Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Κουρουμπλής «βυθίζει» τις επενδύσεις της κινεζικής Cosco για την επόμενη 4ετία

Ο Κουρουμπλής «βυθίζει» τις επενδύσεις της κινεζικής Cosco για την επόμενη 4ετία
Πως ξεμπλόκαραν οι επενδύσεις της Fraport και το παράδειγμα που δεν έμαθε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Σε διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι Υπουργοί της κυβέρνησης στο σκέλος της προώθησης των επενδύσεων με ορισμένους να αντιδρούν έστω και με καθυστέρηση και να επιλύουν προβλήματα και άλλους να συνεχίζουν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση καθώς όχι μόνο δεν φαίνεται να διευκολύνουν τις επενδυτικές προσπάθειες αλλά οι υπηρεσίες των Υπουργείων τους δημιουργούν.
Η περίπτωση της Fraport είναι χαρακτηριστική της άποψης πως όταν θέλει η πολιτική ηγεσία μπορεί.
Το έργο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είχε κολλήσει επί πολλούς μήνες με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόλυτου εκνευρισμού.
Τελικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης έστω και με χρονική υστέρηση προχώρησε σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που απεμπλέκουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας τις επενδύσεις και μάλιστα θεσπίζοντας σκληρά μέτρα εναντίον των υπηρεσιών που ολιγωρούν στις αδειοδοτήσεις πάσης φύσεως.
Σε αντίθετο μήκος κύματος κινείται ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πάνος Κουρουμπλής στο σκέλος των έργων που έχουν προγραμματιστεί στο λιμάνι του Πειραιά από την Cosco. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του Υπουργείου παρεμβαίνουν συνεχώς και δημιουργούν προσκόμματα με πλήθος γραφειοκρατικών προφάσεων στην υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί και για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Cosco να υλοποιήσει την τρέχουσα τετραετία.  
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει δυσφορία από τους Κινέζους η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκφραστεί και δημοσίως.
Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση στο επενδυτικό πρόγραμμα που προβλέπεται έως το 2021 για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, την αναβάθμιση του λιμανιού, της ακτοπλοΐας και την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου επηρεάζει αρνητικά σωρεία κλάδων όπως οι κατασκευές, τα logistics και ο τουρισμός.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η δυναμική που έχει δημιουργήσει η Cosco, επισημαίνεται ότι ο Πειραιάς ανέβηκε το 2017 έξι θέσεις (38η θέση διεθνώς από την 44η) στην παγκόσμια κατάταξη των εμπορικών λιμανιών στην ετήσια λίστα Lloyd’s List (Global Ports Top 100) και βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εμπορικών λιμανιών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης