Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εγκλωβισμένη στο «Μακεδονικό» παραμένει η κυβέρνηση - Ερωτηματικό η στάση της Νέας Δημοκρατίας

Εγκλωβισμένη στο «Μακεδονικό» παραμένει η κυβέρνηση -  Ερωτηματικό η στάση της Νέας Δημοκρατίας
Η ελληνική πλευρά συμφωνεί σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και απαιτεί απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών
Εάν κάτι προκύπτει από τις μέχρι τώρα ενημερώσεις που κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στα πολιτικά κόμματα για το Σκοπιανό, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να επιδιώξει μέχρι τέλους λύση.
Και αυτό παρότι αιμοραγεί δημοσκοπικά, από την στιγμή που άνοιξε το θέμα κατά τα κελεύσματα των υπερατλαντικών συμμάχων που θέλουν να σταθεροποιήσουν την γειτονική χώρα, διά της έντάξεώς της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και έχει απέναντί της την πλειοψηφία του ελληνικού λαού όπως έδειξαν τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια.  
Προκύπτει επίσης ότι η νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών με τον Νίκολα Δημητρόφ στην Αχρίδα ή στα Σκόπια, την επόμενη Πέμπτη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βαλκανική -αφού θα ξεκινήσει από το Βελιγράδι και θα καταλήξει στην Πρίστινα-, θα είναι  καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.
Θα φανεί εάν η αισιοδοξία που έδειξαν και οι δύο μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Βιέννη είναι βάσιμη ή απλώς εντάσσεται στο blame game ενός προδιαγεγραμμένου ναυαγίου.
Η ελληνική πλευρά συμφωνεί σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και απαιτεί απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.
Καθώς η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων προσκρούει στους εσωτερικούς συσχετισμούς, συζητείται να υπάρξει διεθνής συμφωνία που να περιλαμβάνει και δέσμευση της κυβέρνησης των Σκοπίων για αναθεώρηση σε δεύτερο χρόνο.
Παρότι επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η αναθεώρηση είναι προυπόθεση, στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έχουν δηλώσει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανακοίνωση της ΝΔ μετά την συνάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Νίκο Κοτζιά, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ, αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση του ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι οι ανησυχίες τους εντάθηκαν μετά την ενημέρωση και εξηγεί ότι «Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στην ανάγκη μιας ενιαίας, σφαιρικής και οριστικής λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται πλήρως στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εξ αρχής έχουμε θέσει και στις εύλογες ευαισθησίες των Ελλήνων.
Χωρίς μια τέτοια λύση, δεν νοείται να δοθεί στην πΓΔΜ η δυνατότητα οποιασδήποτε περαιτέρω προσέγγισής της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».
Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με διάψευση επικαλούμενο τα τηρηθέντα πρακτικά: «Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι τα όσα ανακοινώνει η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ενημέρωση που της παρέσχε το απόγευμα της 4ης Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για άλλη μία φορά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γίνονται, προφανώς, για την εξυπηρέτηση εσωκομματικών σκοπιμοτήτων".
Αφού προσθέτει ότι «η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέφρασε ουδεμία επιφύλαξη ή ανησυχία κατά την δίωρη και πλέον ενημέρωσή της, έκανε δε μόνον επιβοηθητικά σχόλια», καλεί τη ΝΔ να επιδείξει, επιτέλους, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων”.
Ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοικτό το τι θα κάνει όταν και αν έλθει συμφωνία στην Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ισορροπεί ανάμεσα στους σκληρούς με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά που λένε καμία συναίνεση στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο για το Σκοπιανό, και στους διαλλακτικούς που λένε ότι δεν μπορεί το κόμμα να μην ψηφίσει μία συμφωνία στην γραμμή που διαμόρφωσε ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι.
Αυτό άλλωστε αντανακλάται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την στάση του Γιώργου Κουμουτσάκου στην συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών.
Η υποσχετική για αλλαγή του Συντάγματος σε δεύτερο χρόνο, δίνει το πρόσχημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποχωρήσει εάν έλθει η συμφωνία και να μην την ψηφίσει.
Άλλωστε το ίδιο θα πράξει και ο Πάνος Καμμένος.
Φυσικά η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει ενώ ο Βασίλης ΛΕβέντης θα εξετάσει τι τον συμφέρει εκλογικά.
Με την αίρεση του ακριβούς περιεχομένου μίας ενδεχόμενης συμφωνίας, θετικοί είναι μέχρι στιγμή, το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής, που αρκούν για να περάσει.
Φυσικά η άρνηση του Πάνου Καμμένου καίτοι δεν οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης δημιουργεί μείζον πολιτικό πρόβλημα.

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης