Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παίζουν τα στοιχήματα εντός και εκτός κυβέρνησης για τον χρόνο των εκλογών - Ποιες είναι οι «κρίσιμες» ημερομηνίες

Παίζουν τα στοιχήματα εντός και εκτός κυβέρνησης για τον χρόνο των εκλογών - Ποιες είναι οι «κρίσιμες» ημερομηνίες
Απρόβλεπτοι παράγοντες μπορούν πάντα να προκύψουν από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2019, και να αποδοκιμάζει ακόμη και τον πρόεδρο της Βουλής, η αλήθεια όμως είναι ότι κανείς δεν τον πιστεύει.
Τα στοιχήματα ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι για δύο ημερομηνίες: η πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά την φιέστα της “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”.
Η δεύτερη είναι το Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, καθώς όπως είπε ο Νίκος Βούτσης, λίγους μήνες νωρίτερα δεν θεωρούνται πρόωρες, ενώ η κάλπη των ευρωεκλογών προσφέρεται για εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και καλύτερο αποτέλεσμα τις βουλευτικές.
Αν και τα εθνικά θέματα είναι πάντα ανοικτά και επηρεάζουν σημαντικά το πολιτικό σκηνικό, οι εξελίξεις θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις 80 ημέρες, μέχρι τότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, να φανεί εάν θα μείνει και με ποιον τρόπο το ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα, και κυρίως να δρομολογηθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τρεις φορές εγγράφως να μην ισχύσει η μείωση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019. Στο τέλος των 80 ημερών, στο Eurogroup του Ιουνίου θα αποκρυσταλωθεί εάν η ελάφρυνση του χρέους θα συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης, καθώς και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 11,7 δις θα συμβάλει στο μαξιλάρι ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η προληπτική γραμμή στήριξης.
Εάν όλα στον τομέα της Οικονομίας πάνε κατ ευχήν για την κυβέρνηση, ελάφρυνση του χρέους, μετάθεση της μείωσης των συντάξεων, χαλαρή μεταμνημονιακή εποπτεία, τότε το στοίχημα των εκλογών θα κερδηθεί από όσους ποντάρουν στο Μάιο του 2019.
Εάν τα πράγματα “στραβώσουν”, κάτι που κυρίως θα εξαρτηθεί από το Βερολίνο, τότε μετά την φιέστα της εξόδου από τα προγράμματα, κάπου στο τέλος του Αυγούστου θα πρέπει να περιμένουμε και την προκήρυξη εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα με βασικό δίλλημα: Βγάλαμεντην χώρα από τα μνημόνια, υλοποιήσαμε την υπόσχεση για την αντιμετώπιση της διαπλοκής, ας αποφασίσει ο λαός αν επιθυμεί να οδηγήσουμε την χώρα στην επόμενη ημέρα εμείς ή η νεοφιλελεύθερη στα οικονομικά και συντηρητική εώς ακροδεξιά στα κοινωνικά ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρα.

Εθνικά θέματα

Απρόβλεπτοι παράγοντες μπορούν πάντα να προκύψουν από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.
Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην υπόσχεσή της προς τις ΗΠΑ και επιδιώκει συμβιβαστική λύση στο Σκοπιανό, παρότι ο λαϊκός παράγοντας που αφυπνίστηκε με τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια αντιδρά.
Ο κύκλος της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων από το Νίκο Κοτζιά έδειξε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη και με διεθνή συμφωνία στην οποία θα υπάρχει υπόσχεση για μεταγενέστερη αναθεώρηση του Συντάγματος από την γείτονα.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση ίσως υποχρεωθεί, λόγω των προβλεπομένων από το Σύνταγμα για κύρωση διεθνών συμβάσεων, να ζητήσει πλειοψηφία τριών πέμπτων από την Βουλή.
Προυποθέτει αυτό αλλαγή στάσης της ΝΔ, κάτι που άφησε ανοικτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι όμως πολιτική ήττα -ειδικά εάν ο Πάνος Καμμένος επιμείνει να μην ψηφίσει. Πολιτικοί παρατηρητές συνδέουν την ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της ΝΔ, με τις τρεις συναντήσεις σε διάστημα δύο μηνών που είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Απρόβλεπτος παράγοντας είναι και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπου παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, σταδιακά εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.
Φυσικά η περαιτέρω όξυνση εξαρτάται από τον Ερντογάν ο οποίος έχει εκλογές στην χώρα του το 2019 και θα κάνει τα πάντα, ακόμη και θερμό επεισόδιο, για να τις κερδίσει.
Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να ισοβαθμεί γύρω στο 40% με όποιον αντίπαλο κι αν εχει απέναντί του.
Μέχρι τότε πάντως η ελληνική κυβέρνηση είτε με κεντρικές τοποθετήσεις  -όπως η πρόσφατη του Μεγάρου Μαξίμου περί “σουλτάνου”-, είτε με τις συνηθισμένες πια δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, δεν θα αφήσει τη ΝΔ να παίξει μόνη της το εθνικό χαρτί όπως έγινε στο Σκοπιανό, ακόμη κι αν, όπως είπε ο Πάνος Σκουρλέτης αναγκαστεί να ακολουθήσει την πλειοδοσία δηλώσεων με τους γείτονες.

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης