Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στη Wall, στο +1,2% ο Dow - Yποχωρεί η ανησυχία για εμπορικό πόλεμο - Ισχυρή ανάκαμψη +2,9% για τον DAX

Θετικό κλίμα στη Wall, στο +1,2% ο Dow - Yποχωρεί η ανησυχία για εμπορικό πόλεμο - Ισχυρή ανάκαμψη +2,9% για τον DAX
Υποχωρούν οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
(upd) Οι ελπίδες για διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας προκειμένου να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος, οδηγούν σε άνοδο τους δείκτες της Wall Street και σε ισχυρή ανάκαμψη τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Επενδυτές και αναλυτές ευελπιστούν ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο τελικώς θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για το θέμα των δασμών και η όλη υπόθεση θα λήξει χωρίς περαιτέρω προβλήματα.
Ταυτόχρονα η επιστροφή σε ανοδική πορεία των μετοχών υψηλής τεχνολογία
αποτελεί, για μία ακόμη συνεδρίαση, νέο παράγοντα στήριξης της αμερικανικής αγοράς.
Λίγο πριν τις 18.00 μμ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,8% στις 24.457 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 2.655 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,34% στις 7.066 μονάδες.
Σε υψηλά 3 μηνών ενισχύθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων αυξήθηκαν κατά 24 χιλ. στις 242 χιλ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οριακή άνοδο στις 225 χιλ.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 4 εβδομάδων υποχώρησε κατά 64 χιλ. στα 1,81 εκατ.
Στα 57,6 δισ. δολ. διευρύνθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς μικρότερη διεύρυνση του ελλείμματος, στα 56,7 δισ. δολ.

Ισχυρή ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν σήμερα (5/4/2018) οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να βρίσκουν «πάτημα» στην είδηση ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να καθίσουν μαζί με την Κίνα και να διορθώσουν τις εμπορικές αποκλίσεις τους.
Η Κίνα παρουσίασε την Τετάρτη (4/4) κατάλογο αντιποίνων κατά των πρόσφατων προτάσεων για τιμολόγια των ΗΠΑ σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων.
Αναζητώντας το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, η μετοχή της Ubisoft  σημείωσε άνοδο κατά 10,77%.
Η επιτυχία του τελευταίου της βιντεοπαιχνιδιού «Far Cry 5» οδήγησε σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων της.
Στις εταιρικές ειδήσεις, η Accor Hotels ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει το 50% του ομίλου Mantis, επεκτείνοντας την παρουσία της στην Αφρική και στα πολυτελή ταξίδια.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι δείκτες PMI στις υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα λόγω των καιρικών συνθηκών και της χαμηλής ζήτησης των καταναλωτών. Στη ζώνη του ευρώ, η ιστορία ήταν παρόμοια, με έντονο χιόνι και έντονο νόμισμα που επηρεάζει τις νέες παραγγελίες.
Νωρίτερα, οι νέες παραγγελίες παραγωγής της Γερμανίας ήταν  χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών σημειώνοντας άνοδο 0,3% τον προηγούμενο μήνα.



Μακροοικονομία

Μικρότερη του αναμενομένου ήταν η άνοδος που σημειώθηκε στις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/4) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, δείγμα ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη ενδέχεται να έχει υποχωρήσει για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά +0,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν η άνοδος να διαμορφωθεί στο +1,5%.
Παράλληλα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά +3,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους.
Καθοριστικό ρόλο για τα παραπάνω αποτελέσματα διαδραμάτισε η εγχώρια ζήτηση, η οποία εμφανίστηκε μειωμένη κατά -1,4%, αντισταθμίζοντας την αντίστοιχη άνοδο που σημειώθηκε στη ζήτηση από το εξωτερικό.
Μάλιστα, οι νέες παραγγελίες που αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν ιδιαίτερα ισχυρές για τον Φεβρουάριο, καθώς αυξήθηκαν κατά +4,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
«Η επιβράδυνση της αύξησης των νέων παραγγελιών συμβαδίζει με τα ασθενέσθερα στοιχεία που εμφανίζονται στις έρευνες», σχολίασε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολός της Pantheon Macroeconomics για την Ευρωζώνη.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Γερμανία έκλεισε το 2017 σε ιδιαίτερα θετικό έδαφος, τα στοιχεία που αφορούν τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους καταδεικνύουν οριακή επιβράδυνση.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς κατά το τρέχον έτος.
Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο κλάδος υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας για τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/4) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,7 μονάδες, έναντι 54,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά τόσο το λιανικό εμπόριο όσο και άλλους σημαντικούς τομείς του κλάδου.
Τόσο οι προθέσεις των επιχειρήσεων να προσλάβουν καινούργιο προσωπικό, όσο και οι νέες παραγγελίες παρέμειναν υποτονικές, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ενόψει της ερχόμενης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.
Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Bank of England θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, διαμορφώνοντάς το στο 0,75%.
«Οι χιονοπτώσεις αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη πίσω από την απότομη πτώση του PMI στον κατασκευαστικό κλάδο και τον κλάδο υπηρεσιών για τον Μάρτιο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι η γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα σημειώσει επιβράδυνση σε σύγκριση με τα τέλη του 2017.
Με τους βραδύτερους ρυθμούς του τελευταίου έτους επιταχύνθηκε το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/4) στοιχεία της Markit, καθώς η μείωση των νέων παραγγελιών και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις βόρειες χώρες επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη στην ενιαία νομισματική ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,2 μονάδες, έναντι 57,1 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2018, με τα αποτελέσματα να κρίνονται ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική πτώση του δείκτη, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε σε συνθήκες ανάπτυξης για 57ο συνεχόμενο μήνα.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο μεταποιητικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ σημαντική επιβράδυνση κατέγραψαν και οι κλάδοι κατασκευών και υπηρεσιών, υποχωρώντας αμφότεροι σε χαμηλά επτά μηνών.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι δείκτες όλων των χωρών της Ευρωζώνης παρέμειναν πάνω από το όριο των 50 μονάδων, οι τέσσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ενιαία νομισματικής ένωσης κατέγραψαν σημαντική επιβράδυνση, επηρεάζοντας αρνητικά τον συνολικό δείκτη.
Η στελέχωση των επχιεριήσεις παρέμεινε μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων που έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας άνοδο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με μοναδική εξαίρεση την Ισπανία.
Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις διατήρησαν την αισιοδοξία τους για τους ερχόμενους δώδεκα μήνες, με τον σχετικό υποδείκτη να παραμένει υψηλότερα σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
«Αν και ο δείκτης PMI έδειξε ότι σημειώθηκε η ασθενέσθερη άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τις αρχές του προηγούμενου έτους, οι έρευνες καταδεικνύουν ακόμα ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% για το πρώτο τρίμηνο του έτους», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.
Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι η υποχώρηση από τα αυξημένα επίπεδα των προηγούμενων μηνών ήταν πάντα πιθανή, διευκρινίζοντας ότι η επιβράδυνση οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες και ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη τον Απρίλιο.
Περαιτέρω ενίσχυση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα σημερινά (5/4) στοιχεία της Eurostat, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται ελαφρώς καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά +1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να ενισχυθεί κατά +1,5% διατηρώντας την αντίστοιχη ετήσια άνοδο που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, όταν και είχε σημειωθεί μηνιαία άνοδο κατά +0,4%.
Καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του δείκτη διαδραμάτισε για ακόμα έναν μήνα ο τομέας των ενδιάμεσων αγαθών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά +0,3% σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που ο τομέας των κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψε μικρότερη άνοδο, και συγκεκριμένα στο +0,1%.
Σε ότι αφορά τους τομείς των διαρκών και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ στον αντίποδα, πτώση σημειώθηκε στον ενεργειακό τομέα, και συγκεκριμένα κατά -0,2%.
Οι τιμές παραγωγού που αφορούν το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που η ετήσια άνοδο διαμορφώθηκε στο +1,8%.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε σε Εσθονία (+2,2%) και Δανία (+1,4%) ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,7%) και την Ελλάδα (-1,1%).
Ανοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/4) στοιχεία της Eurostat, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά +0,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, μετά την πτώση της τάξεως του -0,3% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +1,8% έναντι ετήσιας ανόδου +1,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τα αποτελέσματα ωστόσο να μην επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να καταγραφεί άνοδος της τάξεως του +2,2%.
Σε ότι αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κλάδος ενισχύθηκε κατά +2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε σε Εσθονία (+2%) και Βέλγιο (+1,6%) ενώ στον αντίποδα, οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση ήταν η Λετονία και η Ρουμανία (αμφότερες στο -2,3%).

Επιχειρήσεις

Για πρόοδο στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi έκανε λόγο η διοίκηση της ιταλικής τράπεζας, κατά τη διάρκεια των επαφών τους με επενδυτές στο Λονδίνο.
O διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Marco Morelli και ο οικονομικός διευθυντής Andrea Rovellini εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη διάσωση της τράπεζας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, έως ότου διασωθεί από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει πλέον το 68%.
Ωστόσο οι ανησυχίες επανήλθαν στο προσκήνιο, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαρτίου, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης βρίσκεται στον αέρα.

Ασία


Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα Πέμπτη (5/4) οι αγορές της Ασίας, με εξαίρεση της περιοχή της Κίνας όπου οι αγορές ήταν κλειστές.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ηγήθηκε της σημερινής ανόδου, κλείνοντας στο +1,62% και τις 21.665 μονάδες, με το αμερικανικό δολάριο να σημειώνει άνοδο έναντι του γεν, και συγκεκριμένα στο +0,32% και τα 107,12 γεν.
Η πρόθεση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται ότι έδρασε θετικά στη Wall Street, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην ανάκαμψη των ασιατικών αγορών.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,22% στις 2.437,52 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να ενισχύεται κατά +3,88%.
Σε ότι αφορά την Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,48%, μετά την πτώση των προηγούμενων ημερών, με τον τραπεζικό τομέα να ηγείται της σχετικής ανόδου.
Ο δείκτης Straits Times Index στη Σιγκαπούρη ενισχύεται κατά +1,90% στις 3.406,51 μονάδες, ενώ κέρδη καταγράφει και ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο +0,50% και τις 6.188,04 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι δείκτες της περιοχής είχαν κλείσει με αρνητικό πρόσημα κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Πετρέλαιο

Περαιτέρω άνοδο καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από την νέα απροσδόκητη πτώση των αποθεμάτων αργού, καθώς και από την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Συγκεκριμένα, το Brent ενισχύεται κατά +0,46% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 68,33 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,39% στα 63,62 δολ. ανά βαρέλι.
Η αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παρέχει στήριξη προς τις τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες προηγουμένως είχαν βρεθεί κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν και τα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 4,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν να υπάρξει άνοδος κατά 246 χιλ. βαρέλια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης