Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μισθολογικό χάσμα 67% μεταξύ των δύο φύλων, για τους εργαζομένους της Ryanair

tags :
Μισθολογικό χάσμα 67% μεταξύ των δύο φύλων, για τους εργαζομένους της Ryanair
Δεν σταματούν τα άσχημα νέα για τη Ryanair...
Στο αξιοσημείωτο ποσοστό του 67% διαμορφώνεται το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων για τους εργαζομένους της Ryanair, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σήμερα (3 Απριλίου 2018) η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, υποχρεωμένη από τα σχετικά μέτρα που λαμβάνει η βρετανική κυβέρνηση.
Βέβαια, διευκρίνισε, εν μέρει αυτό οφείλεται στον πολύ χαμηλό αριθμό γυναικών πιλότων.
Η Ryanair απασχολεί 1.182 υπαλλήλους στο νησί, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός φθάνει τις 13.000.
Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη της Ryanair Holdings το τρίτο οικονομικό τρίμηνο (Νοέμβριος 2017-Ιανουάριος 2018) κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 12% -σε ετήσια σύγκριση-, καθώς διαμορφώθηκαν στα 105,6 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης (6%) που παρατηρήθηκε στην επιβατική κίνηση.
Τα έσοδα της ιρλανδικής εταιρείας, για την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν σε 1,40 δισεκ. ευρώ, επίδοση ενισχυμένη κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
Η Ryanair δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που έχουν οι ανταγωνιστές της για την αύξηση στις τιμές εισιτηρίων το καλοκαίρι του 2018, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση άνω του 3%, για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Η αεροπορική χαμηλού κόστους αναμένει να μεταφέρει 130 εκατομμύρια επιβάτες το δημοσιονομικό έτος 2018, όταν προηγουμένως είχε προβλέψει 131 εκατομμύρια επιβάτες.
Για το 2019, η αντίστοιχη πρόβλεψη αυξάνεται στα 138 εκατομμύρια επιβάτες.
Η εταιρεία δήλωσε ότι, αν και αναγνωρίζει ότι τα συνδικάτα πιλότων και πληρώματος θαλάμου επιβατών μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες απεργίες και αρνητικές δημόσιες σχέσεις, δεν θα αλλάξει το σχέδιό της να αυξήσει την κυκλοφορία σε 200 εκατ. επιβάτες μέχρι τον Μάρτιο του 2024.
Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την εξαγορά ιδίων μετοχών αξίας 750 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, ενώ αναμένει στα μεταξύ 1,40 και 1,4 δισεκ. τα συνολικά καθαρά κέρδη για το 2018.

Η Ryanair βρίσκεται στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στους υπαλλήλους της (20/12/2017)

Σε έλεγχο από δύο αρμόδιες Επιτροπές (work and pensions committee και business select committee) του βρετανικού Κοινοβουλίου αναμένεται να υποβληθεί η Ryanair, μετά τις ουκ ολίγες καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται η low-cost αεροπορική εταιρεία στους εργαζομένους της.
Μεταξύ άλλων, η ιρλανδική εταιρεία κατηγορείται για την καταβολή αμοιβών που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τον εθνικό κατώτατο μισθό.
«Δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει η λυπηρή αλήθεια.
Πρόκειται για μια εταιρεία που κέρδισε 1,15 δισ. στερλίνες το 2016 πέρυσι πιέζοντας τους εργαζομένους της.
Άνθρωποι που εργάζονται πολύ καιρό και έχουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των επιβατών, αλλά προφανώς δεν μπορούν να υπολογίζουν στη λήψη του εθνικού κατώτατου μισθού - ή ακόμα και κοντά σε αυτόν.
Και, βέβαια, την ίδια στιγμή έχει παράλογες -ή και παράνομες-απαιτήσεις από αυτούς», αναφέρουν σε επιστολή τους στον διευθύνοντα σύμβουλο Michael O’Leary οι επικεφαλής των Επιτροπών.

Όπως είχε γίνει γνωστό τον περασμένο Νοέμβριο, η ιρλανδική εταιρεία «απειλούσε» τους-τις αεροσυνοδούς, σχετικά με τις επιδόσεις τους στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Ειδικότερα, σε γράμμα προς το προσωπικό που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Guardian, η διοίκηση προειδοποιούσε το προσωπικό ότι αν καταφέρει να πουλήσει αρκετά εμπορεύματα κινδυνεύει «πειθαρχικές διαδικασίες» (!).
Επίσης, να επισημανθεί ότι, το 2015, η Ryanair συμφώνησε οι αεροσυνοδοί να εργάζονται για πέντε ημέρες και να έχουν τρεις ημέρες άδειας.
Επί αυτού, στο γράμμα η εταιρεία αναφέρει πως «δεν έχει καμία υποχρέωση» να τηρήσει τα παραπάνω, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι πωλήσεων.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι, από τον επόμενο μήνα, οι αεροσυνοδοί θα κληθούν να εργαστούν αυθαίρετες ώρες, σε εβδομαδιαία βάση!
Η πώληση τροφίμων, ποτών, αρωμάτων και άλλων αντικειμένων, όπως τα ξυστά, αποτελεί σημαντικό μέρος του εισοδήματος της Ryanair, παρέχοντας 1,5 δισ. στερλίνες ετησίως.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 27% των συνολικών εσόδων της αεροπορικής εταιρείας, η οποία θέλει να αυξήσει το ποσοστό στο 30%.

Πριν από τα παραπάνω, είχε προηγηθεί η ανταρσία από πλευράς των πιλότων, οι οποίοι αρνούνται να συμβιβαστούν με την πρόταση της εταιρείας για αύξηση των μισθών, ζητώντας διπλασιασμό των αμοιβών στις 150.000 στερλίνες και απειλώντας με απεργίες αν δεν βρεθεί λύση.
Μέσα στον Οκτώβριο, το 60% των πιλότων της σχετικής ένωσης -με βάση το αεροδρόμιο Στάνσεντ του Λονδίνου- καταψήφισε την πρόταση της Ryanair για αύξηση του ετήσιου μισθού κατά 22.000 στερλίνες, από 64.000 που είναι αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα, οι πιλότοι απειλούν την δωρεάν παροχή σνακς και καφέ εντός του αεροπλάνου.
Σε αυτό το σημείο γεννάται η απορία: η Ryanair δεν τα παρείχε αυτά μέχρι στιγμής δωρεάν στους πιλότους;;
Η ιρλανδική εταιρεία έχει ακυρώσει συνολικά πάνω από 20.000 πτήσεις έως και τον Μάρτιο του 2018, εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει με τα προγράμματα των κυβερνητών.
Οι ακυρώσεις επηρεάζουν 400.000 πελάτες που έχουν ήδη αγοράσει το εισιτήριό τους.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017, η διοίκηση της Ryanair συμφώνησε να αναγνωρίσει -για πρώτη φορά στην ιστορία της- την ανεξάρτητη εκπροσώπηση των ενώσεων πιλότων εντός της εταιρείας, γλιτώνοντας έτσι την απεργία που είχε προγραμματιστεί στις 20 Δεκεμβρίου 2017 και η οποία, πιθανότατα, θα επέφερε νέο μπαράζ απεργιών που θα οδηγούσε σε νέες ακυρώσεις πτήσεων.
«Οι Χριστουγεννιάτικες πτήσεις είναι πολύ σημαντικές για τους πελάτες μας και θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε ανησυχία για ενδεχόμενες διαταραχές στα ωράρια της επόμενης εβδομάδας.
Αν ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να μιλήσουμε στους πιλότους μας μέσα από μια αναγνωρισμένη συνδικαλιστική διαδικασία, τότε είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε.
Προσκαλέσαμε σήμερα τα συνδικάτα σε συζήτηση», δήλωσε τότε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O'Leary.

Διαβάστε: Ασυναγώνιστες στην ισότητα των φύλων οι σκανδιναβικές χώρες!

Διαβάστε: Οι 20 ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο – Εκτός λίστας η Ryanair

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης