Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall, κόντρα στους φόβους για εμπορικό πόλεμο - Οριακά κέρδη 0,1% για Dow, στο +0,5% ο S&P 500

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall, κόντρα στους φόβους για εμπορικό πόλεμο - Οριακά κέρδη 0,1% για Dow, στο +0,5% ο S&P 500
Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street
(upd) Οριακές μεταβολές καταγράφουν σήμερα (4/4/2018) οι δείκτες της Wall Street, περιορίζοντας τις βαριές απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας.
Περί τις 21:45, ο Dow Jones Industrial average ενισχύονταν μόλις 0,1% στις 24.071 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,5% στις 2.627 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,6% υψηλότερα, στις 6.989 μονάδες, με τους τρεις δείκτες να «μαζεύουν» τις βαριές απώλειες που σημείωναν στο άνοιγμα. 




Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός καταλόγου με 1.300 κινέζικά προϊόντα, στα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς της τάξης του 25%, η Κίνα «απάντησε» με δασμούς σε 106 αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, των αυτοκινήτων και του ουίσκι.
Από την απόφαση της Κίνας αναμένεται να επηρεαστούν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Dow Chemical που σήμερα είναι γνωστή ως DowDuPont, η Equistar, Eastman, Ineos, Sasol και BASF.
Οι δασμοί που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 75,5% για κάποιες εταιρείες, όπως για παράδειγμα στη DowDuPont, θα τεθούν σε ισχύ από τις 12 Απριλίου.
Η μετοχή της DowDuPont υποχωρεί κατά 0,8%, ενώ της Boeing σημειώνει πτώση 2,4%, έχοντας καταγράψει νωρίτερα «βουτιά» μεγαλύτερη του 5%.
Την ίδια ώρα,  ο κλάδος αυτοκινήτων ανακάμπτει από τις ισχυρές απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, με τις Ford και General Motors να ενισχύονται κατά 1,5% και 1% αντίστοιχα. 
Η μετοχή της Caterpillar σημειώνει απώλειες 1,4%, ενώ η United Technologies καταγράφει πτώση 0,7%. 
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 1%, στα 9,70 δολ.
Όσον αφορά στους αμερικανικούς δασμούς, αφορούν προϊόντα στους τομείς της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών, τα οποία αν και δεν είναι ευρείας κατανάλωσης, η αξία τους υπολογίζεται σε 50 δισ. δολ. ετησίως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, καθώς αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια.
«Δεν βρισκόμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους ή ανίκανους ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ.
Τώρα έχουμε ένα εμπορικό έλλειμμα 500 δισ. δολ. ετησίως, με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων 300 δισ. δολ.
Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να συνεχιστεί!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.


Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, «οι δασμοί επιβάλλονται σε αντίδραση για τις πολιτικές της Κίνας που «εξαναγκάζουν αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν στη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας σε κινεζικές επιχειρήσεις», με στόχο να εξυπηρετηθεί «η δεδηλωμένη πρόθεση της Κίνας ν’ αρπάξει την ηγεσία στο οικονομικό πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας και να προωθήσει τους βιομηχανικούς σχεδιασμούς της».
Εκτιμάται πάντως από τους νέους αυτούς δασμούς θα πληγούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δημοσιοποίηση του εν λόγω καταλόγου αρχίζει μια περίοδος δημόσιας διαβούλευσης που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 2 μήνες, η οποία και θα καταλήξει οριστικά στο ποια προϊόντα θα μπουν τελικά στη λίστα και θα επιβαρυνθούν με τους πρόσθετους δασμούς.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ανησυχίες επισκίασαν τη χθεσινή ανάκαμψη της Wall, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο «κόκκινο», αν και κατάφεραν να περιορίσουν την πτώση προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,47% χαμηλότερα, στις 367,33 μονάδες, με σχεδόν το σύνολο των κλάδων να τερματίζει με θετικό πρόσημο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,37% στις 11.957,90 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,05% στις 7.034,01 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,20% χαμηλότερα, στις 5.141,80 μονάδες.

Ασία

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν σήμερα (4/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αυξάνονται.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακά κέρδη 0,13% στις 21.319,55 μονάδες, με το Τόκιο να παραμένει σχετικά ανεπηρέαστο από την ανακοίνωση των νέων δασμών, καθώς δεν αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες στην παραγωγή της χώρας.
Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο κλάδος υπηρεσιών της χώρας για τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να επεκτείνεται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων 17 μηνών.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,9 μονάδες, από 51,7 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2018, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016, με τον δείκτη ωστόσο να παραμένει σε θετικό έδαφος για 18ο συνεχόμενο μήνα.
«Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για το PMI σηματοδοτούν απογοητευτικές συνθήκες παραγωγής και ζήτησης, οι προοπτικές εμφανίζονται αισιόδοξες», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, προσθέτοντας ότι «οι νέες επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί για 20 συνεχόμενους μήνες, μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, όπως δείχνει ο βαθμός αισιοδοξίας για τη μελλοντική δραστηριότητα».
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 5.761,40 μονάδες, καθώς οι λιανικές πωλήσεις της χώρας ενισχύθηκαν κατά 0,6% τον Φεβρουάριο του 2018, με τα αποτελέσματα να κρίνονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Αντίθετα, ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντικές απώλειες 1,41% στις 2.408,06 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά -2,49% ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,61% και στις 10.821,53 μονάδες.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -0,18% και τις 3.131,11 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση στον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο -2,19% και στις 29.518,69 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης