Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα μπορεί να…«τελειώσει» τις ΗΠΑ πουλώντας τα 1,17 τρισ. δολάρια ομολόγων που κατέχει

tags :
Η Κίνα μπορεί να…«τελειώσει» τις ΗΠΑ πουλώντας τα 1,17 τρισ. δολάρια ομολόγων που κατέχει
Η μόνη χώρα που πραγματικά «απειλεί» τα σχέδια Trump είναι η Κίνα
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους, κατέχοντας 1,17 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα.
Και μόνο αυτό το στοιχείο καθιστά την Κίνα πολύ… επικίνδυνη για τα σχέδια του Donald Trump να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Με άλλα λόγια, η Κίνα είναι στην ουσία ένας χρηματοδότης των αμερικανικών ελλειμμάτων, για τα οποία ο Trump πολλάκις έχει αναφερθεί αλλά και έχει κατηγορήσει τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ.
Το βασικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί και μεγάλες τριβές δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα φθάνει στο καθ’ όλα εντυπωσιακό ποσό των 309 δισ. δολαρίων.
Και όλα αυτά την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, είναι στη διαδικασία εκκαθάρισης του ισολογισμού της, ο οποίος περιλαμβάνει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.
Δεδομένου του ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει η Κίνα να πατήσει το «κουμπί πωλήσεων» των αμερικανικών ομολόγων, πολλοί αναλυτές δεν δείχνουν ότι ανησυχούν για τους αμερικανικούς χειρισμούς.
Και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μόλις η Κίνα «απάντησε» στους αμερικανικούς δασμούς με την επιβολή των δικών της σε δεκάδες προϊόντα, ο Trump άλλαξε τη ρητορική του και δήλωσε ότι «δεν υφίσταται κάποιος εμπορικός πόλεμος».
Άλλωστε, ο Donald Trump έχει κατηγορήσει αρκετές φορές την Κίνα και έχει, επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να γίνει πολύ σκληρός έναντι των εμπορικών μεθόδων που χρησιμοποιεί το Πεκίνο.
Όμως όταν επισκέφθηκε την Κίνα πριν από μερικούς μήνες ήταν ιδιαίτερα… αβρός με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping.
Αντί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του και να χαρακτηρίσει την Κίνα ως «μία χώρα που χειραγωγεί την αγορά συναλλάγματος», υποστήριξε ότι στόχος του είναι η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα 1.300 κινέζικά προϊόντα, στα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς της τάξης του 25%, η Κίνα «απάντησε» με δασμούς σε 106 αμερικανικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, των αυτοκινήτων και του ουίσκι.
Και οι δύο «εμπορικοί εταίροι» γνωρίζουν, επίσης, πολύ καλά ότι ένας εμπορικός πόλεμος κατά πάσα πιθανότητα πλήξει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου, ενώ μπορεί να τις οδηγήσει ακόμη και σε ύφεση, εάν δεν είναι «περιορισμένος».
Και αυτό διότι οι δύο χώρες θα δουν την παραγωγή τους να υποχωρεί, ενώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση τιμών για τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί.
Η ζημιά θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έπληττε και τις διεθνείς αγορές.
Πάντως, όπως συμφωνούν οι αναλυτές, εάν οι ΗΠΑ προκαλέσουν όντως έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, θα βρεθούν σε μία δύσκολη θέση.
Γι’ αυτό και εάν επιθυμούν να μειώσουν το εμπορικό τους έλλειμμα, πρέπει να κάνουν τους αμερικανούς περισσότερο παραγωγικούς και να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τη ζήτηση της διεθνούς αγοράς, αντί να ζητούν από τον υπόλοιπο κόσμο να αλλάξει.
Επίσης, η Κίνα έχει προσπαθήσει αρκετά ώστε να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά αν αυτός ξεσπάσει, ο καθησυχασμός δεν είναι επιλογή, καθώς δεδομένου ότι οι χώρες που στοχεύουν οι ΗΠΑ είναι πιο ανθεκτικές πολιτική, η διοίκηση του Trump είναι πιθανό να είναι η πρώτη που θα καταρρεύσει.

Η πολιτική Trump έχει εξοργίσει τους επενδυτές στη Δύση και έχει χάσει την εμπιστοσύνη τους

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει απέναντί του ο αμερικανός πρόεδρος (και δεν θα πρέπει να αγνοήσει) είναι η οργή πλέον των αγορών και των επενδυτών οι οποίοι χάνουν δις δολάρια από την πτώση των μετοχών εξαιτίας της διγλωσσίας της κυβέρνησης του.
Δεν είναι τυχαία η δήλωση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του αμερικανού προέδρου Larry Kudlow την Τετάρτη (4/3) όταν τους κατηγορούσε ότι «αντιδρούν υπερβολικά», την ώρα που οι μετοχές των αμερικανικών ομολόγων κατρακυλούσαν μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλλει νέους δασμούς 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμερικανικά προϊόντα που προορίζονται για τις αγορές της.
Η Wall Street «πήρε φωτιά» με τον Larry Kudlow να εμφανίζεται σε συνέντευξη τύπου στο Fox Business Network προσπαθώντας να καθησυχάσει την αγορά την ώρα που ο Dow Jones Industrial Average έπεφτε πάνω από 700 μονάδες.
Η ίδια εικόνα εμφανίστηκε και την επόμενη ημέρα με τον Dow να πέφτει επιπλέον 600 μονάδες όταν ο πρόεδρος Trump είπε ότι είχε δώσει εντολή για πρόσθετα τιμολόγια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επιβληθούν στα κινεζικά προϊόντα.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι επενδυτές πλήρωσαν ακριβά μια ακόμη στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του Trump, ο οποίος έχει χάσει σημαντικό μέρος της εμπιστοσύνη της Wall Street. Μάλιστα οι εκ διαμέτρους αντίθετες δηλώσεις εξόργισαν τις αγορές με τον Nicholas Colas, συνιδρυτής της DataTrek Research να σχολιάζει ενοχλημένος ότι «συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ του Λευκού Οίκου και των αγορών όμως αυτή η κυβέρνηση έχει μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει κανείς τι πραγματικά εννοούν».

Τα παιχνίδια Trump και με το δολάριο

Ο Peter Tuz πρόεδρος του επενδυτικού ομίλου Chase Investment Counsel , δήλωσε ότι ο Donald Trump παίζει με τους συμβούλους του το περίφημο παιχνίδι του «καλού και κακού μπάτσου».
«Ακούμε και τους δύο και ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η πιο ψύχραιμη πλευρά» δήλωσε ο Tuz.
Παρόμοιο είναι το παιχνίδι που παίζεται και για το δόλάριο. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin , δήλωσε τον Ιανουάριο ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το δολάριο έχει υποχωρήσει ενώ ο πρόεδρος Trump δήλωνε ότι ήθελε να δει ένα ισχυρό δολάριο.
Τον Μάρτιο ήρθε και η δήλωση του οικονομικού του συμβούλου και στη συνέχεια ο Larry Kudlow ότι «θα ήθελε το δολάριο να είναι λίγο πιο δυνατό από ό, τι είναι σήμερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης