Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έντονες παρεμβάσεις βασικών μετόχων από ΗΠΑ… στον SSM ώστε να δοθεί 2ετής περίοδος χάριτος στις ελληνικές τράπεζες

Έντονες παρεμβάσεις βασικών μετόχων από ΗΠΑ… στον SSM ώστε να δοθεί 2ετής περίοδος χάριτος στις ελληνικές τράπεζες
Είναι ξεκάθαρο ότι στο παρασκήνιο διεξάγεται μια τεράστια μάχη συμφερόντων με φόντο τις ελληνικές τράπεζες
Και ενώ η διαδικασία των stress tests βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ουσιαστικά απομένει σχεδόν 30-35 ημέρες μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και τον SSM… μια ομάδα βασικών μετόχων των ελληνικών τραπεζών κυρίως από τις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έντονες παρεμβάσεις στους εποπτικούς μηχανισμούς ώστε να δοθεί 2ετής περίοδος χάριτος χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου.
Ουσιαστικά ζητούν για 2 χρόνια να αφήσουν οι εποπτικές αρχές τις ελληνικές τράπεζες χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου δηλαδή έως τα μέσα του 2020.

Μάλιστα για να δημιουργήσουν προφανώς κλίμα και να επιβάλλουν τις θέσεις τους αναφέρουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε 4ο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου – πλην του Fairfax – και θα πρέπει να αποτιμήσει ο SSM πως θα διαχειριστεί ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση των τραπεζών...όταν την ίδια ώρα εξετάζεται πολιτική λύση για την Ελλάδα.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή τα αμερικανικά funds τα οποία έχουν φθάσει να αριθμούν 4 την ομάδα κρούσης θεωρούν ότι ορισμένοι παράγοντες του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού έχει διάθεση να ακούσει τα αιτήματα τους αλλά η Nouy έχει αποστασιοποιηθεί.
Κορυφαίος fund manager με πολύ γνωστό στην Ελλάδα hedge funds καθώς είναι ισχυρός μέτοχος ελληνικών τραπεζών επιχείρησε προ εβδομάδων να συναντήσει την επικεφαλής του SSM αλλά αρνήθηκε προφασιζόμενη τον φόρτο εργασίας.
Το λόμπι που έχουν ξεκινήσει οι αμερικανοί επενδυτές δεν περιορίζεται μόνο στον SSM αλλά και στο ΔΝΤ το οποίο έχει αναπτύξει τις γνωστές θέσεις ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια.
Σε συνάντηση που έχει υπάρξει στέλεχος του ΔΝΤ φέρεται να δήλωσε ότι εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν μπορούν διαφορετικά ας συγχωνευθούν η Πειραιώς με την Alpha bank και η Εθνική με την Eurobank.
Η πρόταση αυτή των συγχωνεύσεων στις ελληνικές τράπεζες έχει προταθεί από συγκεκριμένο αμερικανικό fund – τον Paulson – συγκεκριμένα αλλά έχει απορριφθεί ξεκάθαρα από τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών....τον SSM.
Οι 3 βασικοί άξονες της στρατηγικής των αμερικανικών funds είναι λοιπόν
1)Ζητούν 2ετή περίοδο χάριτος από τον SSM ώστε να αφήσει «στην ηρεμία τους τις ελληνικές τράπεζες έως τα μέσα του 2020».
Σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν να επιταχύνουν την εξυγίανση τους και οι μέτοχοι θα έχουν σημαντικό χρόνο να σχεδιάσουν πλάνα αυξήσεων κεφαλαίου.
2)Ο SSM έχει δεχθεί σημαντικές κρούσεις από τα αμερικανικά hedge funds ώστε να μην υλοποιηθούν ΑΜΚ και οι τράπεζες στην Ελλάδα να περάσουν τα stress tests.
Μόνο η Nouy και ορισμένα άλλα βασικά στελέχη του SSM έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε «εξωθεσμική παρέμβαση»
3)Το ΔΝΤ δεν είναι αρνητικό ούτε σε συγχωνεύσεις αλλά οι εποπτικές αρχές τα αποκλείουν κατηγορηματικά ως ανεπαρκείς πειραματισμούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι στο παρασκήνιο διεξάγεται μια τεράστια μάχη συμφερόντων.
Τα hedge funds βασικοί μέτοχοι των τραπεζών ασκούν πιέσεις στον SSM να μην αποφασίσει νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες υπό τον κίνδυνο αποτυχίας και αποσταθεροποίησης.
Ταυτόχρονα έχουν υπάρξει και επαφές με αξιωματούχους των Βρυξελλών αλλά και πολιτικών παραγόντων τονίζοντας ότι ενώ υπάρχει διάθεση των πολιτικών να δώσουν….πολιτική λύση στην Ελλάδα, εάν αποσταθεροποιηθούν οι τράπεζες θα καταρρεύσει και η πολιτική λύση.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης της πολιτικής λύσης λόγω τραπεζών για την Ελλάδα και ο εκφοβισμός ότι πολλά hedge funds – βασικοί μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν σε νέες ΑΜΚ…θα αποδειχθεί συντόμως…τι επίδραση θα έχουν στην ΕΚΤ και στον SSM που διεξάγουν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών…
Τα stress tests θα ανακοινωθούν 5 Μαίου στο βασικό σενάριο ή 19 Μαίου του 2018 το αργότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης