Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για έξοδο από τη συμφωνία - Οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

ΟΠΕΚ: Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για έξοδο από τη συμφωνία - Οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Mohammed al-Sada, τάχθηκε υπέρ μίας δημιουργίας κοινού οργανισμού συνεργασίας με τη Ρωσία ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα συμφωνία
Τη θέση ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πρέπει να διατηρήσουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Mohammed al-Sada, τονίζοντας παράλληλα, ότι η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υγιή επίπεδα θα επιτρέψει την άνοδο των επενδύσεων και θα αποτρέψει ένα σημαντικό σοκ στις τιμές μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, ο Sada τάχθηκε υπέρ μίας δημιουργίας κοινού οργανισμού συνεργασίας μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας συμφωνίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η δυναμική στις τιμές του μαύρου χρυσού.
«Υπάρχει μία ξεκάθαρη ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη ανταπόκριση στις επενδύσεις, οι οποίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του ότι «οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και υπερσυντηρητικοί».
Ο ίδιος τόνισε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το τρέχον έτος, με τις επενδύσεις ωστόσο να παραμένουν σε εξαιρετικά μικρά επίπεδα ώστε να εξασφαλίσουν τη δημιουργία νέων έργων στον κλάδο.
«Υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική της συνεργασίας του ΟΠΕΚ ώστε να επεναφέρουμε τις επενδύσεις», υπογράμμισε ο Sada, διευκρινίζοντας ότι αυτή η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, καθώς και ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο η αγορά να μην περιέλθει σε καθεστώς υπερ-σύσφιξης.
Η σύσφιξη της αγοράς οδήγησε το πετρέλαιο στη ζώνη των 70 δολ. ανά βαρέλι, ωστόσο την ίδια στιγμή ενθάρρυνε τους παραγωγούς σχιστολιθικού στις ΗΠΑ να αυξήσουν τις επενδύσεις και να καταγράψουν παραγωγή η οποία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
«Ακόμα και με τους παραγωγούς σχιστολιθικού, η αγορά οδηγείται στην εξισορρόπηση», ανέφερε ο Sada, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οι εξαγωγές των ΗΠΑ απορροφήθηκαν πλήρως από την αυξημένη ζήτηση.
Σημειώνεται ότι το Κατάρ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέλη του ΟΠΕΚ, το οποίο συμμετέχει πλήρως στη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης