούλιαξε» χθες περισσότερο από 5%, ενώ βαριές απώλειες σημείωσαν και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως Facebook, Alphabet και Netflix.
Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες γύρω από έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις αγορές.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσιγκτον, Cui Tiankai, δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο θα απαντήσει σε ενδεχόμενους νέους δασμούς που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι τα αντίμετρα θα είναι ίδιας αναλογίας, κλίμακας και έντασης.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,2%, στα 9,52 δολ.

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές 

Την ίδια ώρα, με απώλειες έκλεισαν νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην πρώτη τους συνεδρίαση μετά την αργία για το Πάσχα των Καθολικών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,49% χαμηλότερα, στις 369,07 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,78% στις 12.002,45 μονάδες, «μαζεύοντας» τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,37% στις 7.030,46 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,29% χαμηλότερα, στις 5.152,12 μονάδες.


Οι τεχνολογικές μετοχές κατέγραψαν μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων, δεχόμενες πιέσεις από τη χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street.
Παράλληλα, περαιτέρω πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο ασκεί και το δημοσίευμα ότι η Apple σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα τσιπ της Intel στους υπολογιστές Mac με δικά της.
Η μετοχή της Austria Microsystems, προμηθεύτριας της Apple, «είδε» τις μετοχές της να κλείνουν με απώλειες άνω του 2%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της GKN υποχώρησε κατά 3,6%, καθώς η Melrose επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της βρετανικής εταιρείας, έναντι 11 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό ΡΜΙ της Markit να υποχωρεί σε χαμηλά 8 μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 56,6 μονάδες, από 58,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου επιβραδύνθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με τον PMI της Γερμανίας να υποχωρεί στο χαμηλό 15 μηνών των 58,2 μονάδων, έναντι των 60,6 του Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, σημαντική πτώση κατέγραψε και ο κλάδος στη Γαλλία, με τον PMI να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, και συγκεκριμένα στις 53,7 μονάδες, από 55,9 τον προηγούμενο μήνα.

Ασία

Εν τω μεταξύ, με απώλειες έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές στην Ασία.
Ειδικότερα, ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 21.292,29 μονάδες, έχοντας προηγουμένως καταγράψει ενδοσυνεδριακά πτώση που «άγγιξε» το -1,6%, με τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 0,13% στις 5.751,90 μονάδες, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να διατηρεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στο 1,5%.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% στις 2.442,43 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση του Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,61% και στις 10.821,53 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,84% στις 3.136,63 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 30.180,10 μονάδες, με τη μετοχή της Tencent Holdings να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,54%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης