Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η επιβολή δασμών στην αμερικανική σόγια από την Κίνα θα οδηγήσει σε χάος

Γιατί η επιβολή δασμών στην αμερικανική σόγια από την Κίνα θα οδηγήσει σε χάος
Mετά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα 1.300 κινέζικά προϊόντα, στα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς της τάξης του 25%, η Κίνα «απάντησε» με δασμούς σε 106 αμερικανικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και του ουίσκι.
Ωστόσο αυτό που αποτελεί έκπληξη ήταν η απροσδόκητη ανακοίνωση ότι η Κίνα θα επιβάλλει δασμούς επίσης στις εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ.
Η παρουσία σόγιας στον κατάλογο των δασμών προκαλεί έκπληξη στους στρατηγικούς αναλυτές, όπως ο Julian Evans-Pritchard της Capital Economics, ο οποίος αναφέρει πως «η ταχεία και επιθετική ανταπόκριση της Κίνας στους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ έχει αυξήσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες».
Γιατί όμως η επιβολή δασμών στην σόγια προκαλεί έκπληξη;
Ίσως μόνο το γεγονός ότι ενώ η Κίνα επιδιώκει να βλάψει τους αμερικανούς εξαγωγείς, θα πλήξει ουσιαστικά και τους δικούς της εγχώριους παραγωγούς και τις αλυσίδες εφοδιασμού, στην προσπάθειά τους να αντικαταστήσουν τις προμήθειες σόγιας από τις ΗΠΑ «προκαλώντας σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις κινεζικές εταιρείες» αναφέρει το Reuters και ενδεχομένως κινδυνεύει να προκαλέσει πληθωρισμό στις τιμές των τροφών, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της σόγιας, αυξάνουν παράλληλα τις τιμές του χοιρινού κρέατος.
Από την πλευρά του εμπορικού πολέμου, το να συμπεριληφθούν οι σπόροι σόγιας στους δασμούς έχει νόημα.
Η Κίνα, αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγέα σόγιας παγκοσμίως.
Οι σπόροι σόγιας θεωρούνται ένα από τα ισχυρότερα όπλα στο εμπορικό οπλοστάσιο του Πεκίνου.
Η Κίνα θα βλάψει την Αϊόβα και άλλες αγροτικές αμερικανικές πολιτείες που υποστήριξαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump.
Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, οι σπόροι σόγιας ήταν οι μεγαλύτερες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στην Κίνα το 2017 με αξία 12 δισ. δολαρίων.



Η «όρεξη» για αγορά σπόρων σόγιας από την Κίνα είναι τεράστια.
Οι αγορές της Κίνας το 2017 διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλά.
Η Κίνα καταναλώνει περίπου το 60% των σπόρων σόγιας παγκοσμίως.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζεται τους σπόρους σόγιας προκειμένου να τροφοδοτήσει τη μεγαλύτερη βιομηχανία κτηνοτροφίας στον κόσμο, με σχεδόν 400 εκατομμύρια χοίρους, που με τη σειρά της πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες διατροφής των 1,37 δισεκατομμυρίων Κινέζων, όντας το πολυπληθέστερο έθνος.  
Τα εργοστάσια συνθλίβουν τους ελαιούχους σπόρους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα βασικό συστατικό για τη διατροφή των ζώων.
Και εδώ το πρόβλημα αναδύεται και για αυτό η απόφαση της Κίνας έπληξε πολλούς.
«Δεν υπάρχουν απλά πολλοί σπόροι σόγιας στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες της Κίνας», δήλωσε ο Mark Williams, επικεφαλής οικονομολόγος της Asia Capital Economics.
«Όσο για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, υπάρχουν μερικές επιλογές, αλλά καμία δεν είναι μια μαγική σφαίρα που θα μπορούσε να βλάψει τους αμερικανούς αγρότες χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην κίνα με την άνοδο των τιμών».
Η Κίνα παράγει μόνο 14 εκατομμύρια τόνους σόγιας ετησίως, οι οποίοι κυρίως χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστούν τρόφιμα για κατανάλωση από  ανθρώπους και όχι για να τροφοδοτηθεί η κτηνοτροφική της βιομηχανία, καθιστώντας την ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις ξένες εισαγωγές και συνεπώς από τις ΗΠΑ.
Εν ολίγοις, με την επιβολή δασμών στις εξαγωγές σόγιας στις ΗΠΑ, η Κίνα ενδέχεται να διέπραξε ένα στρατηγικό λάθος.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια στατιστικά στοιχεία.
Η Βραζιλία παρείχε το 2017 το 50% των εισαγωγών της Κίνας σε σπόρους σόγιας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν στην Κίνα περίπου 33 εκατομμύρια τόνους σόγιας, σχεδόν το 33% των συνολικών εξαγωγών.
Το να αντικατασταθούν οι αμερικανικές εισαγωγές σόγιας από την Κίνα δε θα είναι εύκολο, αν όχι αδύνατο.
Οι καλλιέργειες σόγιας στην Αργεντινή, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, έχουν πληγεί από ξηρασία, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές σε λιγότερο από 7 εκατομμύρια τόνους το 2017/18, η μικρότερη παραγωγή μέσα στην τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Εκτός της Βραζιλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αργεντινής, περίπου 17 εκατομμύρια τόνοι σόγιας προέρχονται από ελάχιστες άλλες χώρες.



Είναι βέβαιο ότι η Κίνα διαθέτει κάποιες επιλογές έκτακτης ανάγκης, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι θα μπορούσαν να εξαπολύσουν ένα κύμα πληθωρισμού σε μια επανάληψη των γεγονότων του 2011.
Μεταξύ των επιλογών του «Σχεδίου Β» της Κίνας περιλαμβάνονται η αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης και η επανεξέταση των συστατικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζωοτροφών.
«Μερικοί άνθρωποι λένε ότι θα μπορούσαν απλώς να στραγγίξουν τα κρατικά τους αποθεματικά.
Αυτή είναι μια πιθανότητα, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσους τόνος αποθεματικών σόγιας διαθέτει η Κίνα», δήλωσε ο Paul Burke, σύμβουλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Σόγιας.
Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι παραγωγοί ζωοτροφών προβαίνουν ήδη σε σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως η εύρεση υποκατάστατων συστατικών στα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών με την προσθήκη περισσότερου καλαμποκιού, αποξηραμένων κόκκων αποσταγμάτων (DDGS), παραπροϊόντων παραγωγής αιθανόλης ή κραμβόσπορου και βαμβακόσπορου.
Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ότι η προσαρμογή των ζυγίσεων των συστατικών θα μπορούσε να επηρεάσει το συνολικό σύστημα διατροφής, καθώς η διατήρηση των επιπέδων πρωτεΐνης είναι περίπλοκη.
Η μέγιστη ποσότητα DDGS στη ζωοτροφή είναι περίπου 20% και τα τοξικά συστατικά που βρίσκονται στο κραμβέλαιο σημαίνουν ότι μπορούν να αποτελούν μόνο το 5% της τροφής των χοίρων.
Ωστόσο ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός.
Καθώς οι σπόροι σόγιας των ΗΠΑ καθίστανται ακριβότεροι, οι εισαγωγές σόγιας της Κίνας θα πρέπει να προέρχονται από άλλες χώρες, κυρίως από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, οι οποίες θα αυξήσουν αμέσως τις δικές τους τιμές σόγιας καθώς ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής τους έχει αποσυρθεί από την αγορά.
Στην πραγματικότητα, ήδη οι τιμές των σπόρων σόγιας της Βραζιλίας, αυξάνονται και διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά.
«Δεν θέλω η Κίνα να κλιμακώσει την εμπορική ένταση», δήλωσε ο ιδιοκτήτης εταιρίας παρασκευής ζωοτροφών, ανησυχώντας για τις υψηλότερες τιμές και την έλλειψη εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας σε σόγια.
«Οι πωλήσεις σόγιας από τη Βραζιλία κανονικά θα τελειώνουν γύρω στο Σεπτέμβριο και τότε συνήθως ξεκινούν οι εισαγωγές σόγιας.
Από πού παίρνουμε σόγια εκείνη την εποχή, αν αγοράζουμε μόνο από τη Βραζιλία;»
Και καθώς το κόστος για τους αγρότες αυξάνεται, κινδυνεύει να αυξηθεί η τιμή του χοιρινού κρέατος, βασική συνιστώσα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Κίνας.
Και αν ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξηθεί πάρα πολύ υψηλά, θα επανέλθουν στο προσκήνιο οι συζητήσεις περί κοινωνικής αστάθειας, όπως το 2011 που οδήγησε την κινεζική κυβέρνηση να συσφίξει ταχέως τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, εξαπολύοντας το οικονομικό χάος σε όλο τον κόσμο και στο επόμενο σκέλος της κρίσης χρέους της Ευρώπης.
Οι σπόροι σόγιας αποτελούν βασικό κόστος για τις κινεζικές τιμές χοιρινού κρέατος και ως εκ τούτου μια βασική πηγή πληθωρισμού των τροφίμων.



Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο συμπεριλαμβάνοντας τους αμερικανικούς σπόρους σόγιας στον κατάλογο με τα προϊόντα που θα επιβάλλει δασμούς έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.
Από τη μια πλευρά η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Κίνα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα των αμερικανικών δασμών και με τα αντίποινά της ελπίζει να «χτυπήσει» την υποστήριξη των αμερικανών αγροτών προς τον D. Trump.
Από την άλλη, μπορεί να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την δημιουργία ενός ολέθριου πληθωρισμού τροφίμων, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να είναι το κοινωνικό χάος και η αστάθεια, ένα αποτέλεσμα που δύσκολα θα ενθουσιάσει τον κινέζο πρόεδρο Xi.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο εκτεταμένου εμπορικού πολέμου με άγνωστες συνέπειες...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης