Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποιος δεν κυβερνά αυτό το κόμμα;

Ποιος δεν κυβερνά αυτό το κόμμα;
Αν και η ΝΔ παραμένει κατά βάση καραμανλικό κόμμα, οι σαμαρικοί λένε ότι έχουν την πλειοψηφία
Το ερώτημα “ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;”, κατά παράφραση της μνημειώδους φράσης που αποδίδεται στον  γενάρχη της σύγχρονης δεξιάς, είναι διηνεκώς επανερχόμενο στη ΝΔ.
Φυσικά συναρτάται με τους εσωτερικούς συσχετισμούς στο στελεχιακό δυναμικό και στην κοινοβουλευτική ομάδα με τους “νεοβαρόνους” να δεσπόζουν και αποτυπώνεται στην ιδεολογική φυσιογνωμία και στην πολιτική γραμμή του κόμματος.
Δεν είναι αυτονόητα αυτά στη συντηρητική παράταξη που κινείται από τον μεσαίο χώρο του Κώστα Καραμανλή, μέχρι τη νεοφιλελεύθερη στα οικονομικά και ακροδεξιά στα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι είναι μετριοπαθής πολιτικός που εκφράζει τον μεσαίο χώρο.
Το βέβαιο είναι ότι έτσι θα ήθελε να είναι, άλλωστε αυτό το προφίλ είχε φιλοτεχνήσει με συνέπεια όσο ήταν βουλευτής, καίτοι είχε πάντα ροπή προς τον νεοφιλευθερισμό, απότοκο των ελιτίστικων σπουδών του και της κοινωνικής και πολιτικής του καταγωγής.
Ωστόσο οι πολιτικές τοποθετήσεις της ΝΔ τον διαψεύδουν.
Στο Σκοπιανό έφυγε από την εθνική γραμμή Καραμανλή, που υιοθέτησε ακόμη και η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, για να πλειοδοτήσει στον “εθνολαϊκισμό” που καταγγέλει, με την συμμετοχή των περισσότερων βουλευτών του στα συλλαλητήρια.
Στα ελληνοτουρκικά καθημερινά διασπά την απαραίτητη εθνική συναίνεση, απέναντι στην αναθεωρητική Τουρκία για να κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους.
Έφθασε να ζητά από τον πρωθυπουργό να παρακαλέσει τηλεφωνικά τον Ερντογάν, ξέροντας ότι στην συνέχεια θα χρεωθεί την άρνηση και σπεκουλάροντας στον πόνο των γονέων και στο λαικιστικό συναίσθημα.
Στο πεδίο της οικονομίας κάθε μήνα προβλέπει καταστροφή και φυσικά τάσσεται κατά της εξόδου από τα μνημόνια, αφού κάτι τέτοιο καίτοι επωφελές θα δώσει πόντους στον Αλέξη Τσίπρα.
Στα θεσμικά αναίρεσε τη δική του πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να μην μπει σε συζήτηση έστω και στο κοινοβουλευτικό πεδίο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στα θέματα διαπλοκής καίτοι αναγνωρίζει φραστικά ότι υπάρχουν σκάνδαλα, εντούτοις ταυτίζεται άλλοτε με τον Σαμαρά και άλλοτε με τον Μαρινάκη, πως όλα είναι σκευωρία.
Και τέλος ημέρα παρά ημέρα ανεβάζει τα θέματα νόμου και τάξης κατηγορώντας τον αρμόδιο υπουργό ότι δεν επιτρέπει στους αστυνομικούς να κάνουν την δουλειά τους.
Λες και η εγκληματικότητα ενέσκηψε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επί Σαμαρά που έκανε θάλαμο αερίων την πρωτεύουσα σε κάθε διαδήλωση, δεν υπήρχε.
Φυσικά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος άλλα έλεγε, διαμορφώνοντας το προφίλ του μεταρρυθμιστή φιλελεύθερου πολιτικού, με το οποίο κέρδισε.
Στο επίπεδο των συσχετισμών στο στελεχιακό δυναμικό και στους βουελυτές, η πλειοψηφία δεν είναι δική του. Φαίνεται αυτό από τους κραδασμούς ακόμη στο επικοινωνιακό επιτελείο και στο προσωπικό του περιβάλλον, από την υποχώρηση του Θεοδωρικάκου, την είσοδο του Θωμά Βαρβιτσιώτη στα επικοινωνιακά, την άνοδο της Σπυράκη που παραμένει part time ευρωβουλευτής, μέχρι την αποχώρηση του καθαρά δικού του Μπεκίρη από διευθυντή του γραφείου του.
Αν και η ΝΔ παραμένει κατά βάση καραμανλικό κόμμα, οι σαμαρικοί λένε ότι έχουν την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα.
Σίγουρα ο Αντώνης Σαμαράς καθορίζει την πολιτική γραμμή.
Ξεκίνησε από την θεωρία της αριστερής παρένθεσης, δεν παρέδωσε το Μαξίμου, συνέχισε με το “βάστα Σόιμπλε” -στην ουσία μη αναγνωρίζοντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση- και υπονόμευσε τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου.
Έκτοτε υπαγορεύει εάν δεν επιβάλλει την βασική πολιτική γραμμή στον διάδοχό του, υπό τον τίτλο “να πέσει ο Τσίπρας τώρα με κάθε κόστος ακόμη και για την χώρα”, σε συμμαχία με έναν εσμό δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τα είχε μπουκώσει με χρήματα του ελληνικού λαού από το ΚΕΕΛΠΝΟ, εν μέσω κρίσης.
Αντίθετα έχει υποχωρήσει η μετριοπαθής και συναινετική στάση των καραμανλικών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα “ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;”, είναι δύσκολο, αλλά όλοι στη ΝΔ δίνουν αυθόρμητα την απάντηση στο “ποιος δεν κυβερνά αυτό το κόμμα;”...

Σπύρος Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης