Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε δίλημμα ο SSM για το stress tests των ελληνικών τραπεζών – Γιατί κάτω από οποιοδήποτε σενάριο θα επικριθεί από τις αγορές

Σε δίλημμα ο SSM για το stress tests των ελληνικών τραπεζών – Γιατί κάτω από οποιοδήποτε σενάριο θα επικριθεί από τις αγορές
Αργή ή γρήγορη εξυγίανση των τραπεζών; - Γρήγορα διανομή μερίσματος ή στον αιώνα τον άπαντα;
Σε δίλημμα φαίνεται ότι βρίσκεται ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών ως προς το stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή «κάτω από οποιοδήποτε σενάριο στο stress tests των ελληνικών τραπεζών ο SSM θα επικριθεί από τις αγορές.
Εάν περάσουν όλες οι τράπεζες που είναι και το πιθανότερο σενάριο οι αγορές θα στιγματίσουν και επικρίνουν τον SSM ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια.
Δεν μπορεί οι τράπεζες στην Ελλάδα με υποβαθμισμένα ποιοτικά κεφάλαια και NPEs περίπου 95 δισεκ. να μην οδηγούνται σε ουσιαστικές λύσεις εξυγίανσης όπως οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Επίσης επειδή τα αμερικανικά funds που είναι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών έχουν ασκήσει πιέσεις στον SSM να μην επιβάλλει νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα πουν πολλοί ότι το stress tests δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συμβιβασμό.
Ένας πολιτικός συμβιβασμός που δεν θα διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες στην πορεία προς την εξυγίανση.
Στην περίπτωση που περάσουν όλες οι τράπεζες ο SSM θα επικριθεί ότι υλοποίησε πολιτικά stress tests και τα αποτελέσματα είναι ένας συμβιβασμός ώστε να μην ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση στην Ελλάδα…σε μια περίοδο που προσπαθεί για clean exit.
Εάν κάποια τράπεζα χρειαστεί άμεσα κεφάλαια που αποτελεί μια άλλη εκδοχή αλλά όχι πιθανή αμέσως οι αγορές θα επικρίνουν τον SSM όταν στα stress tests του παρελθόντος και τους ελέγχους που διενεργεί δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για να αποτρέψει τα κακώς κείμενα στο ελληνικό banking.
Πρακτικά είτε περάσουν, είτε δεν περάσουν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες ο SSM θα υποστεί σκληρή κριτική»

Αργή ή γρήγορη εξυγίανση των τραπεζών; - Γρήγορα διανομή μερίσματος ή στον αιώνα τον άπαντα;

Μπορεί λοιπόν ο SSM να υποστεί κριτική αλλά το βασικό πρόβλημα είναι και αυτό θα είναι το διακύβευμα του stress tests τι είδους εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών προτάσσουν οι θεσμοί.
Μια αργή διαδικασία εξυγίανσης όπου οι τράπεζες θα χρειαστούν χρόνια για να διανείμουν στους μετόχους τους ή μια γρήγορη διαδικασία εξυγίανσης ώστε οι τράπεζες να διανείμουν μέρισμα το 2020;    
Η άποψη του bankingnews ήταν και παραμένει σταθερή.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 χρειάζονται για να επιταχύνουν την διαδικασία εξυγίανσης.
Κατανοούμε τα πολιτικά κίνητρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα οι δανειστές μέσω του υβριδικού clean exit και δεν θα δημιουργήσουν τραπεζική κρίση σε αυτή την φάση.
Οπότε το stress tests θα το περάσουν όλες οι τράπεζες.
Όμως εάν πρυτανεύσει η ιδιοτέλεια των βασικών μετόχων που δεν θέλουν αυξήσεις κεφαλαίου την επόμενη 2ετία θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό banking.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης