Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δεν αναμένουν αποκλιμάκωση τιμών στη νέα δημοπρασία ΝΟΜΕ οι παράγοντες της αγοράς

tags :
Δεν αναμένουν αποκλιμάκωση τιμών στη νέα δημοπρασία ΝΟΜΕ οι παράγοντες της αγοράς
Στην τελευταία δημοπρασία, αυτή του Φεβρουαρίου, οι τιμές κινήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα με τη διαδικασία να κλείνει στα 41,45 ευρώ ανά MWh
Εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης από τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος της αποτελεσματικότητας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΛΑΓΗΕ ετοιμάζει τη διεξαγωγή της επόμενης δημοπρασίας μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε και επισήμως χθες (4/4), η επόμενη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου και θα εκχωρηθούν 400 MWh/h με τιμή εκκίνησης τα 32,05 ευρώ/MWh, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη τον οποίο προέβλεπαν οι αποφάσεις που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα τέλη Ιανουαρίου.
Με βάση τις αποφάσεις, φέτος θα εκχωρηθούν ποσότητες - μαμούθ, δηλαδή 1.711 MWh/h.
Ο λόγος είναι πως στις 1.126 MWh/h ηλεκτρικής ενέργειας που προβλεπόταν εξαρχής να δημοπρατηθούν φέτος, προστέθηκαν 594 MWh/h λόγω της ρήτρας που ενεργοποιήθηκε, καθώς στο τέλος της περσινής χρονιάς το μερίδιο της ΔΕΗ δεν είχε μειωθεί στον μνημονιακό στόχο.
Πάντως, παρά τις μεγάλες προσφερόμενες ποσότητες, η πρώτη δημοπρασία για το 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου για επίσης 400 MWh/h, οι τιμές κινήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, καθώς η διαδικασία έκλεισε στα 41,45 ευρώ ανά MWh.
Μάλιστα, κανένας συμμετέχων δεν εξασφάλισε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμή μικρότερη από τα 41,15 ευρώ, η οποία είναι αρκετή υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης των 32,05 ευρώ/MWh.

Διατήρηση των υψηλών τιμών

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τιμές δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν ιδιαίτερα μέσα στην τρέχουσα χρονιά παρά την αύξηση της προσφοράς, κατά κύριο λόγο εξαιτίας στρεβλώσεων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα η ηλεκτρική ενέργεια που διατίθεται μέσω των ΝΟΜΕ να μην κατευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια λιανική.
Μία προοπτική που, αν όντως επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει πως οι εναλλακτικοί προμηθευτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ και έτσι να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες της.
Χαρακτηριστική των επικρίσεων από στελέχη της αγοράς για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ήταν η δήλωση που έκανε σε πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο Γενικός Διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή, ο οποίος δήλωσε πως «τα ΝΟΜΕ έχουν αποτύχει πλήρως», μία εκτίμηση που είχε κάνει από την εποχή που θεσπίσθηκαν.
Μία αποτυχία που ο ίδιος απέδωσε στο γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τις δημοπρασίες εξάγονται σε άλλες χώρες, με συνέπεια πρακτικά να μην χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που διατέθηκαν.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης