Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

'Η αλλάζουν ή βουλιάζουν

'Η αλλάζουν ή βουλιάζουν
Σήμερα, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη
Οκτώ χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στη σκληρή εποχή των μνημονίων, το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν έχει πάρει το μάθημά του, αλλά συνεχίζει τα ίδια λάθη που λίγο έλλειψε να οδηγήσουν τη χώρα στον γκρεμό.
Η φράση του Γιώργου Παπανδρέου «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Το μεγαλύτερο λάθος του πρώην πρωθυπουργού ήταν ότι δεν επεδίωξε την εθνική συνεννόηση και τη συναίνεση την κρισιμότερη στιγμή, σηκώνοντας μόνος του το βάρος της απόφασης για το πρώτο μνημόνιο και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για όσα ακολούθησαν.
Σήμερα, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.
Όχι μόνο δεν επιδιώκουν τη συναίνεση, αλλά οδηγούν τη χώρα σε ακραία πόλωση, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και ρίχνοντας νερό στον μύλο της Χρυσής Αυγής.
Οι εξελίξεις στην οικονομία, οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και η κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, δεν αφήνουν χώρο για ρεβανσισμούς και λεονταρισμούς.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έχουν εθνική υποχρέωση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και να συζητήσουν όλα τα μείζονα ζητήματα που απειλούν την ανάκαμψη και τη σταθερότητα.
Ωστόσο η μικροπολιτική σκοπιμότητα δεν επιτρέπει στα κομματικά επιτελεία να δουν καθαρά τα σημάδια για την επόμενη μέρα.

Εκτός πραγματικότητας τα κόμματα

Οι κορώνες περί αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία ή περί νέας 4ετίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύουν ότι έχει χαθεί πλήρως η επαφή με την πραγματικότητα που επικρατεί στην κοινωνία και κατ' επέκταση στο εκλογικό σώμα.
Το τοπίο είναι θολό, με τους πολίτες να παίρνουν αποστάσεις από τα κόμματα και τις ηγεσίες τους, γεγονός που αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Έθνος», μεγάλος χαμένος είναι ο δικομματισμός καθώς όπως προκύπτει υπάρχει πρόσφορο έδαφος για νέους πολιτικούς σχηματισμούς.
Βάσει της μέτρησης, η ΝΔ προηγείται με 21,6% έναντι 17,2% του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να κλείνει την ψαλίδα την ώρα όμως που είναι ξεκάθαρο ότι και οι δύο αδυνατούν να πείσουν τους πολίτες.
Στην τρίτη θέση ακολουθούν με 7,8% Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή ενώ το ΚΚΕ λαμβάνει το 6,3%.
Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται κάτω από το όριο του 3%.
Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο διαμορφώνεται στο 13,7% ενώ το 8,1% υποστηρίζει ότι δεν θα πάει στις κάλπες να ψηφίσει.
Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός το 28,5% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης, το 22,5% Αλέξης Τσίπρας, ενώ το συντριπτικό 47,5% «κανένας από τους δύο».
Οκτώ στους δέκα  δηλώνουν προβληματισμένοι για το μέλλον της χώρας με μόνο το 19% να δηλώνει αισιόδοξο, στοιχείο ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης στα σχέδια των κομμάτων για την επόμενη μέρα των μνημονίων.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνεργασίες μετεκλογικά αποτελούν μονόδρομο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γι αυτό τον λόγο παρακολουθούμε ήδη την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, όπως εκφράζεται κυρίως μέσω της προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ - Κινήματος Αλλαγής, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα με τον εταίρο Πάνο Καμμένο.
Ωστόσο πέραν της πολιτικής σκοπιμότητας υπάρχει και το εθνικό συμφέρον, το οποίο επιβάλει, αν όχι τη συνεργασία, οπωσδήποτε τη συνεννόηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Είναι αδιανόητο εν μέσω του εύθραυστου οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος να μην υπάρχει η στοιχειώδης επικοινωνία μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  
Δεν υπάρχει καν ιστορικό προηγούμενο, καθώς ακόμη και ηγέτες όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σήκωσαν το ακουστικό του τηλεφώνου όταν επρόκειτο για εθνικά θέματα που έχρηζαν συνεννόησης.
Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο τη Μ. Τρίτη, κράτησε χαμηλούς τόνους,  ενώ απέφυγε να αναφερθεί στην υπόθεση της Novartis.
Αντίστοιχα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Real FM, εστίασε την κριτική του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του σε ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ενώ για το Σκοπιανό είπε ότι η ΝΔ θα αποφασίσει για τη στάση της, εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή.
Αποτελούν οι χαμηλοί τόνοι "σήμα"  για στροφή στη συναίνεση;
Δύσκολα, ωστόσο πιθανότατα οι πολιτικοί αρχηγοί να κατανοούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στις προκλήσεις του Erdogan.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης