Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Ο Trump δε μπορεί να κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας

MarketWatch: Ο Trump δε μπορεί να κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας
Η εκατέρωθεν κλιμάκωση των δασμών θα προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
Η επιβολή αντίμετρων της Κίνας στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός παρατεταμένου και καταστροφικού εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Παρά την εκτίμηση του αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι «είναι εύκολο να κερδίσεις έναν εμπορικό πόλεμο», ο σχετικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στις δύο χώρες όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Η εκατέρωθεν κλιμάκωση των δασμών στοχέυει περισσότερο στο να τιμωρήσει η μία χώρα την άλλη, παρά να προστατέψει τους εγχώριους παραγωγούς.
Οι δασμοί της Κίνας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής αποτελούν μία άμεση αντίποινα στους δασμούς επί του χάλυβα και του αλουμινίου που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση Trump, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος από έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς όταν μία χώρα τιμωρεί μία άλλη με δασμούς στα αγαθά τους, δεν επηρεάζονται μόνο οι εξαγωγείς της χώρας που δέχεται τους δασμούς, αλλά και οι καταναλωτές της χώρας που τους επιβάλλει.
Στην πραγματικότητα, η χώρα που επιβάλλει τους δασμούς ενδέχεται να υποστεί περισσότερες οικονομικές ζημίες από την στοχευμένη χώρα, ενώ εάν υπάρξουν αντίμετρα, τότο ζημιώνονται περαιτέρω και οι δύο χώρες.
Οι δασμοί των ΗΠΑ, οι οποίοι αποσκοπούν στην «τιμωρία» της Κίνας για τις πολιτικές της στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα προκαλέσουν παράπλευρες ζημίες στην αμερικανική οικονομία, καθώς σχεδόν τα μισά προϊόντα οικιακής χρήσης που εισήγαγαν οι ΗΠΑ το 2017 προήλθαν από την Κίνα.
Ως εκ τούτου, τα εμπορικά μέτρα αναμένεται να πλήξουν τις τσέπες δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών στις ΗΠΑ, ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν και στις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης εργαζομένων από τις θέσεις τους να είναι πιθανό.
Παράλληλα, οι δασμοί των ΗΠΑ δε θα καταφέρουν να μειώσουν το διμερές εμπορικό έλλειμμα της χώρας με την Κίνα, καθώς παρά την πιθανή μείωση των εισαγωγών από το Πεκίνο, οι κινέζοι θα έχουν λιγότερα χρήματα προκειμένου να στραφούν σε αμερικανικές εξαγωγές ή να επενδύσουν σε αμερικανικά ομόλογα.
Τόσο οι εισαγωγές από την Κίνα, όσο και εξαγωγές προς αυτή, θα υποχωρήσουν, αφήνοντας το εμπορικό ισοζύγιο αμετάβλητο, ωστόσο οι συνολικές εμπορικές ροές και οι χαμηλότερες τιμές λόγω του εμπορίου αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά.
Το διμερές εμπορεικό έλλειμμα μς την Κίνα αποτελούσε πάντα ένα παραπλανητικό μέτρο σύγκρισης για τις εμπορικές σχέσεις, καθώς δεν προέρχεται από διαφορετικές πρακτικές, αλλά από παράγοντες όπως είναι η αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις στις ΗΠΑ, καθώς και από τη ζήτηση των καταναλωτών.
Το έλλειμμα είναι επίσης παραπλανητικό επειδή ένα μεγάλο μέρος της αξίας των αγαθών που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα στην πραγματικότητα προέρχεται από χώρες εκτός της Κίνας.
Τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως το iPhone συναρμολογούνται στην Κίνα, αλλά μεγάλο μέρος της συνολικής αξίας τους προέρχεται από εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και της ΗΠΑ.
Παράλληλα, ένας ακόμα παραπλανητικός παράγοντας για το εμπορικό έλλειμμα είναι ότι αγνοείται το εμπόριο υπηρεσιών, καθώς το 2016 οι ΗΠΑ είχαν πλεόνασμα ύψους 40 δισ. δολ. με την Κίνα, γεγονός που συρρικνώνει σε μεγάλο βαθμό το συνολικό έλλειμμα.
Ο σωστός τρόπος προσέγγισης του εμπορίου με την Κίνα δεν είναι η πρόκληση ενός μη κερδοφόρου εμπορικού πολέμου, αλλά η επιδίωξη μίας διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σε συνεργασία με άλλες προηγμένες οικονομίες, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν να ενθαρρύνουν τις μεταρρυθμίσεις στην Κίνα ώστε να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα.
Μία τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης