Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: «Αξιοπρεπής» η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών

tags :
Wood: «Αξιοπρεπής» η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών
Ο αυξανόμενος κίνδυνος για πρόωρες εκλογές φέτος μπορεί να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις σε επενδύσεις
«Αξιοπρεπή» κρίνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η Wood, εκτιμώντας ότι το 2018 θα ανέλθει στο 2%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.



Ειδικότερα, στην σημερινή 16σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο Refreshingly boring? (Αναζωογονητικά βαρετό;), την οποία και σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Wood κρίνει θετικά την πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά εκτιμά ότι ο αυξανόμενος κίνδυνος για πρόωρες εκλογές φέτος μπορεί να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις σε επενδύσεις από εταιρείες που περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, στην Ευρωζώνη διαφαίνεται ότι οι δείκτες οικονομικού κλίματος μάλλον πλησιάζουν στην κορύφωσή τους, λόγω 1) της αυξανόμενης ανησυχίας για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και την Κίνα και 2) της ανανεωμένης διάθεσης για εξοικονόμηση.



Η Ελλάδα είναι εν μέρει μόνο ευάλωτη σε αυτές τις αλλαγές.
Και αυτό διότι οι εμπορικοί δεσμοί της Ελλάδας με την Ευρωζώνη / Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είναι γενικά περιορισμένοι, αλλά και της θετικής τάσης των ΑΞΕ, οι οποίες είναι πιθανό να αποδειχθούν αρκετά ισχυρές στις διακυμάνσεις της ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Βέβαια, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη τον χαμηλό ρυθμό αποταμίευσης από τον οικιακό τομέα, γεγονός που καθιστά την κατανάλωση ευάλωτη στις αλλαγές της αγοραστικής δύναμης.



Εντούτοις, η αγορά εργασίας παρουσιάζει δειλά σημεία ανάκαμψης.
Αυτό είναι πολύ εμφανές στην σταθερή μείωση του ποσοστού ανεργίας, την αύξηση του μεριδίου των θέσεων εργασίας με μεσαία και ανώτερη εκπαίδευση, αλλά και της αλλαγής των ορισμένου χρόνου συμβάσεων, με μόνιμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Wood, η Ελλάδα αναπτύσσεται ενώ βρίσκεται και στα τελικά στάδια των δημοσιονομικών μέτρων.
Ένα τελευταίο κύμα μέτρων λιτότητας προγραμματίζεται για το επόμενο έτος, αλλά ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ αναμένεται να αντισταθμιστεί από τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη.
Τα δύο ισχυρότερα πολιτικά κόμματα διαφοροποιούνται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να δαπανήσουν τον μελλοντικό (περιορισμένο) δημοσιονομικό χώρο: ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση στις δημόσιες δαπάνες που απευθύνονται σε περισσότερο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνεται στη μείωση της εταιρικής φορολογίας φόρου.
Για τη Wood όμως, λόγω του ότι τα στοιχεία είναι περιορισμένα για ακριβείς προβολές στο μέλλον, εκτιμάται η συνολική ελκυστικότητα της χώρας δεν θα αλλάξει ουσιαστικά.
Εντούτοι, η Ελλάδα μπορεί να λάβει περισσότερους πόρους, οι οποίοι θα την βοηθήσουν να βελτιώσει την αναπτυξιακή της δυναμική.
Η Wood παρουσιάζει επίσης ένα νέο μοντέλο για τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, το οποίο προβλέπει τη δίκαιη αξία των τίτλων.
Σύμφωνα με το μοντέλο η μέση απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων θα είναι 4% φέτος και 4,5% το 2019, αντανακλώντας τις πιθανές αναταράξεις από την ολοκλήρωση του προγράμματος QE της ΕΚΤ και τη μείωση του προϋπολογισμού της Fed.



Άλλωστε, η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα και έχει ελάχιστες ανάγκες χρηματοδότησης κατά τα προσεχή έτη, οπότε κατά την άποψη της Wood η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης δεν δημιουργεί κίνδυνο χρηματοδότησης.
Σε περίπτωση πολιτικής σταθερότητας αλλά και αναμενόμενης οικονομικής επίδοσης, η Wood δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα στο 3,5-4%.



Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Οι δείκτες ανεργίας μειώνονται σταθερά



Βελτίωση της αγοράς ακινήτων



Ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης