Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Akuyiu: Στο πυρηνικό κλαμπ εισέρχεται η Τουρκία

Akuyiu: Στο πυρηνικό κλαμπ εισέρχεται η Τουρκία
Σήμερα ο θεμέλιος λίθος από Erdogan και Putin.
Σημαντικό βήμα για το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων χαρακτήρισε ο Tayip Erdogan την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του πυρηνικού σταθμού Akuyiu, που γίνεται σήμερα. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ότι με τον αξιότιμο φίλο του Vladimir Putin θα καταθέσουν τον θεμέλιο λίθο της τεράστιας επένδυσης 20 δισ. δολαρίων. Erdogan και Putin θα συμμετάσχουν στην τελετή με τηλεδιάσκεψη από την Άγκυρα. Η εφημερίδα «Aksam» με τίτλο “Σήμερα το ιστορικό βήμα στο όνειρο 60 χρόνων” γράφει ότι η περιπέτεια της Τουρκίας για πυρηνική ενέργεια είχε ξεκινήσει το 1955.

File Photo: Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) in Ankara, Turkey. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL
Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είχε γίνει στις 12 Μαΐου του 2010, στο πλαίσιο της οποίας θα εγκατασταθούν τέσσερις αντιδραστήρες 4 χιλιάδων 800 Mw συνολικά, καλύπτοντας το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρισμό. Αντιδράσεις για τον πυρηνικό σταθμό υπάρχουν από τους περιβαλλοντιστές και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).
Ο βουλευτής του κόμματος Hussein Tcsakmak δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός δεν είναι τεχνική αναγκαιότητα αλλά πολιτική επιλογή για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα φέρει καταστροφή στη χώρα, επειδή οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ανασφαλείς, απειλούν τον άνθρωπο και τη φύση.

Putin και Erdogan θα συζητήσουν και για τους S-400

Η πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, όπως και ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας θα είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν, επίσης, μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας και του Προέδρου της Τουρκίας. Ο Yuri Usakov, σύμβουλος του Putin, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα δήλωσε χθες πως η Ρωσία θα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των S-400 στην Τουρκία έως το 2020.

Σχετική εικόνα
Η δήλωση αυτή διαψεύδει τις ελπίδες των Αμερικανών, οι οποίοι ελπίζουν/πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι ο Erdogan θα ακυρώσει τη συμφωνία αγοράς των ρωσικών πυραύλων και θα δεχθεί την αμερικανική προσφορά για τους Patriots.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Τούρκους για το ζήματα αυτό. Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις 30 Δεκεμβρίου του 2019.

Η Συρία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συζητήσεων

Σύμφωνα με τονYuri Usakov, ο Putin θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, για την κατάσταση στη Συρία, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο προέδρων θα υπογραφούν μια σειρά διμερείς συμφωνίες, εκ των οποίων οι πέντε είναι ήδη έτοιμες προς υπογραφή. Προβλέπεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των επικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής που αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και παιδιών, συμφωνία στον τομέα του αθλητισμού και δύο συμφωνίες που αφορούν τις επενδύσεις του ρωσικού The Russian Direct Investment Fund.

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο προέδρων, καθώς και του Ιρανού ομολόγου τους Hasan Rouhani. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν έχουν δρομολογήσει τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Astana» για τη διπλωματική επίλυση του Συριακού, παρακάμπτωντας τις σχετικές διαδικασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Η αυριανή συνάντηση ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το Συριακό εισέρχεται σε νέα φάση μετά την εισβολή της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακο του Afrin και τη σχεδόν ολοκληρωτική κατάληψη της ανατολικής Gouta, τελευταίου θυλάκου των αντικαθεστωτικών κοντά στη Δαμασκό, από τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Bassar Al Assad.
Τονίζεται ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα θα, παρουσιάσουν την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία. Οι τρεις ηγέτες «.. θα υπογραμμίσουν την υποστήριξη τους προς την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Usakov.
Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου επεσήμανε ότι και οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες στο ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και πως τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχουν οι Σύριοι, ενώ ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι να συμβάλλει στο να επιτευχθεί συναίνεση.
Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στη Συρία, όπως και ότι οι τρείς χώρες θα συμβάλλουν ούτως ώστε στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή να εκπροσωπηθούν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης