Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Απομακρύνεται η επιστροφή στην κανονικότητα – Πιέζονται οι μετοχές

Απομακρύνεται η επιστροφή στην κανονικότητα – Πιέζονται οι μετοχές
Φυσικά και κάποιες αποτιμήσεις είναι «φουσκωμένες»
Το σχέδιο για οριστική έξοδο από τα μνημόνια, όπως όλα δείχνουν δεν μπορεί εύκολα να επιτευχθεί, αλλά και να συμβεί μάλλον θα έχει αρκετούς κινδύνους.
Και αυτό γιατί το κλίμα δεν είναι καλό όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η έκδοση 10ετούς ομολόγου πήγε πίσω.
Πως λοιπόν μπορεί να γίνει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια με τα επιτόκια να ενισχύονται ξανά;
Και να γίνει έξοδος, ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως μετά από ένα χρόνο η Ελλάδα θα μπορεί εύκολα να δανειστεί και σε καλά επιτόκια.
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τους επενδυτές και έως ένα βαθμό εκεί αποδίδονται οι πρόσφατες πιέσεις που ασκούνται στην αγορά μετοχών.
Φυσικά και κάποιες αποτιμήσεις είναι «φουσκωμένες» αλλά ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα, αν αυτό δεν το ήξεραν ήδη οι ξένοι.
Δεν ήξεραν δηλαδή ότι τα αποτελέσματα για παράδειγμα των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ θα ήταν φτωχά και οι μετοχές θα διαπραγματεύονταν με υψηλούς δείκτες;
Προφανώς και το ήξεραν και προφανώς γνωρίζουν πολλά περισσότερα από ότι οι πολλοί.
Αυτό που επίσης βλέπουν και δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι και οι εξελίξεις στο εξωτερικό.
Πάνω που έβλεπαν πως υπήρχε μία κυβέρνηση που μπορεί να μην ήθελε αλλά εφάρμοζε με πίστη και ευλάβεια το μνημόνιο, βλέπουν τώρα μία σειρά κινήσεων που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί.
Μία με τον πόλεμο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης αναφορικά με τη Novartis αλλά και μία σειρά άλλων θεμάτων που οι μεν τα λένε σκάνδαλα και οι δε σκευωρία και μία με την προκλητικότητα της Τουρκίας και τον τρόπο  που την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, η δημιουργία ανησυχιών δεν είναι και τόσο άστοχη.
Έτσι ενώ οι ξένοι έβλεπαν πως το ΧΑ δεν έχει αποδόσεις αντίστοιχες με των διεθνών αγορών και έβαζαν κάποια κεφάλαια σε αυτό για καταγραφή υπεραξιών, τώρα βλέπουν πως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, ενώ την ίδια ώρα η διόρθωση των ξένων μετοχών δημιουργεί ευκαιρίες και προφανώς δημιουργείται μία στροφή σε αυτές.
Η αγορά χρειάζεται ένα καταλύτη που ίσως να βρεθεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης, για την οποία η κυβέρνηση βιάζεται.
Αν κλείσει τότε κεφάλαια που «στηρίζουν» την κυβέρνηση ίσως θελήσουν να δείξουν ότι τα πράγματα βελτιώνονται και να δώσουν μία κίνηση στο ΧΑ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης