Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξενόφος (ΤΑΙΠΕΔ): Στο β' 6μηνο του 2018 ξεκινούν οι διαγωνισμοί για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

tags :
Ξενόφος (ΤΑΙΠΕΔ): Στο β' 6μηνο του 2018 ξεκινούν οι διαγωνισμοί για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Ξενόφος (ΤΑΙΠΕΔ): Στο β' 6μηνο του 2018 ξεκινούν οι διαγωνισμοί για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα καθορίσει εάν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο της άντλησης φέτος 2 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters την Τετάρτη (4/4) ο επικεφαλής του οργανισμού ιδιωτικοποίησης της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ) Άρης Ξενόφος.
Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αποτέλεσαν βασικό πυλώνα των τριών πακέτων διάσωσης της Ελλάδας από το 2010, ωστόσο οι πωλήσεις έχουν αποφέρει περίπου 5 δισ. ευρώ από το 2011 και τα έσοδα είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ.
Τα κυριότερα εμπόδια ήταν η εθνική κρίση του χρέους, ο δημόσιος τομέας και η γραφειοκρατία.
"Η περίοδος μέχρι τον Ιούνιο είναι αρκετά κρίσιμη και μέχρι τότε αναμένεται ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει εάν ο στόχος των 2 δισ. ευρώ είναι εφικτός", ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος τουΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενοφος, στο Reuters.
Σύμφωνα με το τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ξεκινήσει την πώληση του 30% που διαθέτει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και να εκχωρήσει το μερίδιο που κατέχει στα ΕΛΠΕ.
Ο κ. Ξενόφος είπε ότι η μακρά διαδικασία εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καθυστερήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας ύψους 480 εκατ. ευρώ για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το ΔΑΑ μέχρι το 2046, που αποτελεί προϋπόθεση για την πώληση του ποσοστού στο αεροδρόμιο.
Οι συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν αυτό το μήνα, επιτρέποντας την έναρξη της πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου μεριδίων, είπε.
Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν σήμερα (4/4) ότι οι βασικοί τους μέτοχοι, ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil and Industrial Holdings συμφώνησαν στην από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Διαχειριστικός εφιάλτης

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξελέγη το 2015 μια μια πολιτική πλατφόρμα αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για να υπογράψει το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης.
Μια άλλη μεγάλη ιδιωτικοποίηση είναι η 99ετής μίσθωση ενός τεράστιου παραθαλάσσιου ακινήτου στο εγκαταλελειμμένο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σε μια κοινοπραξία αραβικών και κινεζικών επενδυτών με επικεφαλής την Lamda Development.
Για την ολοκλήρωση της μίσθωσης χρειάστηκε η δράση από μια πληθώρα παικτών, ανέφερε ο κ. Ξενοφός.
Η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο του 2018, αλλά ο κ. Ξενόφος ανέφερε ότι "το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι γύρω στο τέλος του 2018".
"Όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο από τη μεριά των επενδυτών, την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων, εμάς και την Ελληνικό ΑΕ, για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η διαχείριση και διεκπεραίωση όλων αυτών των θεμάτων, που είναι εφιάλτης από διαχειριστικής πλευράς" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενόφος.
"Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 17% της ΔΕΗ και μειοψηφικά ποσοστά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ" τόνισε ο κ. Ξενόφος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης