Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τιμές των νέων αυξήσεων των τραπεζών σε 8-12 μήνες θα υλοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες από τις ΑΜΚ του 2015

Οι τιμές των νέων αυξήσεων των τραπεζών σε 8-12 μήνες θα υλοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες από τις ΑΜΚ του 2015
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 ήταν χαμηλές - Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2019 θα είναι ακόμη χαμηλότερες.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών που θα υλοποιηθούν σε βάθος 8 με 12 μήνες μετά την ανακοίνωση των stress tests στις 5 ή 19 Μαίου του 2018 θα είναι χαμηλότερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Να σημειωθεί ότι το 2015 οι τιμές των ΑΜΚ ήταν
Πειραιώς 0,30 ευρώ ή μετά RS 6 ευρώ
Η Εθνική 0,30 ευρώ
Η Eurobank 1 ευρώ
Η Alpha bank 2 ευρώ.
Οι διοικήσεις των τραπεζών έστειλαν τα νέα στοιχεία στην ΕΚΤ και SSM για τα stress tests και λογικά έως τις 20 Απριλίου θα διαμορφώσουν μια πιο σαφή εικόνα για το αποτέλεσμα των stress tests.
Στο δυσμενές σενάριο όπως έχει αναλύσει το bankingnews με βάση σύγκρισης το core tier 1 στο 5% με 5,5% οι ελληνικές τράπεζες θα τα περάσουν με την τράπεζα που θα έχει την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο όριο του 6% ή και οριακά υψηλότερα.
Μια τράπεζα που θα περάσει τα stress tests αλλά έχει αξιολογηθεί στο δυσμενές σενάριο στο 6% ή 6,2% στο δυσμενές σενάριο δηλαδή έχει «χάσει» το 63% του κεφαλαίου core tier 1 είναι δεδομένο ότι θα υποβάλλει capital plans κεφαλαιακά πλάνα.
Εάν υπάρξει τράπεζα ή τράπεζες που οριακά θα περάσουν τα stress tests τότε θα υποβάλλουν άμεσα capital plans και αυτό το ενδεχόμενο έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Επίσης με βάση τραπεζικές πηγές οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να χάσουν στο δυσμενές σενάριο 12 με 13 δισεκ. κεφάλαια.
Αυτά τα 12-13 δισεκ. κεφάλαια θα είναι η διαφορά μεταξύ των υφιστάμενων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 και της επίδοσης των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο.
Η θεωρητική απώλεια κεφαλαίου θα φθάσει στα 12 με 13 δισεκ. ευρώ.
Αυτή η απώλεια κεφαλαίου θα δημιουργήσει ανάγκη για νέα κεφάλαια 4-5 δισεκ.
Η ΕΚΤ και ο SSM θα δώσουν πίστωση χρόνου στις ελληνικές τράπεζες σε διάστημα 12 μηνών το αργότερο να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια ή να υλοποιήσουν εμπροσθοβαρώς τα capital plans που θα υποβάλλουν όλες τράπεζες.
Η πιθανότητα να χρειαστεί τράπεζα με την ανακοίνωση του stress tests στις 5 ή 19 Μαΐου να ανακοινώσει άμεσα capital plans για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών…θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η τράπεζα βρεθεί στο χαμηλότερο κεφαλαιακό όριο του 5% με 5,5%.
Προφανώς και εάν υπάρξει τράπεζα που βρεθεί κάτω από το κεφαλαιακό όριο δεν θα μιλάμε για αύξηση κεφαλαίου αλλά για ανακεφαλαιοποίηση και αυτό θα ήταν καταστροφικό σενάριο.

Οι τιμές των μελλοντικών ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών

Εάν δούμε την αποτίμηση των τραπεζών με τιμές αρχές Απριλίου του 2018 καμία τράπεζα δεν διαπραγματεύεται σε τιμές υψηλότερες των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Η Εθνική βρίσκεται -10% χαμηλότερα, η Eurobank -20% χαμηλότερα, η Alpha bank -13% χαμηλότερα και η Πειραιώς -57% χαμηλότερα.
Ας πάρουμε ως παραδοχή το βασικό σενάριο ότι οι τράπεζες περνούν τα stress tests αλλά υποχρεώνονται σε αυξήσεις κεφαλαίου κατά τα πρότυπα της Unicredit.
Με βάση αυτό το σενάριο αυξήσεις κεφαλαίου 4 με 5 δισεκ. μεταφράζεται σε 1,8 με 2 δισεκ. η Πειραιώς, 1 δισεκ. η Eurobank, λίγο κάτω από 1 δισεκ. η Εθνική τράπεζα και περίπου 500 εκατ η Alpha bank.
Η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της αύξησης κεφαλαίου τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το discount στις τιμές των αυξήσεων.
Ας υποθέσουμε ένα σενάριο που δεν πολύ-πιστεύουμε ότι με τις ανακοινώσεις των stress tests και υπό την παραδοχή ότι και οι 4 τα περνούν….σημειώνεται ένα σύντομης διάρκειας mini rally.
Οι τιμές των τραπεζών λοιπόν θα βρεθούν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου ή και οριακά υψηλότερα πλην της Πειραιώς που εμφανίζει μεγάλη απόκλιση.
Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι οι τιμές των μετοχών των τραπεζών φθάσουν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου πλην της Πειραιώς οι τιμές των νέων αυξήσεων κεφαλαίου θα διαμορφωθούν ξεκάθαρα χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων του 2015.
Έτσι εξηγούνται
1)Γιατί οι short επιμένουν στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών όπως το Marshall, Oceanwood, Lansdowne.  
2)Γιατί οι τιμές των τραπεζών δεν μπορούν να ανακάμψουν και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 ήταν χαμηλές.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2019 θα είναι ακόμη χαμηλότερες.

Τα βασικά σημεία

1)Παρ΄ ότι δεν έχει αναφερθεί επισήμως η βάση για το core tier 1, η επικεφαλής του SSM η Nouy έχει επισημάνει ότι κάθε τράπεζα θα αξιολογηθεί κατά περίπτωση φαίνεται ότι άτυπα έχει συμφωνηθεί ότι το σημείο αναφοράς θα είναι το 5% ή 5,5% σε core tier 1 σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

2)Όλες οι ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο περνάνε το stress tests αν και οι 2 από τις 4 τράπεζες βρίσκονται στην ζώνη μεταξύ 6,1% και 7,4% και η καλύτερη τράπεζα στο 8,4% πάντα στο adverse scenario.
Η Πειραιώς βρίσκεται στο 6,1% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
Η Eurobank στο 7,2% με 7,4% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα
Η Εθνική κοντά στο 8% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
Η Alpha bank στο 8,4% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.

3)Με βάση αυτή την παραδοχή οι ελληνικές τράπεζες περνάνε τα stress tests αλλά δεν καθαρίζουν με την ΕΚΤ και SSM.
Θα κυριαρχήσει μια παραλλαγή του σεναρίου της Unicredit της μεγάλης ιταλικής τράπεζας η οποία πέρασε το stress tests στις 29 Ιουλίου του 2016 αλλά 7 μήνες αργότερα αρχές 2017 υλοποίησε και μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και πούλησε μαζικά 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στο 13% της ονομαστικής αξίας (καθαρή ονομαστική αξία 11%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης