Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το "Μακεδονικό" με τη ματιά των "έξω"...

Το
Οι θέσεις του European Stability Initiative
Αμέσως μετά την αργία του Πάσχα, ξαναπιάνεται το νήμα του Μακεδονικού. Με συνάντηση Κοτζιά-Dimitrov την Πέμπτη της Διακαινησίμου, ακόμη ίσως και με συνάντηση Τσίπρα-Zaev, σε θετικό κλίμα ενδείξεις και τοποθετήσεις περί προόδου. Να δούμε!
Έχει, όμως, ενδιαφέρον να δούμε -στο φόντο των εξελίξεων- «πώς μας βλέπει» ο μελετητικός οργανισμός European Stability Initiative του Gerald Knaus, περισσότερο γνωστού από την προσπάθεια προσέγγισης/λύσης του Προσφυγικού το 2015-16, ο οποίος έχει πιστωθεί την πατρότητα της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ή αλλιώς Merkel-Erdogan αν θέλετε, που σε κάθε ανέκοψε τις προσφυγικές ροές.
Το πιο πρόσφατο Δελτίο του ESI διερωτάται αν «Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς, Ζοran Zaev και Nikola Dimitrov θα πετύχουν εκεί που μια ολόκληρη γενιά των προκατόχων τους έχουν αποτύχει». Σε μια εποχή δυσάρεστων ειδήσεων ανά την υφήλιο, «θα ήταν εντυπωσιακό να υπάρξει μια εμπνευστική εξέλιξη από την ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη». Με την διπλωματία να ξεπερνά τη καχυποψία «και φωτισμένες ηγεσίες να. παραμερίζουν τα πάθη του παρελθόντος».
Βέβαια, το ESI σπεύδει να προειδοποιήσει πως δεν πρέπει να κτίζονται υπερβολικές προσδοκίες, καθώς διεθνείς αποτυχίες υπήρξαν π.χ. στις προσπάθειες για το Παλαιστινιακό (Barak-Arafat 2000), ή για το Αρμενικό (2009), ή για το Κυπριακό (2004,2017).
Στη συνέχεια παρουσιάζονται – σε ένα Ευρωπαϊκό-διεθνές κοινό, θυμίζουμε – τα στοιχεία συμβιβαστικής λύσης που όλοι γνωρίζουμε για το ονοματολογικό, με αναφορά και σε συνταγματική αναθεώρηση και έναρξη διαπραγματεύσεων με ΕΕ και ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δεν κρύβεται η δυσχέρεια συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει μια θετική κινητικότητα...
Χωριστά περιγράφεται η σκοπιμότητα να υπάρξει μια Κοινή Διακήρυξη των δυο χωρών «προορισμένη να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει αμοιβαία θετικά αισθήματα», με λογική «να είναι ένα κείμενο που θα δημιουργήσει Ιστορία».
Εκεί κάπου, το σενάριο του ESI λιγάκι «ξεφεύγει» καθώς συνιστά σε Αθήνα και Σκόπια να εμπνευσθούν από την συνοπτική, 6 σελίδων αλλά ιστορικής σημασίας, Συνθήκη των Ηλυσίων του 1963 μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας – των δυο προαιώνιων εχθρών της ευρωπαϊκής ιστορίας. Όπου «δυο γίγαντες της Ευρώπης, ο στρατηγός DE Gaul και ο Καγκελάριος Andenauer» δημιούργησαν γέφυρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο.
Με αναφορά στην πρακτική συνεργασίας των δυο χωρών στα πολιτιστικά πέρα από την οικονομία, αλλά και στην επικοινωνία της νεολαίας, το μέλλον της σχέσης Αθήνας-Σκοπίων θεωρείται ότι «θα μπορούσε να αποδειχθεί ανάλογης σημασίας για την Ν.Α. Ευρώπη».
Επισημαίνεται μάλιστα ότι η Γαλλία, που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και που πάντα υποστήριξε την Ευρώπη ως μηχανισμό ειρήνης «μπορεί να στηρίξει τις δυο Κυβερνήσεις να γράψουν ιστορία» Αρκετά υπερβολικοί στόχοι και λόγια,αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Εδώ, επανερχόμενοι στην ελληνική πραγματικότητα, να υπομνήσουμε ότι μετά και τις ενημερώσεις Κοτζιά προς τους πολιτικούς αρχηγούς, αξίζει να καταγραφεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου στο Real FM, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μετά και την επίσκεψή του στις ΗΠΑ- φαίνεται να επανακαθόρισε τη θέση της Ν.Δ. που ισοδυναμεί με «φέρτε μια συμφωνία στην Βουλή, και βλέπουμε».

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης