Τι θα μπορούσε να επιτύχει η Ελλάδα εάν υιοθετούσε το δόγμα του πρώτου πλήγματος κατά της Τουρκίας;
Ώρα 1:05 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνίδιο μαζικό πρώτο πλήγμα κατά της Τουρκίας συντονισμένα από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ελληνικά Μιράζ 2000 -5 απογειώθηκαν από την βάση Τανάγρας κι εντός ολίγων λεπτών έπληξαν τουρκικούς στόχους στρατηγικής σημασίας με γαλλικούς πυραύλους cruise τύπου SCALP-EG εμβελείας 500 χιλιομέτρων.
Ναύσταθμοι αεροπορικές βάσεις κέντρα διοίκησης επικοινωνιών, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν σοβαρές ζημιές με καταστροφές 34 τουρκικών F-16 στο έδαφος και βύθιση σημαντικού αριθμού πλοίων του ΤΝ στους ναυστάθμους.
Ελληνικά υποβρύχια κλάσης Τype 214 έπληξαν με τορπίλες και βύθισαν 4 τουρκικές φρεγάτες στο Αιγαίο.
Ελληνικές πυραυλάκατοι κλάσης Super Vita έπληξαν με βλήματα επιφανείας –επιφανείας EXOCET Block 3 κι βύθισαν ένα κύριο σκάφος επιφανείας του τουρκικού ναυτικού δύο αποβατικά και ένα βοηθητικό εξορμώντας από όρμους ακατοίκητων νησιών του Αιγαίου.
Τα ελληνικά F-16 επικράτησαν των τουρκικών στις μεταξύ τους αερομαχίες με καταρρίψεις 3 προς 1 χάρη στην υπέρτερη ικανότητα των Ελλήνων πιλότων αλλά και το χάος που επικράτησε στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις και στο σύστημα αεράμυνας.
Την έκπληξη της συμμαχίας, των στρατιωτικών αναλυτών αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης προκάλεσε η απρόβλεπτη αιφνιδιαστική επίθεση ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε Τουρκικό έδαφος.
Με συνδυασμένη αεροναυτική επιχείρηση ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ίμβρου και παράλιο τμήμα της Τενέδου ενώ προηγουμένως τα SCALP-EG έπληξαν τα κέντρα αεράμυνας και διοίκησης των δύο νησιών.
Οι Τουρκικές δυνάμεις παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό μπόρεσαν να ανασυγκροτήσουν τμήματα ειδικών δυνάμεων που σε συνδυασμό με προ εγκατεστημένους τούρκους πράκτορες και μισθοφόρους κατέλαβαν το Καστελόριζο παρά την ηρωική αντίσταση της φρουράς.
Επίσης οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν και τρείς αφύλακτες βραχονησίδες.
Οι προγραμματισμένες επιθετικές ενέργειες κατά της Ρόδου Κω και Καρπάθου ματαιώθηκαν.
Εξέγερση υποτιθέμενων «μεταναστών» στην Λέσβο εκδηλώθηκε στις πρώτες πρωινές ώρες που όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία σχέση με πρόσφυγες αλλά ήταν πράκτορες της ΜΙΤ και μισθοφόροι γνωστής εταιρείας που συνδράμει τον τουρκικό στρατό εδώ και χρόνια.
Σημειώθηκαν βανδαλισμοί - εκτεταμένες καταστροφές κι απώλειες δεκατριών Ελλήνων αμάχων δύο αστυνομικών τραυματισμοί αγνώστου και μεγάλου αριθμού πολιτών.
Βομβιστική ενέργεια έλαβε χώρα κατά ελληνικής στρατιωτικής βάσης με βαρύ τραυματισμό δύο Ελλήνων στρατιωτών ενώ τρείς ακόμα βομβιστικές ενέργειες κατά στρατιωτικών στόχων ματαιώθηκαν από τις φρουρές των στρατοπέδων.
Τα επεισόδια συνεχίζονται ακόμα σε περιοχές του νησιού .
Υποκινούμενες ταραχές χωρίς θύματα σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας σε Κομοτηνή και κέντρο Αθήνας αλλά τα επεισόδια καταπνίγηκαν έγκαιρα με την συντονισμένη παρέμβαση της Ελληνικής αστυνομίας και πάνω από 100 τούρκοι πράκτορες συνελήφθησαν ανά την ελληνική επικράτεια.
Εκατέρωθεν βολές πυροβολικού σημειώθηκαν στον Έβρο με ελαφρές απώλειες και στις δύο πλευρές που λόγω υπερχείλισης του ποταμού δεν κινήθηκαν επιθετικά.
Στο μέτωπο της Κύπρου δεν σημειώθηκαν εχθροπραξίες.
Κατόπιν της επιτυχίας της αιφνιδιαστικής επίθεσης πρώτου πλήγματος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι δυνάμεις της συμμαχίας παρενέβησαν άμεσα και στις 6:30 ώρα πρωινή σημειώθηκε παύση των εχθροπραξιών.
Κατά πληροφορίες από διπλωματικές πηγές η έναρξη των ειρηνικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ξεκινά αύριο στην Γενεύη.
Η Ελλάς προσέρχεται ενισχυμένη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την στρατιωτική επιτυχία και την επίτευξη ισοδυνάμου τετελεσμένου με την κατάληψη τουρκικού εδάφους που ακυρώνει την αναμενόμενη από στρατιωτικούς κύκλους κατάληψη ελληνικού νησιού και βραχονησίδων.
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας, άσκηση θεωρητικής προσομοίωσης μάχης, η σκηνή από το προσεχές μέλλον;
Οψόμεθα.
Η ιστορική εμπειρία και η θεωρητική βάση του δόγματος του πρώτου πλήγματος
Λέξεις κλειδιά= Προετοιμασία –Πληροφορία -Αιφνιδιασμός.
Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών μας προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το «πρώτο χτύπημα» στην πράξη και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει αυτό να έχει, ώστε ο Δαβίδ να μπορέσει να νικήσει τον Γολιάθ και να ανατρέψει το αριθμητικό μειονέκτημα.
Στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 η Ισραηλινή Αεροπορία κατάφερε με αιφνιδιαστική επίθεση Πρώτου Πλήματος μέσα σε διάστημα ωρών, να καταστρέψει -σχεδόν ολοκληρωτικά- την αντίστοιχη Αιγυπτιακή, με ελάχιστες απώλειες.
Αυτή η κατάσταση άφησε τον Αιγυπτιακό Στρατό χωρίς αεροπορική υποστήριξη ,ανίκανο να κάνει οποιονδήποτε ελιγμό, καθώς θα καθίστατο απροστάτευτος στόχος για τα ισραηλινά αεροσκάφη.
Το μεγάλο αεροπορικό πλεονέκτημα που απέκτησε το Ισραήλ, το αξιοποίησε με τις χερσαίες δυνάμεις των τεθωρακισμένων σχηματισμών, με τα οποία διέσπασε τη γραμμή των Αιγυπτίων και κατέλαβε το Σινά.
Βασικός άξονας του ισραηλινού δόγματος είναι το γεγονός ότι μόλις πληροφορηθεί επικείμενη εχθρική εισβολή, επιτίθεται αιφνιδιαστικά πρώτο καταφέρνοντας συντριπτικό πρώτο πλήγμα στον αντίπαλο.
Το πνεύμα επιθετικότητας και ο βαθμός επικινδυνότητας που περικλείει η προσέγγιση αυτή, καταδεικνύει πως ο αδύναμος δεν είναι απαραίτητο να αμύνεται, περιμένοντας καρτερικά την επίθεση του εχθρού, αλλά πως με την κατάλληλη εκπαίδευση, εξοπλισμό και βούληση μπορούν να επιτευχθούν στρατιωτικά θαύματα.
Μια από τις πιο γνωστές θεωρητικές προσεγγίσεις της αναγκαιότητας του πρώτου πλήγματος εκ μέρους της Ελλάδας έχει αναπτυχθεί από τον καθηγητή κ. Κονδύλη.
Με δυο λόγια, η θέση του κ. Κονδύλη είναι η ακόλουθη:
Η κατανομή του χώρου (συμπαγής γεωγραφικά Τουρκία, κατακερματισμένη Ελλάδα) δίνει στην Τουρκία προφανές στρατηγικό πλεονέκτημα.
Αν μας χτυπήσει πρώτη, μπορεί να μας αποσπάσει κάτι, το μικρό ή το σημαντικό, αλλά πάντως το σχετικά απομονωμένο και συνεπώς ανυπεράσπιστο, διότι εμείς δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε τα πάντα.
Έτσι, η ελληνική πλευρά πρέπει να επιλέξει τα σημεία που είναι κομβικά για την άμυνα (στόχος κάθε πολέμου είναι η καταστροφή του κυρίου όγκου των αντιπάλων δυνάμεων) και ταυτόχρονα να επιδιώξει αυτοτελή εδαφικά κέρδη.
Αυτά είναι λίγα: η Ίμβρος και η Τένεδος και περισσότερο ακόμη η Θράκη, δηλαδή τα ευρωπαϊκά τουρκικά εδάφη.
Που πρέπει να πάρουμε αντιμετωπίζοντας το όποιο κόστος για να έχουμε αντάλλαγμα στις μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις.
Βεβαίως η χώρα μας πρέπει να καλύπτει με ικανή δύναμη πυρός το σύνολο της τουρκικής επικράτειας για να είναι η άμυνά της αποτρεπτική.
Αυτά όμως δεν αρκούν.
Το κλειδί του πολέμου είναι ο αιφνιδιασμός.
Έτσι, μπροστά στη γενικότερη πλεονεκτική θέση της Τουρκίας η ελληνική πλευρά δεν θα είχε σοβαρές πιθανότητες στρατιωτικής νίκης αν δεν έβρισκε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο (μαζικό) πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό.
Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι θεωρητικά ευκολότερος από στρατιωτικής πλευράς σε σχέση με τον δικό μας.
Η κατάληψη μερικών βραχονησίδων η ελληνικού νησιού πλησίον των τουρκικών παραλίων με τουρκικό στόχο την διπλωματική διαπραγμάτευση από πλεονεκτική θέση είναι πρακτικά ευκολότερο να επιτευχθεί από ότι η καθολική άμυνα του αχανούς χώρου του Αιγαίου από την Ελλάδα.
Η θεωρητική προσέγγιση της υπεροχής του αμυνομένου με τον γνωστό κανόνα του
3 προς 1 αναλογία δυνάμεων υπέρ του επιτιθέμενου σε ομαλό πεδίο μάχης
5 προς 1 σε δύσβατο πεδίο μάχης –ορεινό η ελώδες
7 προς 1 σε διάβαση υδάτινου κωλύματος –αποβατική επιχείρηση
αφορά επιχειρήσεις με μετωπική επίθεση ( frontal attack ) συμβατικού τύπου (όπως η κακοσχεδιασμένη μαζική αποβατική επιχείρηση των Τούρκων στον Αττίλα-1)
Δεν αφορά πολυμέτωπες ειδικές επιχειρήσεις τύπου ανταρτοπόλεμου ( guerrilla attack) που αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε από τις αντίπαλες ειδικές δυνάμεις στα νησιά και στις βραχονησίδες σε συνδυασμό με ανορθόδοξο πόλεμο εκ των ένδον (πράκτορες, μισθοφόροι εντός των νησιών) και συνδυασμένο αιφνιδιασμό εκ μέρους και των τριών όπλων.
Mύθος το πλεονέκτημα του αμυνομένου στην ελληνική περίπτωση κι όχι μόνον.
Μια έρευνα του U.S. Army Concepts Analysis Agency εν έτει 1986 σε 600 χερσαίες μάχες αποδεικνύει ότι ο κανόνας του 3 προς 1 με όλες τις παραλλαγές του δεν στάθηκε αρκετός για να εξασφαλίσει την νίκη στον αμυνόμενο.
Οι επιτιθέμενες δυνάμεις σημείωσαν 50% νίκη ακόμα και με αναλογία δυνάμεων 1 προς 1.
Η θεωρητική προσέγγιση του δόγματος πρώτου πλήγματος στην ελληνική περίπτωση
Λέξεις κλειδιά = Ισοδύναμο τετελεσμένο,
Α. Στρατηγικοί στόχοι και αντικειμενικοί περιορισμοί –κίνδυνοι.
1. Η νίκη στο στρατιωτικό πεδίο που θα απέτρεπε την ήττα στο επόμενο και τελικό διπλωματικό πεδίο.
Η διπλωματία ξεκινά από εκεί που πέφτει η τελευταία σφαίρα.
2. Εδαφικά κέρδη κατά την διάρκεια της βραχυχρόνιας σύγκρουσης που θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν στο διπλωματικό πεδίο με πιθανές εδαφικές απώλειες ελληνικών βραχονησίδων η νησιών.
3. Κλιμάκωση της σύγκρουσης εκτός των αναμενομένων ορίων με στόχο την πρόκληση άμεσης και ταχύτερης πυροσβεστικής επέμβασης των συμμαχικών δυνάμεων ανατρέποντας κάθε άλλο σχεδιασμό του ξένου παράγοντα .
Το ιδανικό σενάριο για την πλευρά μας είναι η επίτευξη αιφνίδιου συντριπτικού κι απρόβλεπτου πρώτου πλήγματος ολίγων ωρών και άμεση λήξη του επεισοδίου με εξαναγκασμό του ξένου παράγοντα σε πυροσβεστική παρέμβαση πριν προλάβει ο αντίπαλος να αντιδράσει αναλόγως.
Β. Αντικειμενικοί περιορισμοί
1. Η συμμετοχή των δύο εμπλεκομένων μερών στην ίδια στρατιωτική συμμαχία με τους αυτονόητους περιορισμούς ειδικά στην ανάληψη επιθετικών ενεργειών.
2. Η αδυναμία της μίας πλευράς να συντρίψει στρατιωτικά την άλλη και να προβεί σε εκτεταμένες εδαφικές κατακτήσεις, δεδομένης της έλλειψης καθοριστικής υπεροπλίας αλλά και της «απαγόρευσης» αυτού του ενδεχομένου από άνωθεν δυνάμεις.
3. Πυκνό πεδίο μάχης Αιγαίου με αντικειμενική δυσκολία επίτευξης γενικευμένου αιφνιδιασμού.
4. Δυσκολία επίτευξης αιφνιδιασμού εκ μέρους της μιας η της άλλης πλευράς στις τωρινές συνθήκες αυξημένης ετοιμότητας κι επαγρύπνησης των ενόπλων δυνάμεων των δύο εμπλεκομένων μερών.
5. Η έλλειψη στρατιωτικής ικανότητας διεξαγωγής πολυήμερης πολεμικής σύγκρουσης πέραν των καταστροφικών οικονομικών συνεπειών.
6. Ο χρόνος σε μια πολεμική σύγκρουση με έναν ισχυρότερο αντίπαλο που σταδιακά κινητοποιεί τις υπέρτερες δυνάμεις του λειτουργεί εις βάρος του λιγότερου ισχυρού ,εν προκειμένω της Ελληνικής πλευράς.
Κίνδυνοι από ένα εχθρικό πρώτο πλήγμα
1) Κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης της αμυντικής ικανότητας από το πρώτο μαζικό πλήγμα του θεωρητικά ισχυρού.
Συστήματα θεωρητικής προσομοίωσης ( Combat Modeling) έδειξαν συνολική απώλεια μαχητικής ικανότητας Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από μαζικό πολυμέτωπο πρώτο τουρκικό πλήγμα που στο realistic scenario άγγιζε το 70%.
Στην αντίθετη περίπτωση Ελληνικού πρώτου πλήγματος η θεωρητική προσομοίωση κατέληγε σε συνολική απώλεια μαχητικής ικανότητας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων της τάξεως του 50 %.
Οι υποκειμενικές θεωρητικές προσεγγίσεις σε ιδανικές συνθήκες είναι ενδεικτικές κι όχι πραγματικές ωστόσο δείχνουν το λογικό συμπέρασμα ότι το πρώτο χτύπημα του πιο ισχυρού είναι πιο καταστρεπτικό από το αντίστοιχο του θεωρητικώς αδυνάμου και καλό είναι να αποφευχθεί.
2)Κίνδυνος απώλειας ελέγχου κρίσης κι απρόβλεπτης εξέλιξης εκτός κάθε αναμενόμενου σεναρίου Ελεγχόμενου Θερμού Επεισοδίου τόσο σε έκταση όσο σε διάρκεια και σε εξέλιξη.
Η δυσμενής κι εκτός αρχικού σχεδιασμού εξέλιξη του ΑΤΤΙΛΑ -2 στην Κύπρο μετά την λήξη του ΑΤΤΙΛΑ -1 είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι σπάνια τα πράγματα εξελίσσονται στο πεδίο της μάχης όπως έχουν σχεδιαστεί στα γραφεία και το εχθρικό πρώτο πλήγμα εξελίσσεται εκτός των προκαθορισμένων ορίων.
Με βάση την ιστορική εμπειρία και δεδομένα όπως το απρόβλεπτο του χαρακτήρα της αντίπαλης ηγεσίας, την απώλεια εμπείρων αξιωματικών λόγω πραξικοπήματος και το νεαρό της ηλικίας σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας τον φανατισμό και την επιθετικότητα όσων τους έχουν αντικαταστήσει ένα τουρκικό πρώτο μαζικό πλήγμα θα μπορούσε να ξεφύγει τόσο στρατιωτικά αλλά όσο και με αγριότητες σε βάρος αμάχου πληθυσμού όπως και στην Συρία.
Κίνδυνοι από ένα ελληνικό πρώτο πλήγμα
1. Η διαρροή των σχετικών πληροφοριών από Τρίτη δύναμη στον αντίπαλο και η απώλεια του πλεονεκτήματος του αιφνιδιασμού με τα αναμενόμενα καταστροφικά αποτελέσματα.
2. Ο εκνευρισμός των ισχυρών και συμμάχων σε περίπτωση ενός εκτός προγράμματος χτυπήματος πρώτου πλήγματος που δύναται να ανατρέψει τους μακροπρόθεσμους γεωπολιτικούς κι ενεργειακούς σχεδιασμούς των και η παρέμβαση τους στο πεδίο της μάχης με δράσεις ηλεκτρονικού η και αντισυμβατικού πολέμου σε βάρος του επιτιθέμενου .
Σε κάθε περίπτωση καμία ανάλυση περί πρώτου πλήγματος δεν έχει νόημα αν χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Δεδομένης του υψηλού βαθμού ετοιμότητας του αντιπάλου και της πληροφοριακής υπεροχής των συμμαχικών δυνάμεων που παρακολουθούν τα πάντα για να εξασφαλισθεί ο αιφνιδιασμός του πρώτου πλήγματος στο στρατιωτικό επίπεδο πρέπει να εξασφαλισθεί η επιτυχία της αντισυμβατικής και ίσως αντιθεσμικής επιχείρησης παραπλάνησης .
Χωρίς την προηγούμενη επιχείρηση παραπλάνησης εχθρικών και δυνάμεων τρίτων χωρών το δόγμα του πρώτου πλήγματος καθίσταται ανενεργό.
Παραπλάνηση
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς παραπλάνησης αποτελεί το σχέδιο που εκπόνησε ο τότε κορυφαίος επιτελικός αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού ο Ι. Μεταξάς για την νίκη στην ιστορική μάχη του Μπιζανίου το 1913.
Υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες που κώλυαν την επίθεση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων διότι πέρα από την αριθμητική τους υπεροχή οι Τούρκοι είχαν μετακινηθεί στο Μπιζάνι που όπως αναφέρουν οι ιστορικοί ήταν «ισχυρώς οχυρωμένον».
Αυτές οι δυσχέρειες σε συνδυασμό με το δριμύ ψύχος και την έλλειψη εφοδίων είχαν καθηλώσει τον ελληνικό στρατό σε αμυντική θέση.
Το σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε ήταν η επίθεση «δια ελιγμού» και ενώ το σχέδιο προέβλεπε την επίθεση από δεξιά, το Στρατηγείο εσκεμμένα άρχισε να διασπείρει παραπλανητικά την είδηση ότι η επίθεση θα γινόταν από την αριστερή πλευρά.
Η επιτυχία του αιφνιδιασμού σε συνδυασμό με την ικανότητα του πυροβολικού οδηγούν στη πτώση του Μπιζανίου.
Πως πέτυχε το σχέδιο της παραπλάνησης χωρίς να διαρρεύσει στους πολυάριθμους πράκτορες των Τούρκων;
Ο Μεταξάς παραπλάνησε πρώτα τους δικούς μας αξιωματικούς που ήξερε ότι τα έπιναν και μιλούσαν λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε σε δημόσιους χώρους όπου καραδοκούσαν οι χαφιέδες του εχθρού.
Φυσικά το σχέδιο εξελίχθηκε κατά τον αρχικό σχεδιασμό και οι πληροφοριοδότες του εχθρού πίστεψαν και μετέφεραν στο τούρκικο επιτελείο την λανθασμένη πληροφόρηση που είχε διοχετεύσει ο πολυμήχανος εξ Ιθάκης Ι. Μεταξάς.
Η επιτυχία της παραπλάνησης κρίνεται σε πολλά επίπεδα Ενδεικτικά
1.Πολιτικό διεθνές –Υψηλό διπλωματικό επίπεδο-διεθνείς οργανισμοί –συναντήσεις κορυφής (π.χ προγραμματισμένο ταξίδι Πρωθυπουργού η ΥΠΕΘΑ στο εξωτερικό –Βρυξέλες -κατά τον χρόνο επίθεσης )
2. Πολιτικό εσωτερικό –εγχώρια ΜΜΕ (διασπορά ψευδών ειδήσεων για διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης – φήμες για παραίτηση της κυβέρνησης και σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας - αιφνιδιαστική εικονική παραίτηση του ΥΠΕΘΑ που τελικά και κατόπιν εορτής δεν γίνεται δεκτή –φήμες για καρατόμηση Ανώτατου Στρατιωτικού η πολιτικού που εσκεμμένως και δημοσίως τηρεί φιλοπόλεμη στάση – εικονική απομάκρυνση συμβούλων κυβερνητικών αξιωματούχων που η αντίπαλη πλευρά θεωρεί ιέρακες –διαρροές σε ξένες πρεσβείες η/και πραγματικές συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες για διαμεσολάβηση και δήλωση ειρηνικής βουλήσεως κτλ )
3. Τακτικό διπλωματικό επίπεδο- πρεσβείες –προξενεία –αντιπροσωπείες σε διεθνείς οργανισμούς . Αυτό το επίπεδο των 2 πρέσβεων εκπροσώπων π.χ στον ΟΗΕ που γνωρίζονται μεταξύ τους η του πρέσβη και προξένου στην εχθρική χώρα είναι διαχρονικά το σημαντικότερο όλων λόγω της αμοιβαίας καχυποψίας και παρακολούθησης κι από τις 2 υπηρεσίες πληροφοριών .
4. Στρατιωτικό επίπεδο υψηλό.
Οι κινήσεις της Ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας παραμονές της προσχεδιασμένης επίθεσης πρώτου πλήγματος πρέπει να είναι φυσιολογικές και όχι έκτακτες.
5.Τακτικό στρατιωτικό επίπεδο.
Οι κινήσεις των μεθοριακών μονάδων εκατέρωθεν μπορεί να προδώσουν οποιαδήποτε επιθετικό σχέδιο.
Οι κινήσεις οι επικοινωνίες των διοικητών των μονάδων της μεθορίου πρέπει να μην ξεφεύγουν από την κανονικότητα της περιόδου.
Απότομες μετακινήσεις ενισχύσεις μονάδων της τελευταίας στιγμής κρίνονται ασύμφορες με βάση το risk/reward ratio καθώς η άμυνα σημείου η περιοχής είναι λιγότερο σημαντική από το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
6. Πληροφοριακό επίπεδο – στρατιωτικές πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών –πληροφοριοδότες –δίκτυα κατασκοπείας –αντικατασκοπείας.
την προκειμένη περίπτωση ο μόνος τρόπος προστασίας της μυστικότητας μιας επιχείρησης πρώτου πλήγματος και της αποφυγής διαρροής της πληροφορίας είναι η ΜΗ διακίνηση της κρίσιμης πληροφορίας στις φίλιες αρμόδιες υπηρεσίες είτε ακόμα η εσκεμμένη παραπληροφόρηση από την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Στόχοι παραπλανητικών ενεργειών
1. Η παραπλάνηση ως προς την βούληση, τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα των ΕΔ για αιφνίδια επιθετική ενέργεια πρώτου πλήγματος .
2. Αν ο πρώτος στόχος δεν επιτευχθεί τότε απαιτείται παραπλάνηση –παραπληροφόρηση ως προς τον χρόνο-τόπο –τρόπο –έκταση –μέσα επίθεσης Παραδείγματα :
Operation Οverlord –απόβαση Νορμανδίας το 1944 είτε η απόβαση (operation Husky ) στην Σικελία το 1943 αφού προηγουμένως προηγήθηκε η παραπλανητική επιχείρηση των συμμάχων ότι δήθεν η απόβαση θα γινόταν στην Ελλάδα !
Μα γίνονται όλα αυτά στην πράξη κι ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας;
Όχι είναι η προφανής και λογική απάντηση στο στόμα κάθε γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας.
Μυστικό που είναι γνωστό σε παραπάνω από δύο Έλληνες παύει να είναι μυστικό !
Ο σχεδιασμός τύπου Μπιζανίου είναι ο μόνος δόκιμος τρόπος επιτυχίας της παραπλάνησης.
Εν ολίγοις μόνο η παραπλάνηση των ημέτερων δυνάμεων μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχή παραπλάνηση των εχθρικών δυνάμεων αλλά και των τρίτων χωρών .
Ο γράφων δεν ενστερνίζεται ούτε τα όσα αναφέρονται στο προφανώς φανταστικό θεωρητικό σενάριο επίθεσης ούτε επιθυμεί την χρήση πολεμικών μέσων σε βάρος καμίας γειτονικής χώρας ενώ είναι γνωστός υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας.
Στόχος του παρόντος κειμένου είναι η θεωρητική ανάδειξη του κινδύνου επιθετικών ενεργειών τις οποίες απεύχεται.
www.bankingnews.gr
Ελληνικά Μιράζ 2000 -5 απογειώθηκαν από την βάση Τανάγρας κι εντός ολίγων λεπτών έπληξαν τουρκικούς στόχους στρατηγικής σημασίας με γαλλικούς πυραύλους cruise τύπου SCALP-EG εμβελείας 500 χιλιομέτρων.
Ναύσταθμοι αεροπορικές βάσεις κέντρα διοίκησης επικοινωνιών, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν σοβαρές ζημιές με καταστροφές 34 τουρκικών F-16 στο έδαφος και βύθιση σημαντικού αριθμού πλοίων του ΤΝ στους ναυστάθμους.
Ελληνικά υποβρύχια κλάσης Τype 214 έπληξαν με τορπίλες και βύθισαν 4 τουρκικές φρεγάτες στο Αιγαίο.
Ελληνικές πυραυλάκατοι κλάσης Super Vita έπληξαν με βλήματα επιφανείας –επιφανείας EXOCET Block 3 κι βύθισαν ένα κύριο σκάφος επιφανείας του τουρκικού ναυτικού δύο αποβατικά και ένα βοηθητικό εξορμώντας από όρμους ακατοίκητων νησιών του Αιγαίου.
Τα ελληνικά F-16 επικράτησαν των τουρκικών στις μεταξύ τους αερομαχίες με καταρρίψεις 3 προς 1 χάρη στην υπέρτερη ικανότητα των Ελλήνων πιλότων αλλά και το χάος που επικράτησε στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις και στο σύστημα αεράμυνας.
Την έκπληξη της συμμαχίας, των στρατιωτικών αναλυτών αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης προκάλεσε η απρόβλεπτη αιφνιδιαστική επίθεση ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε Τουρκικό έδαφος.
Με συνδυασμένη αεροναυτική επιχείρηση ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ίμβρου και παράλιο τμήμα της Τενέδου ενώ προηγουμένως τα SCALP-EG έπληξαν τα κέντρα αεράμυνας και διοίκησης των δύο νησιών.
Οι Τουρκικές δυνάμεις παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό μπόρεσαν να ανασυγκροτήσουν τμήματα ειδικών δυνάμεων που σε συνδυασμό με προ εγκατεστημένους τούρκους πράκτορες και μισθοφόρους κατέλαβαν το Καστελόριζο παρά την ηρωική αντίσταση της φρουράς.
Επίσης οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν και τρείς αφύλακτες βραχονησίδες.
Οι προγραμματισμένες επιθετικές ενέργειες κατά της Ρόδου Κω και Καρπάθου ματαιώθηκαν.
Εξέγερση υποτιθέμενων «μεταναστών» στην Λέσβο εκδηλώθηκε στις πρώτες πρωινές ώρες που όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία σχέση με πρόσφυγες αλλά ήταν πράκτορες της ΜΙΤ και μισθοφόροι γνωστής εταιρείας που συνδράμει τον τουρκικό στρατό εδώ και χρόνια.
Σημειώθηκαν βανδαλισμοί - εκτεταμένες καταστροφές κι απώλειες δεκατριών Ελλήνων αμάχων δύο αστυνομικών τραυματισμοί αγνώστου και μεγάλου αριθμού πολιτών.
Βομβιστική ενέργεια έλαβε χώρα κατά ελληνικής στρατιωτικής βάσης με βαρύ τραυματισμό δύο Ελλήνων στρατιωτών ενώ τρείς ακόμα βομβιστικές ενέργειες κατά στρατιωτικών στόχων ματαιώθηκαν από τις φρουρές των στρατοπέδων.
Τα επεισόδια συνεχίζονται ακόμα σε περιοχές του νησιού .
Υποκινούμενες ταραχές χωρίς θύματα σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας σε Κομοτηνή και κέντρο Αθήνας αλλά τα επεισόδια καταπνίγηκαν έγκαιρα με την συντονισμένη παρέμβαση της Ελληνικής αστυνομίας και πάνω από 100 τούρκοι πράκτορες συνελήφθησαν ανά την ελληνική επικράτεια.
Εκατέρωθεν βολές πυροβολικού σημειώθηκαν στον Έβρο με ελαφρές απώλειες και στις δύο πλευρές που λόγω υπερχείλισης του ποταμού δεν κινήθηκαν επιθετικά.
Στο μέτωπο της Κύπρου δεν σημειώθηκαν εχθροπραξίες.
Κατόπιν της επιτυχίας της αιφνιδιαστικής επίθεσης πρώτου πλήγματος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι δυνάμεις της συμμαχίας παρενέβησαν άμεσα και στις 6:30 ώρα πρωινή σημειώθηκε παύση των εχθροπραξιών.
Κατά πληροφορίες από διπλωματικές πηγές η έναρξη των ειρηνικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ξεκινά αύριο στην Γενεύη.
Η Ελλάς προσέρχεται ενισχυμένη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την στρατιωτική επιτυχία και την επίτευξη ισοδυνάμου τετελεσμένου με την κατάληψη τουρκικού εδάφους που ακυρώνει την αναμενόμενη από στρατιωτικούς κύκλους κατάληψη ελληνικού νησιού και βραχονησίδων.
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας, άσκηση θεωρητικής προσομοίωσης μάχης, η σκηνή από το προσεχές μέλλον;
Οψόμεθα.
Η ιστορική εμπειρία και η θεωρητική βάση του δόγματος του πρώτου πλήγματος
Λέξεις κλειδιά= Προετοιμασία –Πληροφορία -Αιφνιδιασμός.
Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών μας προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το «πρώτο χτύπημα» στην πράξη και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει αυτό να έχει, ώστε ο Δαβίδ να μπορέσει να νικήσει τον Γολιάθ και να ανατρέψει το αριθμητικό μειονέκτημα.
Στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 η Ισραηλινή Αεροπορία κατάφερε με αιφνιδιαστική επίθεση Πρώτου Πλήματος μέσα σε διάστημα ωρών, να καταστρέψει -σχεδόν ολοκληρωτικά- την αντίστοιχη Αιγυπτιακή, με ελάχιστες απώλειες.
Αυτή η κατάσταση άφησε τον Αιγυπτιακό Στρατό χωρίς αεροπορική υποστήριξη ,ανίκανο να κάνει οποιονδήποτε ελιγμό, καθώς θα καθίστατο απροστάτευτος στόχος για τα ισραηλινά αεροσκάφη.
Το μεγάλο αεροπορικό πλεονέκτημα που απέκτησε το Ισραήλ, το αξιοποίησε με τις χερσαίες δυνάμεις των τεθωρακισμένων σχηματισμών, με τα οποία διέσπασε τη γραμμή των Αιγυπτίων και κατέλαβε το Σινά.
Βασικός άξονας του ισραηλινού δόγματος είναι το γεγονός ότι μόλις πληροφορηθεί επικείμενη εχθρική εισβολή, επιτίθεται αιφνιδιαστικά πρώτο καταφέρνοντας συντριπτικό πρώτο πλήγμα στον αντίπαλο.
Το πνεύμα επιθετικότητας και ο βαθμός επικινδυνότητας που περικλείει η προσέγγιση αυτή, καταδεικνύει πως ο αδύναμος δεν είναι απαραίτητο να αμύνεται, περιμένοντας καρτερικά την επίθεση του εχθρού, αλλά πως με την κατάλληλη εκπαίδευση, εξοπλισμό και βούληση μπορούν να επιτευχθούν στρατιωτικά θαύματα.
Μια από τις πιο γνωστές θεωρητικές προσεγγίσεις της αναγκαιότητας του πρώτου πλήγματος εκ μέρους της Ελλάδας έχει αναπτυχθεί από τον καθηγητή κ. Κονδύλη.
Με δυο λόγια, η θέση του κ. Κονδύλη είναι η ακόλουθη:
Η κατανομή του χώρου (συμπαγής γεωγραφικά Τουρκία, κατακερματισμένη Ελλάδα) δίνει στην Τουρκία προφανές στρατηγικό πλεονέκτημα.
Αν μας χτυπήσει πρώτη, μπορεί να μας αποσπάσει κάτι, το μικρό ή το σημαντικό, αλλά πάντως το σχετικά απομονωμένο και συνεπώς ανυπεράσπιστο, διότι εμείς δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε τα πάντα.
Έτσι, η ελληνική πλευρά πρέπει να επιλέξει τα σημεία που είναι κομβικά για την άμυνα (στόχος κάθε πολέμου είναι η καταστροφή του κυρίου όγκου των αντιπάλων δυνάμεων) και ταυτόχρονα να επιδιώξει αυτοτελή εδαφικά κέρδη.
Αυτά είναι λίγα: η Ίμβρος και η Τένεδος και περισσότερο ακόμη η Θράκη, δηλαδή τα ευρωπαϊκά τουρκικά εδάφη.
Που πρέπει να πάρουμε αντιμετωπίζοντας το όποιο κόστος για να έχουμε αντάλλαγμα στις μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις.
Βεβαίως η χώρα μας πρέπει να καλύπτει με ικανή δύναμη πυρός το σύνολο της τουρκικής επικράτειας για να είναι η άμυνά της αποτρεπτική.
Αυτά όμως δεν αρκούν.
Το κλειδί του πολέμου είναι ο αιφνιδιασμός.
Έτσι, μπροστά στη γενικότερη πλεονεκτική θέση της Τουρκίας η ελληνική πλευρά δεν θα είχε σοβαρές πιθανότητες στρατιωτικής νίκης αν δεν έβρισκε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο (μαζικό) πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό.
Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι θεωρητικά ευκολότερος από στρατιωτικής πλευράς σε σχέση με τον δικό μας.
Η κατάληψη μερικών βραχονησίδων η ελληνικού νησιού πλησίον των τουρκικών παραλίων με τουρκικό στόχο την διπλωματική διαπραγμάτευση από πλεονεκτική θέση είναι πρακτικά ευκολότερο να επιτευχθεί από ότι η καθολική άμυνα του αχανούς χώρου του Αιγαίου από την Ελλάδα.
Η θεωρητική προσέγγιση της υπεροχής του αμυνομένου με τον γνωστό κανόνα του
3 προς 1 αναλογία δυνάμεων υπέρ του επιτιθέμενου σε ομαλό πεδίο μάχης
5 προς 1 σε δύσβατο πεδίο μάχης –ορεινό η ελώδες
7 προς 1 σε διάβαση υδάτινου κωλύματος –αποβατική επιχείρηση
αφορά επιχειρήσεις με μετωπική επίθεση ( frontal attack ) συμβατικού τύπου (όπως η κακοσχεδιασμένη μαζική αποβατική επιχείρηση των Τούρκων στον Αττίλα-1)
Δεν αφορά πολυμέτωπες ειδικές επιχειρήσεις τύπου ανταρτοπόλεμου ( guerrilla attack) που αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε από τις αντίπαλες ειδικές δυνάμεις στα νησιά και στις βραχονησίδες σε συνδυασμό με ανορθόδοξο πόλεμο εκ των ένδον (πράκτορες, μισθοφόροι εντός των νησιών) και συνδυασμένο αιφνιδιασμό εκ μέρους και των τριών όπλων.
Mύθος το πλεονέκτημα του αμυνομένου στην ελληνική περίπτωση κι όχι μόνον.
Μια έρευνα του U.S. Army Concepts Analysis Agency εν έτει 1986 σε 600 χερσαίες μάχες αποδεικνύει ότι ο κανόνας του 3 προς 1 με όλες τις παραλλαγές του δεν στάθηκε αρκετός για να εξασφαλίσει την νίκη στον αμυνόμενο.
Οι επιτιθέμενες δυνάμεις σημείωσαν 50% νίκη ακόμα και με αναλογία δυνάμεων 1 προς 1.
Η θεωρητική προσέγγιση του δόγματος πρώτου πλήγματος στην ελληνική περίπτωση
Λέξεις κλειδιά = Ισοδύναμο τετελεσμένο,
Α. Στρατηγικοί στόχοι και αντικειμενικοί περιορισμοί –κίνδυνοι.
1. Η νίκη στο στρατιωτικό πεδίο που θα απέτρεπε την ήττα στο επόμενο και τελικό διπλωματικό πεδίο.
Η διπλωματία ξεκινά από εκεί που πέφτει η τελευταία σφαίρα.
2. Εδαφικά κέρδη κατά την διάρκεια της βραχυχρόνιας σύγκρουσης που θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν στο διπλωματικό πεδίο με πιθανές εδαφικές απώλειες ελληνικών βραχονησίδων η νησιών.
3. Κλιμάκωση της σύγκρουσης εκτός των αναμενομένων ορίων με στόχο την πρόκληση άμεσης και ταχύτερης πυροσβεστικής επέμβασης των συμμαχικών δυνάμεων ανατρέποντας κάθε άλλο σχεδιασμό του ξένου παράγοντα .
Το ιδανικό σενάριο για την πλευρά μας είναι η επίτευξη αιφνίδιου συντριπτικού κι απρόβλεπτου πρώτου πλήγματος ολίγων ωρών και άμεση λήξη του επεισοδίου με εξαναγκασμό του ξένου παράγοντα σε πυροσβεστική παρέμβαση πριν προλάβει ο αντίπαλος να αντιδράσει αναλόγως.
Β. Αντικειμενικοί περιορισμοί
1. Η συμμετοχή των δύο εμπλεκομένων μερών στην ίδια στρατιωτική συμμαχία με τους αυτονόητους περιορισμούς ειδικά στην ανάληψη επιθετικών ενεργειών.
2. Η αδυναμία της μίας πλευράς να συντρίψει στρατιωτικά την άλλη και να προβεί σε εκτεταμένες εδαφικές κατακτήσεις, δεδομένης της έλλειψης καθοριστικής υπεροπλίας αλλά και της «απαγόρευσης» αυτού του ενδεχομένου από άνωθεν δυνάμεις.
3. Πυκνό πεδίο μάχης Αιγαίου με αντικειμενική δυσκολία επίτευξης γενικευμένου αιφνιδιασμού.
4. Δυσκολία επίτευξης αιφνιδιασμού εκ μέρους της μιας η της άλλης πλευράς στις τωρινές συνθήκες αυξημένης ετοιμότητας κι επαγρύπνησης των ενόπλων δυνάμεων των δύο εμπλεκομένων μερών.
5. Η έλλειψη στρατιωτικής ικανότητας διεξαγωγής πολυήμερης πολεμικής σύγκρουσης πέραν των καταστροφικών οικονομικών συνεπειών.
6. Ο χρόνος σε μια πολεμική σύγκρουση με έναν ισχυρότερο αντίπαλο που σταδιακά κινητοποιεί τις υπέρτερες δυνάμεις του λειτουργεί εις βάρος του λιγότερου ισχυρού ,εν προκειμένω της Ελληνικής πλευράς.
Κίνδυνοι από ένα εχθρικό πρώτο πλήγμα
1) Κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης της αμυντικής ικανότητας από το πρώτο μαζικό πλήγμα του θεωρητικά ισχυρού.
Συστήματα θεωρητικής προσομοίωσης ( Combat Modeling) έδειξαν συνολική απώλεια μαχητικής ικανότητας Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από μαζικό πολυμέτωπο πρώτο τουρκικό πλήγμα που στο realistic scenario άγγιζε το 70%.
Στην αντίθετη περίπτωση Ελληνικού πρώτου πλήγματος η θεωρητική προσομοίωση κατέληγε σε συνολική απώλεια μαχητικής ικανότητας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων της τάξεως του 50 %.
Οι υποκειμενικές θεωρητικές προσεγγίσεις σε ιδανικές συνθήκες είναι ενδεικτικές κι όχι πραγματικές ωστόσο δείχνουν το λογικό συμπέρασμα ότι το πρώτο χτύπημα του πιο ισχυρού είναι πιο καταστρεπτικό από το αντίστοιχο του θεωρητικώς αδυνάμου και καλό είναι να αποφευχθεί.
2)Κίνδυνος απώλειας ελέγχου κρίσης κι απρόβλεπτης εξέλιξης εκτός κάθε αναμενόμενου σεναρίου Ελεγχόμενου Θερμού Επεισοδίου τόσο σε έκταση όσο σε διάρκεια και σε εξέλιξη.
Η δυσμενής κι εκτός αρχικού σχεδιασμού εξέλιξη του ΑΤΤΙΛΑ -2 στην Κύπρο μετά την λήξη του ΑΤΤΙΛΑ -1 είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι σπάνια τα πράγματα εξελίσσονται στο πεδίο της μάχης όπως έχουν σχεδιαστεί στα γραφεία και το εχθρικό πρώτο πλήγμα εξελίσσεται εκτός των προκαθορισμένων ορίων.
Με βάση την ιστορική εμπειρία και δεδομένα όπως το απρόβλεπτο του χαρακτήρα της αντίπαλης ηγεσίας, την απώλεια εμπείρων αξιωματικών λόγω πραξικοπήματος και το νεαρό της ηλικίας σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας τον φανατισμό και την επιθετικότητα όσων τους έχουν αντικαταστήσει ένα τουρκικό πρώτο μαζικό πλήγμα θα μπορούσε να ξεφύγει τόσο στρατιωτικά αλλά όσο και με αγριότητες σε βάρος αμάχου πληθυσμού όπως και στην Συρία.
Κίνδυνοι από ένα ελληνικό πρώτο πλήγμα
1. Η διαρροή των σχετικών πληροφοριών από Τρίτη δύναμη στον αντίπαλο και η απώλεια του πλεονεκτήματος του αιφνιδιασμού με τα αναμενόμενα καταστροφικά αποτελέσματα.
2. Ο εκνευρισμός των ισχυρών και συμμάχων σε περίπτωση ενός εκτός προγράμματος χτυπήματος πρώτου πλήγματος που δύναται να ανατρέψει τους μακροπρόθεσμους γεωπολιτικούς κι ενεργειακούς σχεδιασμούς των και η παρέμβαση τους στο πεδίο της μάχης με δράσεις ηλεκτρονικού η και αντισυμβατικού πολέμου σε βάρος του επιτιθέμενου .
Σε κάθε περίπτωση καμία ανάλυση περί πρώτου πλήγματος δεν έχει νόημα αν χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Δεδομένης του υψηλού βαθμού ετοιμότητας του αντιπάλου και της πληροφοριακής υπεροχής των συμμαχικών δυνάμεων που παρακολουθούν τα πάντα για να εξασφαλισθεί ο αιφνιδιασμός του πρώτου πλήγματος στο στρατιωτικό επίπεδο πρέπει να εξασφαλισθεί η επιτυχία της αντισυμβατικής και ίσως αντιθεσμικής επιχείρησης παραπλάνησης .
Χωρίς την προηγούμενη επιχείρηση παραπλάνησης εχθρικών και δυνάμεων τρίτων χωρών το δόγμα του πρώτου πλήγματος καθίσταται ανενεργό.
Παραπλάνηση
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς παραπλάνησης αποτελεί το σχέδιο που εκπόνησε ο τότε κορυφαίος επιτελικός αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού ο Ι. Μεταξάς για την νίκη στην ιστορική μάχη του Μπιζανίου το 1913.
Υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες που κώλυαν την επίθεση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων διότι πέρα από την αριθμητική τους υπεροχή οι Τούρκοι είχαν μετακινηθεί στο Μπιζάνι που όπως αναφέρουν οι ιστορικοί ήταν «ισχυρώς οχυρωμένον».
Αυτές οι δυσχέρειες σε συνδυασμό με το δριμύ ψύχος και την έλλειψη εφοδίων είχαν καθηλώσει τον ελληνικό στρατό σε αμυντική θέση.
Το σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε ήταν η επίθεση «δια ελιγμού» και ενώ το σχέδιο προέβλεπε την επίθεση από δεξιά, το Στρατηγείο εσκεμμένα άρχισε να διασπείρει παραπλανητικά την είδηση ότι η επίθεση θα γινόταν από την αριστερή πλευρά.
Η επιτυχία του αιφνιδιασμού σε συνδυασμό με την ικανότητα του πυροβολικού οδηγούν στη πτώση του Μπιζανίου.
Πως πέτυχε το σχέδιο της παραπλάνησης χωρίς να διαρρεύσει στους πολυάριθμους πράκτορες των Τούρκων;
Ο Μεταξάς παραπλάνησε πρώτα τους δικούς μας αξιωματικούς που ήξερε ότι τα έπιναν και μιλούσαν λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε σε δημόσιους χώρους όπου καραδοκούσαν οι χαφιέδες του εχθρού.
Φυσικά το σχέδιο εξελίχθηκε κατά τον αρχικό σχεδιασμό και οι πληροφοριοδότες του εχθρού πίστεψαν και μετέφεραν στο τούρκικο επιτελείο την λανθασμένη πληροφόρηση που είχε διοχετεύσει ο πολυμήχανος εξ Ιθάκης Ι. Μεταξάς.
Η επιτυχία της παραπλάνησης κρίνεται σε πολλά επίπεδα Ενδεικτικά
1.Πολιτικό διεθνές –Υψηλό διπλωματικό επίπεδο-διεθνείς οργανισμοί –συναντήσεις κορυφής (π.χ προγραμματισμένο ταξίδι Πρωθυπουργού η ΥΠΕΘΑ στο εξωτερικό –Βρυξέλες -κατά τον χρόνο επίθεσης )
2. Πολιτικό εσωτερικό –εγχώρια ΜΜΕ (διασπορά ψευδών ειδήσεων για διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης – φήμες για παραίτηση της κυβέρνησης και σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας - αιφνιδιαστική εικονική παραίτηση του ΥΠΕΘΑ που τελικά και κατόπιν εορτής δεν γίνεται δεκτή –φήμες για καρατόμηση Ανώτατου Στρατιωτικού η πολιτικού που εσκεμμένως και δημοσίως τηρεί φιλοπόλεμη στάση – εικονική απομάκρυνση συμβούλων κυβερνητικών αξιωματούχων που η αντίπαλη πλευρά θεωρεί ιέρακες –διαρροές σε ξένες πρεσβείες η/και πραγματικές συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες για διαμεσολάβηση και δήλωση ειρηνικής βουλήσεως κτλ )
3. Τακτικό διπλωματικό επίπεδο- πρεσβείες –προξενεία –αντιπροσωπείες σε διεθνείς οργανισμούς . Αυτό το επίπεδο των 2 πρέσβεων εκπροσώπων π.χ στον ΟΗΕ που γνωρίζονται μεταξύ τους η του πρέσβη και προξένου στην εχθρική χώρα είναι διαχρονικά το σημαντικότερο όλων λόγω της αμοιβαίας καχυποψίας και παρακολούθησης κι από τις 2 υπηρεσίες πληροφοριών .
4. Στρατιωτικό επίπεδο υψηλό.
Οι κινήσεις της Ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας παραμονές της προσχεδιασμένης επίθεσης πρώτου πλήγματος πρέπει να είναι φυσιολογικές και όχι έκτακτες.
5.Τακτικό στρατιωτικό επίπεδο.
Οι κινήσεις των μεθοριακών μονάδων εκατέρωθεν μπορεί να προδώσουν οποιαδήποτε επιθετικό σχέδιο.
Οι κινήσεις οι επικοινωνίες των διοικητών των μονάδων της μεθορίου πρέπει να μην ξεφεύγουν από την κανονικότητα της περιόδου.
Απότομες μετακινήσεις ενισχύσεις μονάδων της τελευταίας στιγμής κρίνονται ασύμφορες με βάση το risk/reward ratio καθώς η άμυνα σημείου η περιοχής είναι λιγότερο σημαντική από το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
6. Πληροφοριακό επίπεδο – στρατιωτικές πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών –πληροφοριοδότες –δίκτυα κατασκοπείας –αντικατασκοπείας.
την προκειμένη περίπτωση ο μόνος τρόπος προστασίας της μυστικότητας μιας επιχείρησης πρώτου πλήγματος και της αποφυγής διαρροής της πληροφορίας είναι η ΜΗ διακίνηση της κρίσιμης πληροφορίας στις φίλιες αρμόδιες υπηρεσίες είτε ακόμα η εσκεμμένη παραπληροφόρηση από την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Στόχοι παραπλανητικών ενεργειών
1. Η παραπλάνηση ως προς την βούληση, τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα των ΕΔ για αιφνίδια επιθετική ενέργεια πρώτου πλήγματος .
2. Αν ο πρώτος στόχος δεν επιτευχθεί τότε απαιτείται παραπλάνηση –παραπληροφόρηση ως προς τον χρόνο-τόπο –τρόπο –έκταση –μέσα επίθεσης Παραδείγματα :
Operation Οverlord –απόβαση Νορμανδίας το 1944 είτε η απόβαση (operation Husky ) στην Σικελία το 1943 αφού προηγουμένως προηγήθηκε η παραπλανητική επιχείρηση των συμμάχων ότι δήθεν η απόβαση θα γινόταν στην Ελλάδα !
Μα γίνονται όλα αυτά στην πράξη κι ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας;
Όχι είναι η προφανής και λογική απάντηση στο στόμα κάθε γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας.
Μυστικό που είναι γνωστό σε παραπάνω από δύο Έλληνες παύει να είναι μυστικό !
Ο σχεδιασμός τύπου Μπιζανίου είναι ο μόνος δόκιμος τρόπος επιτυχίας της παραπλάνησης.
Εν ολίγοις μόνο η παραπλάνηση των ημέτερων δυνάμεων μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχή παραπλάνηση των εχθρικών δυνάμεων αλλά και των τρίτων χωρών .
Ο γράφων δεν ενστερνίζεται ούτε τα όσα αναφέρονται στο προφανώς φανταστικό θεωρητικό σενάριο επίθεσης ούτε επιθυμεί την χρήση πολεμικών μέσων σε βάρος καμίας γειτονικής χώρας ενώ είναι γνωστός υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας.
Στόχος του παρόντος κειμένου είναι η θεωρητική ανάδειξη του κινδύνου επιθετικών ενεργειών τις οποίες απεύχεται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών