Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η «πολύφερνη νύφη» Συρία και τα παιχνίδια Erdogan με την Ευρώπη

Η «πολύφερνη νύφη» Συρία και τα παιχνίδια Erdogan με την Ευρώπη
Η ρητορική Erdogan έχει κύριο στόχο τις εκλογές του 2019
Η πρόσφατη δήλωση - έκπληξη του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι σχεδιάζει να αποσύρει τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία «πολύ σύντομα», αφήνοντας τη «φροντίδα» της χώρας σε άλλους, ανέδειξε ένα ακόμη «βρώμικο παιχνίδι» των μεγάλων δυνάμεων πάνω σε μια αιματοκυλισμένη χώρα.
Το νόημα των δηλώσεων Trump, ότι μπορεί «άλλοι να την φροντίζουν τώρα», μπορεί να αναφέρεται στη Ρωσία, ή και το Ιράν.
Αλλά τι θα συμβεί εάν άλλοι μνηστήρες δηλώσουν την πρόθεσή τους να βάλουν «τάξη» στο συριακό χάος;
Και θα τη δηλώσουν αργά ή γρήγορα, με πρώτη και καλύτερη τη Γαλλία, η οποία όπως ανέφερε πρόσφατα το Reuters, προσπαθεί να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία για να βοηθήσει τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ συνασπισμό στη λεγόμενη πάλη ενάντια στο ISIS.
Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει δηλώσει ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα στηρίξουν τους Κούρδους της περιοχής, ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένοι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Μάλιστα, η Γαλλία έχει προειδοποιήσει ότι σχεδιαζόμενη τουρκική επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις της Ιεράπολης Συρίας θα ήταν «απαράδεκτη».
Τέλη Μαρτίου, (παρεμπιπτόντως, την ίδια ημέρα με αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Donald Trump), ο Γάλλος Πρόεδρος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στην Συρία.
Η αντιπροσωπεία περιλάμβανε και την πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία έχει ρητώς χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οντότητα.
Η στάση της Γαλλίας όμως προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Erdogan, ο οποίος κάλεσε τον Macron να «γνωρίζει τη θέση του» και να μην προσπαθεί να πάρει τον ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι «η Γαλλία δεν θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν γεμίσει τρομοκράτες» εξαιτίας της πολιτικής της.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε πως θα κινηθεί ο τούρκος πρόεδρος, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο με χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, τη Γαλλία, μετά και τους τελευταίους αριβισμούς του έναντι της Ελλάδας, αλλά και ενόψει των εκλογών του 2019.
Μάλιστα, και σε αυτήν την περίπτωση, ο Erdogan έχει προειδοποιήσει, όπως και την Ελλάδα, ότι η Γαλλία θα μπορούσε να γίνει στόχος για τον τουρκικό στρατό.
Πολλοί αναλυτές συνδέουν την ακραία ρητορική του Erdogan με τις εκλογές του 2019 (3 Νοεμβρίου 2019), με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το μικρότερο από τα τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου, να έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του στον "σουλτάνο". Άρα θα πρέπει να "ικανοποιηθεί" και το κοινό του.
Ακόμη και εντός της Τουρκίας θεωρείται ότι η σύμπραξη των μέχρι πρότινος πολιτικών εχθρών, Erdogan και Bahçeli μαρτυρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον πολιτικό χάρτη της Τουρκίας, από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά, ενώ γεννά και ερωτήματα αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεδομένων των θέσεων των εθνικιστών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση, ο τούρκος πρόεδρος θα έχει υπερ-εξουσίες με τον Erdogan να θέλει αυτή τη θέση για τον εαυτό του και μετά το 2019…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης