Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μπίζνες Erdogan - Merkel για τα εξοπλιστικά πάνω από το «κουφάρι» της Συρίας

tags :
Οι μπίζνες Erdogan - Merkel για τα εξοπλιστικά πάνω από το «κουφάρι» της Συρίας
Άψογη η συνεργασία Merkel - Erdogan για τα εξοπλιστικά
Δεν αποτελεί είδηση η υποκρισία που διακρίνει τη Γερμανία ως προς τις σχέσεις της με την Τουρκία, ωστόσο οι μπίζνες μεταξύ των δύο χωρών για τα εξοπλιστικά αποκτούν ξεχωριστή διάσταση, με φόντο την εισβολή που αιματοκύλησε το Αφρίν στη Βόρεια Συρία και την κλιμακούμενη ένταση από την Άγκυρα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Μολονότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «τράβηξαν το αυτί» του Erdogan στη Σύνοδο της Βάρνας, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πτοήθηκε, αλλά ούτε και το Βερολίνο, καθώς όπως προκύπτει, Τουρκία και Γερμανία συνεργάζονται άψογα στα εξοπλιστικά.
Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν δίστασε να επικρίνει τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν, στη βόρεια Συρία, ενώπιων των βουλευτών της Bundestag στις 21 Μαρτίου, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah (28/2), η Γερμανία ενέκρινε πάνω από 30 αμυντικές συμφωνίες γερμανικών εταιρειών με την Τουρκία τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας!
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση της Sevim Dagdelen (Die Linke), από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 24 Ιανουαρίου 2018 εκδόθηκαν 31 άδειες για πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία!
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει εγκρίνει τη πώληση στρατιωτικών όπλων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βόμβες, τορπίλες, πυραύλους, συστήματα επιτήρησης, χερσαία οχήματα και άλλα.
«Οι εξοπλιστικές συμφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας έχουν αποτελέσει πηγή έντασης μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου τον προηγούμενο μήνα ότι θα σταματούσε ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης Leopard 2. Η Άγκυρα και το Βερολίνο είχαν σχέδια για εκσυγχρονισμό από γερμανική εταιρεία», όπως σχολιάζει η Daily Sabah.

Πιέσεις για απαγόρευση της πώλησης όπλων στην Τουρκία

Η Γερμανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον πλανήτη.
Σύμφωνα με το Spiegel οι γερμανικές εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες, ανήλθαν το 2017 σε 3,79 δισ. δολ.
Συνολικά το 2017 εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων ύψους 6,24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.



Να σημειωθεί ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφρίν με τα γερμανικά Leopard 2, με το Βερολίνο να δέχεται πιέσεις για απαγόρευση πώλησης όπλων σε χώρες οι οποίες εμπλέκονται σε πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν την απαγόρευση πώλησης όπλων στις χώρες που εμπλέκονται στην πολεμική σύρραξη της Υεμένης.
Το 2017 η Γερμανία είχε «παγώσει» όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία, όπως είχε αποκαλύψει ο γερμανικός τύπος, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο φαίνεται πως το οικονομικό συμφέρον τελικά κυριάρχησε.
Αναρωτιέται κανείς - ίσως αφελώς - πως είναι δυνατόν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να πουλάει όπλα στον Erdogan, στρεφόμενη όχι μόνο κατά των Κούρδων και του Συριακού λαού, αλλά και κατά των συμμάχων της και φυσικά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Business as usual» είναι η κυνική απάντηση, καθώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το στοίχημα των μεγάλων δυνάμεων είναι η επικράτηση στην κερδοφόρα κούρσα των εξοπλισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης