Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές απέναντι στις μετοχές – Ακριβές παραμένουν οι αποτιμήσεις

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές απέναντι στις μετοχές – Ακριβές παραμένουν οι αποτιμήσεις
Οι επενδυτές θεωρούν ότι οι μετοχές είναι ακόμη υπερβολικά ακριβές
Η ιστορία μπορεί να έχει δείξει πως οι μετοχές καταγράφουν ισχυρά κέρδη τον Απρίλιο, όμως αυτή τη φορά το τοπίο εμφανίζεται αρκετά… θολό για τις αγορές.
Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν τον Απρίλιο και το β’ τρίμηνο του 2018 με βαριές απώλειες και ένα ευρύ sell off στον τεχνολογικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες άνω του 2,2% την περασμένη Δευτέρα (2/4), καταγράφοντας το χειρότερο ξεκίνημα β’ τριμήνου από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ, το 1929, σύμφωνα με την S&P Global.


Ο δείκτης-βαρόμετρο έκλεισε επίσης κάτω του μέσου όρου 200 ημερών – ένα κρίσιμο τεχνικό επίπεδο – για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2016.
Η τεχνολογία ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας άνοδο 23% μέχρι το κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας (2/4).
Ωστόσο, ο κλάδος έχει βρεθεί προσφάτως υπό πίεση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νέοι και αυστηρότεροι κανόνες για τη λειτουργία του, στον απόηχο του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook, αλλά και του «πολέμου» που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά της Amazon, κατηγορώντας την ότι δεν πληρώνει αρκετούς φόρους και ότι λαμβάνει αδικαιολόγητα φθηνές χρεώσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων, επιβαρύνοντας τον παραδοσιακό κλάδο λιανεμπορίου.
Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες γύρω από έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο, με τις ΗΠΑ και Κίνα να επιβάλλουν εκατέρωθεν δασμούς, συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις αγορές.
Ο Μάρτιος ήταν ιδιαίτερα «σκληρός» για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί κατά 2,9% και να καταγράφει τις χειρότερες μηνιαίες του επιδόσεις σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 3,7% τον Μάρτιο, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 2,7%.
Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και για τους τρεις δείκτες.
Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για την Απρίλιο, καθώς παραδοσιακά πρόκειται για έναν μήνα ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις μετοχές, με τον Dow Jones Industrial Average να ενισχύεται κατά μέσο όρο κατά 1,9% βάσει δεδομένων από το 1950.
Μάλιστα, με βάση τη μέση μηνιαία απόδοση, ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος μήνας του έτους για τον Dow, ενώ είναι ιδιαίτερα θετικός και για άλλους μεγάλους δείκτες.
Ειδικότερα, είναι ο τρίτος καλύτερος μήνας του έτους τόσο για τον S&P 500 όσο και για τον δείκτη μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000.
Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 1,5% κατά μέσο όρο τον Απρίλιο, όσο και ο Russell 2000.
Για τον Nasdaq, ο Απρίλιος είναι ο τέταρτος καλύτερος μήνας, με μέσο κέρδος 1,4%.
Ωστόσο, ενώ οι επενδυτές θα «καλωσόριζαν» αναμφισβήτητα τέτοια κέρδη, μια άνοδος τέτοιου μεγέθους δεν θα ήταν αρκετή για να οδηγήσει τους δείκτες πίσω στα επίπεδα - ρεκόρ.
Την ίδια στιγμή, η αγορά είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει πιέσεις: οι επενδυτές θεωρούν ότι οι μετοχές είναι ακόμη υπερβολικά ακριβές.
Σύμφωνα με έρευνα της RBC Capital, μόλις το 16% των επενδυτών θεωρούν αυτή τη στιγμή ελκυστικές τις μετοχές, ενώ το 43% τις χαρακτηρίζει ακριβές ή πολύ ακριβές.


Η έλλειψη ελκυστικότητας στις μετοχές καθιστά τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για το άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι επενδυτές θεωρούν το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου και τους δασμούς στις εισαγωγές αγαθών ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μετοχές.
O David Marsh του think tank OMFIF προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι υπερτιμημένες μετοχές και η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα μία διόρθωση στην αγορά.
«Στην πραγματικότητα αναμένω ακόμα μία διόρθωση του 10% και πιστεύω ότι θα είναι καθυστερημένη και ίσως υγιής...
Ενδεχομένως να προκαλέσει κάποια αιμορραγία και φοβάμαι ότι θα συμβεί κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», δήλωσε ο Marsh.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές «ποντάρουν» πολλά στα εταιρικά αποτελέσματα που πρόκειται να αρχίσουν να δημοσιεύονται σύντομα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα ισχυρό α’ τρίμηνο του 2018.
Ακόμη και χωρίς ακόμη τα φορολογικά οφέλη, τα κέρδη ανά μετοχή των αμερικανικών εταιρειών αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 15%, σύμφωνα με την Credit Suisse.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης