Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού προκαλούν τα εθνικά θέματα - Η ολική στροφή του Μαξίμου διαφοροποιεί τα δεδομένα

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού προκαλούν τα εθνικά θέματα - Η ολική στροφή του Μαξίμου διαφοροποιεί τα δεδομένα
Στο Μαξίμου κατανοούν ότι υποτίμησαν το εθνικό συναίσθημα στο Μακεδονικό
Η πρόσφατη (2/3) ανακοίνωση του Μαξίμου για τον «σουλτάνο Ερντογάν» και οι ακόμη πιο σκληρές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης, με την ανοχή αν όχι την έγκριση του πρωθυπουργού, προκάλεσαν έκπληξη στους οπαδούς της διεθνιστικής και εθνομηδενιστικής αριστεράς, που θεωρούν ότι οι δύο χώρες δεν έχουν να μοιράσουν τίποτε.
Για τους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ έκπληξη ήταν και η στροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη δήλωση ότι «η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να μονοπωλεί την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδου», στη θέση ότι για να υπάρξει λύση οι γείτονες θα πρέπει να κάνουν αναθεώρηση του Συντάγματός τους και να απαλείψουν τις αλυτρωτικές αναφορές.
Πολύ μακρυνή φαντάζει η θέση της εθνομηδενιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι Σκοπιανοί έχουν δικαίωμα να επιλέξουν την ονομάσία τους ακόμη και αν είναι σκέτο «Μακεδονία».
Πίσω από την στροφή του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται η είσοδος του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο της πολιτικής με αφορμή  τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό που άλλαξε τους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων. Μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μία αργή αλλά σταθερή τάση μείωσης της ψαλίδας μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και η διαφορά ήταν καθαρή, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχανε έδαφος μπροστά στο συντριπτικό κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο και της ανάκτησης οικονομικής αυτονομίας.
Το απροετοίμαστο και βιαστικό άνοιγμα του Σκοπιανού κατά τα κελεύσματα των υπερατλαντικών συμμάχων ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα.
Το Μέγαρο Μαξίμου όπως και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αιφνιδιάστηκαν από την αντίδραση του κόσμου.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες που συνέρρευσαν πρώτα στον Λευκό Πύργο και δύο εβδομάδες αργότερα στο Σύνταγμα άλλαξαν τα δεδομένα.
Η κυβέρνηση χρεώθηκε την υποχώρηση έναντι των γειτόνων, ενώ η ΝΔ διασώθηκε την τελευταία στιγμή αλλάζοντας την θέση της - σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό-, με την συμμετοχή των βουλευτών της στα συλλαλητήρια.
Η τάση μείωση της ψαλίδας ανατράπηκε, η διαφορά σταθεροποιήθηκε και άρχισε να διευρύνεται ελαφρώς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά καταποντίστηκε στην Βόρειο Ελλάδα.
Τα πράγματα επιδεινώθηκαν συνδυαστικά με την υποδοχή Ερντογάν και την σκαιά συμπεριφορά του στην Αθήνα και στη Θράκη.
Το συμπέρασμα των επιτελών του Μαξίμου μετά τον αρχικό εκνευρισμό ήταν ότι υποτίμησαν το εθνικό συναίσθημα των πολιτών και την πολιτική επίπτωση του Σκοπιανού και ότι αν συνέχιζαν έτσι όχι μόνο δεν είχαν ελπίδα για διεκδίκηση της νίκης στις επόμενες εκλογές αλλά θα έπρεπε να εγκαταλείψουν και την προοπτική μιας αξιοπρεπούς ήττας.
Τα συλλαλητήρια είχαν σαν παράπλευρη απώλεια ότι έβγαλαν την Χρυσή Αυγή από την απομόνωση στην οποία βρισκόνταν τα τελευταία χρόνια –αφού διαδήλωσε αγκαλιά με τη μισή ΝΔ και υπό την αιγίδα του Μίκη Θεοδωράκη- με αποτέλεσμα οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις να την δείχνουν ενισχυμένη και να διεκδικεί την τρίτη θέση απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής που χάνει έδαφος μετά την αρχική του δυναμική.
Ο Πάνος Καμμένος καβάλησε το κύμα διαχωρίζοντας την θέση του από τον μείζονα κυβερνητικό εταίρο, ελπίζοντας ότι το Σκοπιανό και στην συνέχεια τα ελληνοτουρκικά θα τον διασώσουν δίνοντάς του το πολυπόθητο 3% για να μπει στην επόμενη βουλή.
Μικρή ενίσχυση όμως είχαν και τα εθνικιστικά κόμματα δεξιά της ΝΔ, ενώ άρχισαν να διαμορφώνονται σενάρια για νέο κόμμα.
Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο η ηγεσία του Μαξίμου ανέκρουσε πρύμναν.
Παρά τις όχι λίγες εθνομηδενιστικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που ακόμη και τώρα ζητούν αποδοκιμασία του Πάνου Καμμένου, αποφάσισε να παίξει το εθνικό χαρτί.
Η στάση στο Σκοπιανό σκλήρυνε, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών έγιναν προσεκτικές ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έφθασε βγάλει ανακοίνωση για τον Σουλτάνο Ερντογάν και να διακηρύξει ότι «δεν φοβόμαστε και δεν παραχωρούμε τίποτε».
Ο δε Πάνος Καμμένος ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, είπε ότι θα εμποδίσει το Μακεδονία με κάθε τρόπο και στην συνέχεια αποκάλεσε «τρελλό τον Ερντογάν».
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμορφώνει την στάση του στα εθνικά θέματα με γνώμωνα το εσωτερικό ακρωατήριο προκειμένου να διατηρηθεί στο παιχνίδι της εξουσίας.
Ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια, που ενισχύονται από τις στρατιωτικές προετοιμασίες στο Αιγαίο και στον Έβρο, ότι δεν αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο που θα αποτελέσει την βάση για νέες πολιτικές διεργασίες.
Η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης όμως που αυξάνει τον κίνδυνο για ανταγωνισμό με τους Τούρκους με άγνωστη έκβαση είχε αποτέλεσμα να αρχίσει να μετριάζει τους τόνους της κριτικής της η ΝΔ.
Κρίνοντας από την χθεσινή (3/4) συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Real και από την τοποθέτηση Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο μοιάζει να έχει υπάρξει μία συναντίληψη για συναίνεση στα εθνικά θέματα που ενδεχομένως αγγίξει και τις διώξεις με αφορμή τα σκάνδαλα.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης