Άμυνα – Διπλωματία

Η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας επεκτείνεται στα Βαλκάνια

Η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας επεκτείνεται στα Βαλκάνια
Οι Ρώσοι ενισχύουν τους Σέρβους με συστήματα μακρού βεληνεκούς.
«Μεγάλη κινητοποίηση» και πληροφορίες για ρωσική βάση στην Νότια Σερβία βάζει σε «ανησυχία» ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο» είπε ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς διάφορες πηγές μιλούν για ρωσική βάση στην περιοχή Presevo της Νότιας Σερβίας, εκεί όπου έχουν εντοπιστεί μαζικές μετακινήσεις σερβικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων.
Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και θα αποτελέσει την βάση με την οποία οι Ρώσοι θα ελέγχουν τα Βαλκάνια σε μια πιθανή σύγκρουση Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στην χερσόνησο αυτή.
Οι ίδιες πηγές μιλούν για μετακίνηση βαλλιστικών συστημάτων Iskander-M με πυρηνική γόμωση, που θα «μετακινηθούν» με μορφή προμήθειας «οπλικών συστημάτων» προς το Βελιγράδι, προσδίδοντας άνω των 500 χλμ εμβέλεια στους «κατόχους τους» προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα συστήματα που σταθμεύουν ήδη στο Kaliningrad, χώρες όπως η Γερμανία, Πολωνία, κ.ά. θα είναι μέσα στο βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων οι οποίοι θα ελέγχονται από Ρώσους ειδικούς.
Αυτή η κίνηση τακτικής από τη Ρωσία, έχει να κάνει με τη δική της «απάντηση» στις αμερικανικές βάσεις σε Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Βουλγαρία και σαφώς αποτελεί κίνηση για τον έλεγχο των Βαλκανίων, «επηρεάζοντας» σαφέστατα χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αυστρία, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία.

Εξοπλιστική συμφωνία Σερβίας - Ρωσίας

Ταυτόχρονα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η πρώτη εξοπλιστική συμφωνία Σερβίας-Ρωσίας έκλεισε και αφορά την παράδοση τεσσάρων επιθετικών ελικοπτέρων -των γνωστών δολοφόνων αρμάτων μάχης – Mi-35, τεσσάρων μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-17, άρματα μάχης T-72, οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-2 και άλλο εξοπλισμό που προς το παρόν παραμένει απόρρητος.
Η συμφωνία έγινε κατά την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Sergei Shoigu και του Σέρβου ομολόγου του Aleksandar Vulin που μεταξύ άλλων δήλωσε: «Μιλήσαμε επίσης για την μελλοντική μας στρατιωτική και τεχνική συνεργασία και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών MiG καθώς και για άλλα εξοπλιστικά θέματα». «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο» πρόσθεσε με νόημα ο Vulin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης