Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στρατηγική εξόδου από τις τράπεζες μέσω placement σχεδιάζει το ΤΧΣ – Δεν θα συμμετάσχει σε νέες ΑΜΚ, μονόδρομος το dilution

Στρατηγική εξόδου από τις τράπεζες μέσω placement σχεδιάζει το ΤΧΣ – Δεν θα συμμετάσχει σε νέες ΑΜΚ, μονόδρομος το dilution
Είναι μονόδρομος το dilution για το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες, θα μειωθούν τα ποσοστά του δραματικά...
Στρατηγική εξόδου από τις ελληνικές τράπεζες έχει αρχίσει να εκπονεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω placement μετοχών σε βάθος χρόνου.
Πιθανότερο σενάριο είναι να πωληθούν πακέτα μετοχών μετά τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews το ΤΧΣ δεν θα συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και αυτό αποτελεί οριστική απόφαση ανεξαρτήτως εάν διαθέτει ή όχι νέα κεφάλαια.
Το ΤΧΣ θα δώσει χώρο σε νέους μετόχους να τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες.
Στο μέλλον οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ένα γενναίο restart δηλαδή νέες ΑΜΚ και νέους μετόχους δίδοντας όμως την ευκαιρία συμμετοχής και των παλαιών μετόχων.
Ως προς το ΤΧΣ θα πρέπει να υποστεί dilution και εύλογα στην Eurobank θα μηδενίσει, στην Εθνική ανεξαρτήτως του ύψους της αύξησης μπορεί το 40% να μειωθεί στο 15%, στην Πειραιώς το 25% θα μειωθεί στο 2% ή 4% και στην Alpha bank επίσης σχεδόν θα μηδενίσει.
Η μόνη εναλλακτική που θα έχει το ΤΧΣ είναι να πουλήσει εν συνεχεία υπό την μορφή placement τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών.
Πάντως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει διαμορφώσει την στρατηγική του.
1)Έχει πλάνο εξόδου από τις τράπεζες μέσω placement
2)Δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι εξελίξεις αυτές που πλέον αποτελούν θέσεις του Ταμείου δικαιώνουν πλήρως ρεπορτάζ του bankingnews που είχε αποκαλύψει τα σχέδια και την νέα στρατηγική του ΤΧΣ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα 3/4 το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε συνάντηση με τον την διοίκηση του ΤΧΣ σε καλό κλίμα και εστιάστηκαν στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και στην στρατηγική του ΤΧΣ ως μετόχου στο ελληνικό banking.

Ο μεγάλος χαμένος

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ αποτέλεσε εργαλείο του ελληνικού κράτους και των θεσμών ειδικά του ESM όπου υπάγεται ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν μετά από συστημικά σοκ που υπέστησαν αρχικά με το PSI+ το haircut στα ελληνικά ομόλογα και εν συνεχεία από τα NPLs τα προβληματικά δάνεια.
Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε 38 δισεκ. από τους δανειστές και τα επένδυσε κατά τρόπο απαράδεκτο και αντι-επενδυτικό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υιοθέτησε μεθόδους που αποδείχθηκαν επενδυτικά πρόχειρες λύσεις όπως τα warrants και στο τέλος φθάνοντας στο σήμερα μετά από 7 χρόνια…να αποδεικνύεται ότι η επένδυση έχει παταγωδώς αποτύχει.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαια του νόμου Αλογοσκούφη που ήταν η πρώτη κρατική – κεφαλαιακή στήριξη στις τράπεζες επιστράφησαν.
Αντιθέτως το ΤΧΣ επένδυσε σε κεφάλαιο και funding gap καλύπτοντας το χάσμα ρευστότητας όταν έσπασαν τράπεζες σε good και bad bank συνολικά 38 δισεκ. τα οποία σήμερα αξίζουν 1,56 δισεκ. ευρώ.
Με απόδοση -95% είναι προφανές ότι το ελληνικό δημόσιο απέτυχε στην διαχείριση των επενδύσεων του στο ελληνικό banking.
Οι λόγοι της αποτυχίας σχετίζονται με την επιμονή συστημικού χαρακτήρα των προβλημάτων της οικονομίας, η χώρα δεν ανάκαμψε και οι τράπεζες παγιδεύτηκαν σε ένα καθοδικό σπιράλ που σπαταλούσαν κεφάλαια.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες διαθέτουν 31 δισεκ. αρνητικά αποθεματικά και αυτό επιβεβαιώνει το μέγεθος των σωρευτικών ζημιών από τα πολυσύνθετα λάθη που έγιναν.
Όμως η αποτυχία έγκαιρης ανάκαμψης αφενός είναι αποτυχία και των ευρωπαϊκών θεσμών ειδικά του ESM ως δανειστή και του SSM ως εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών αφετέρου το αμερικανικό μοντέλο αποκρατικοποιήσεων τραπεζών που αποδείχθηκε στην πράξη κερδοφόρο….δεν υιοθετήθηκε…και το ελληνικό μοντέλο απλά απέτυχε.
Όμως και ενώ το ΤΧΣ επένδυσε 38 δισεκ. η αξία τους είναι 1,56 δισεκ. (293 εκατ στην Alpha, 955 εκατ στην Εθνική, 281 εκατ στην Πειραιώς και 38,5 εκατ στην Eurobank) το νέο ερώτημα είναι… τι πρέπει να γίνει στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που έπονται;
Η απάντηση είναι προφανής.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ειδικός μέτοχος αλλά ως κοινός μέτοχος και θα υποστεί πάλι ακραίο dilution και θα απαξιωθεί.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να συμμετάσχει στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου όχι - μόνο - λόγω έλλειψης κεφαλαίων αλλά λόγω ευρωπαϊκών ντιρεκτίβων περί κρατικής ενίσχυσης stated aid.
Οι ευρωπαίοι με την νομοθεσία περί resolution, bail in και κρατικών ενισχύσεων δέσμευσαν το ΤΧΣ και προκρίνουν τα ιδιωτικά κεφάλαια.
Στην Ελλάδα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα ιδιωτικά θεσμικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στις τράπεζες δεν ήταν τίποτε άλλο από ευκαιριακά hedge funds που είδαν το ελληνικό banking ως ευκαιρία γρήγορου κέρδους.
Όμως η ελληνική εμπειρία, ήταν παταγωδώς αποτυχημένη οπότε κανείς ξένος επενδυτής δεν πέτυχε στις στρατηγικές τοποθετήσεις του στην Ελλάδα.
Οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα ώστε να τοποθετηθούν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμοι επενδυτές με ορίζοντα αναπτυξιακό όχι hedge funds που απέτυχαν ή άλλα funds όπως το ΤΧΣ που επίσης απέτυχε.
Φορτώνοντας την αποτυχία των τραπεζών στο ΤΧΣ, τα hedge funds δεν διέγνωσαν ότι η αποτυχία θα διαχυθεί και θα επιμεριστεί...και αυτό συνέβη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης