Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κατάργηση του προγράμματος DACA, μία από τις πιο αποκρουστικές αποφάσεις του Donald Trump

tags :
Κατάργηση του προγράμματος DACA, μία από τις πιο αποκρουστικές αποφάσεις του Donald Trump
Η επικείμενη κατάργηση του προγράμματος DACA αποδεικνύει ποιος πραγματικά είναι ο Donald Trump…
Η απόφαση του Donald Trump να επιβάλει νέους δασμούς κατά της Κίνας μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία 24ωρα, με την παγκόσμια κοινότητα και ειδικά τους επενδυτές, να «τρέμουν» το ενδεχόμενο ενός εκτεταμένου εμπορικού πολέμου.
Βέβαια, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά στις οικονομικές, μεταναστευτικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Τα επιχειρήματα πίσω από όλες του τις αποφάσεις, σωστές ή μη, χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές από ημιμάθεια ή πλήρη αμάθεια, ή, ακόμη χειρότερα, από προσωπικές φιλοδοξίες.
Ωστόσο, θα εστιάσουμε σε μία απόφασή του, η οποία είναι λιγότερο γνωστή στο κοινό: την κατάργηση του προγράμματος DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals). Πρόκειται ίσως για τη μόνη απόφαση που δεν έχει δικαιολογηθεί από τον Donald Trump. Γιατί; Γιατί, όντως, δεν υπάρχει κάποιο επιχείρημα πίσω από την απόφασή του. Ο λόγος προφανώς είναι ένας: το πρόγραμμα καθιερώθηκε από τον προκάτοχό του, κ. Barack Obama, έναν άνθρωπο για τον οποίο κρύβει παθολογική ζήλεια και μίσος, εξού και η προσπάθεια κατάργησης -ή εν τέλει κατάργησης-οποιασδήποτε απόφασης πάρθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Βλέπε Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύνολο κανόνων «Dodd-Frank» και πολλές άλλες περιπτώσεις.
To DACA ήταν η πρώτη (2012) από μια σειρά προσπαθειών της αμερικανικής Γερουσίας να παράσχει μια ευκαιρία σε ορισμένους λαθρομετανάστες που εισήλθαν στις Η.Π.Α. ως παιδιά, να φοιτήσουν στο κολέγιο και τελικά να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Νοέμβριο του 2014, ο τότε Πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επεκτείνει το DACA και σε άλλες ομάδες παράνομων μεταναστών. Ειδικότερα, αφορούσε τη χορήγηση αδειών παραμονής και εργασίας σε 800.000 παιδιά που είχαν εισέλθει παράνομα («Dreamers») στις Η.Π.Α., σε μία προσπάθεια να ονειρευτούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Το πρώτο βήμα για κατάργηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, οπότε και ανακοινώθηκε από τον Jeff Sessions η ανάκληση. Από την αμερικανική κυβέρνηση δόθηκε διορία έξι μηνών, προκειμένου να διατεθεί στο Κογκρέσο χρόνος για να προετοιμάσει μια νομοθετική εναλλακτική λύση. Κανένα νέο αίτημα με βάση το πρόγραμμα DACA δεν θα γινόταν αποδεκτό από τις 5 Οκτωβρίου 2017 κι έπειτα.
Ωστόσο, το τοπικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μεταθέσει την καταληκτική ημερομηνία της 5ης Μαρτίου 2018 κατά έναν χρόνο, δίνοντας έτσι χρόνο στο Κογκρέσο για την καθιέρωση ενός νέου καθεστώτος, που θα εμπεριέχει μόνιμη προστασία για τους δικαιούχους, καθώς, στο μεταξύ, δεν επετεύχθη μία συμφωνία για εναλλακτική λύση. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν διά μανίας τη διατήρηση του DACA, σε αντίθετο κλίμα με τους Ρεπουμπλικάνους και, ειδικά, τον Donald Trump. Μάλιστα, πριν τη λήξη της διορίας, καθόλου παράξενο, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπάτησε εις διπλούν τους Δημοκρατικούς, υποσχόμενος λύση για το πρόγραμμα σε περίπτωση που εγκρίνουν τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης -όπως και έγινε. Το «highlight» ήταν πριν λίγες εβδομάδες, όταν ο D.Trump -μέσω Twitter φυσικά- κατηγόρησε τους… Δημοκρατικούς για τη μη επίτευξη συμφωνία σχετικά με το DACA, εννοώντας το ότι δε συμβιβάζονται για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ουάσιγκτον χωρίς τη διασφάλιση ενός νέου προστατευτικού καθεστώτος για τους παράνομους μετανάστες. Θράσος.
Αμέσως μετά την απόφαση για κατάργηση, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές. Η πολιτεία της Καλιφόρνια προσέφυγε στην αμερικανική Δικαιοσύνη για να μπλοκάρει την απόφαση του Donald Trump. O Barack Obama σχολίασε ότι «η στοχοποίηση αυτών των νέων είναι λανθασμένη -επειδή δεν έκαναν τίποτα λάθος. Είναι αυτοκαταστροφική, επειδή αυτοί οι νέοι θέλουν να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις, να στελεχώσουν τα εργαστήρια μας, να υπηρετήσουν στο στρατό μας και να συμβάλουν με άλλο τρόπο στη χώρα που αγαπάμε. Και (η απόφαση) είναι σκληρή. Τί θα συμβεί αν η δασκάλα του παιδιού μας ή ο φιλικός μας γείτονας αποδειχθεί Dreamer; Πού πρέπει να την στείλουμε; Σε μια χώρα που δεν ξέρει ή δεν θυμάται, με μια γλώσσα που δεν μπορεί καν να μιλήσει;». Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι ισχυροί άνδρες του επιχειρηματικού κόσμου, και όχι μόνο. Ας θυμηθούμε ορισμένα σχόλια:

Lorella Praeli, διευθύντρια μεταναστευτικής πολιτικής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών: «Σήμερα είναι μια βάρβαρη μέρα για τους Ονειροπόλους , τις οικογένειες τους και όλους τους Αμερικάνους... Ο Πρόεδρος Trump μόλις πέταξε τις ζωές και το μάλλον 800.000 Ονειροπόλων και των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και της δικής μου, σε μια αναστάτωση γεμάτη φόβο και προκάλεσε χάος και αβεβαιότητα σε χιλιάδες χώρους εργασίας και κοινότητες σε όλη την Αμερική. Χρησιμοποιεί ως πιόνια τις ζωές 800.000 ανθρώπων».

Jamie Dimon, διευθύνοντας σύμβουλος της JPMorgan Chase: «Όταν άνθρωποι έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν σκληρά και να δώσουν πίσω στις κοινότητές τους, θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να παραμείνουν στις Η.Π.Α.».

Mark Zuckerberg, ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook: «Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας. Η απόφαση για την κατάργηση του DACA δεν είναι απλά λανθασμένη. Είναι ιδιαίτερα βάρβαρο να προσφέρεις στους νέους ανθρώπους το Αμερικανικό Όνειρο, να τους ενθαρρύνεις να βγουν από τις σκιές και να εμπιστευτούν την κυβέρνησή μας και τότε να τους τιμωρείς για αυτό».

Brad Smith, πρόεδρος της Microsoft: «Δηλώνουμε ότι παρότι η Microsoft…ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό... χρειάζεται να θέσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των 800.000 ανθρώπων στο νομοθετικό καλεντάρι πριν από ένα φορολογικό νομοσχέδιο». Επίσης, τόνισε ότι η εταιρεία έχει στις τάξεις της τουλάχιστον 39 Ονειροπόλους και θα πληρώσει για την νομική τους εκπροσώπηση για να παραμείνουν στις Η.Π.Α..

«Είμαστε απογοητευμένοι…και καλούμε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για να βρει μια μόνιμη νομοθετική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google.

Tim Cook διευθύνων σύμβουλος της Apple: «Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος που 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα βρεθούν πεταγμένοι από την μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους». Σε χθεσινό (6/4) του σχόλιο, ανέφερε ότι το ζήτημα «έχει να κάνει με τον πυρήνα του ποιοι είμαστε ως Αμερικανοί. Ποιος από εμάς θα σκεφτόταν ότι είναι το σωστό να διώξουμε κάποιον από τη χώρα που ήρθε εδώ όταν ήταν 1, 2, 3 ετών, που γνωρίζει μόνο τη χώρα μας ως το σπίτι του, που δεν ξέρει άλλη χώρα ως το σπίτι του. Αυτό δεν έχει νόημα. Το πρόγραμμα DACA δεν έπρεπε ποτέ να ανασταλεί»

Το λόμπι των εργοδοτών Business Roundtable εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή του στον τερματισμό του DACA, χωρίς να υπάρχει ορατή εναλλακτική λύση». Το νομοθετικό κενό «θα έχει μια σημαντική αρνητική επίδραση στις εταιρείες που βασίζονται σε εργαζομένους που απασχολούνται νόμιμα».

Επίσης, IBM, Facebook, Twitter, Uber και 104 άλλες εταιρείες προσέφυγαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη προκειμένου να αναιρέσουν την αποκρουστική απόφαση του Donald Trump, σε μία προσπάθεια να προστατέψουν τους 800.000 «Dreamers» που απειλούνται με απέλαση. Οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν δεκάδες από τους «Dreamers» στο εργατικό τους δυναμικό. Στην προσφυγή συνέβαλαν και οι πολιτείες των Καλιφόρνια, Μινεσότα, Μαίρυλαντ και Μέιν. «Όπως το πρόγραμμα DACA έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ένταξης, η ακύρωσή της απευθύνεται στους μετανάστες που ήταν αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης και της ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας μας εδώ και δεκαετίες, λέγοντας τους ότι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι εδώ. Ως εκ τούτου, η ακύρωση του DACA θα αποδυναμώση μελλοντικά την ικανότητα των αμερικανικών εταιρειών να προσελκύσουν άτομα από όλο τον κόσμο για να στηρίξουν την οικονομία της Αμερικής», αναφερόταν στο κείμενο της προσφυγής. Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές Μπρούκλιν και Σαν Φρανσίσκο εναντιώθηκαν στην κατάργηση του προγράμματος DACA, διατάσσοντας την αναστολή της απόφασης.

Μόνο κόστος και όχι οφέλη για τις ΗΠΑ από την κατάργηση του προγράμματος DACA

Όπως έχουν καταγγείλει ουκ ολίγες εταιρείες -μεταξύ αυτών κολοσσοί της Silicon Valley όπως οι Facebook και Apple-, εκτός από το ότι είναι απάνθρωπο να διώχνεις από τη χώρα νέους οι οποίοι έχουν μεγαλώσει σε αυτή, η απέλαση των δικαιούχων του προγράμματος θα αποτελέσει πλήγμα για το ανθρώπινο κεφάλαιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι «Dreamers» είναι νέοι, δεν έχουν διαπράξει έγκλημα, είναι απασχολούμενοι (πάνω από το 90% εξ αυτών) και γνωρίζουν ως σπίτι τους τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μόνο «έγκλημα» που τους ακολουθεί, είναι η επιλογή των γονιών τους να εισέλθουν (ή να παραμείνουν) στις Η.Π.Α. παράνομα. Ωστόσο, το κόστος αναμένεται να είναι και οικονομικό για την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με μελέτη του Institute on Taxation and Economic Policy (2017), που υπενθυμίζει το Brookings, οι Dreamers πληρώνουν περίπου 2 δισεκ. δολάρια σε φόρους, ετησίως. Επίσης, σύμφωνα με την υπηρεσία Immigration and Customs Enforcement (ICE), το μέσο κόστος από τη σύλληψη έως την απομάκρυνση ενός ατόμου, ανέρχεται σε $12.500. Η απέλαση των περίπου 800.000 ατόμων θα κοστίσει στην κυβέρνηση σχεδόν 10 δισεκ. δολάρια, τη στιγμή που ο ετήσιος προϋπολογισμός για το ICE είναι λίγο πάνω από 5 δισεκ. δολάρια.

Υπέρ της διατήρησης του προγράμματος DACA το 83% των Αμερικανών

Υπέρ της διατήρησης του προγράμματος DACA τάσσεται το 83% των Αμερικανών, με μόλις το 12% να εκφράζει αντίθετη άποψη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο το κανάλι CNN.
Με βάση την πολιτική παράταξη, το 94% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων υποστηρίζει τη συνέχεια του προγράμματος, με τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ανεξάρτητους και τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων, να διαμορφώνονται σε 83% και 67%, αντίστοιχα. Επίσης, με βάση τη γνώμη των ερωτηθέντων, από την έρευνα απορρέει πως η, μέχρι στιγμής, μη επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμα DACA αποτελεί ευθύνη του Donald Trump (33%) και των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου (31%). Μόλις το 17% κατηγορεί τους Δημοκρατικούς. Το 61% των ερωτηθέντων εκτιμά πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί.

Παρατίθεται το σχετικό, πολύ εύστοχο άρθρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, από τον περασμένο Οκτώβριο…

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατακεραυνώνει τον Trump για την κατάργηση του προγράμματος DACA

Δριμύτατη κριτική για τερματισμό του προγράμματος DACA ασκεί στον Αμερικανό Πρόεδρο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF), μέσω άρθρου που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο μάλιστα και το «American Dream», το οποίο «έχει ρίζες πριν καν την ίδρυση των Η.Π.Α.».
Όπως αναφέρεται, όταν ο Πρόεδρος κ. Barack Obama δημιούργησε το πρόγραμμα, το 2012, γέμισε ελπίδα όσους είχαν εισέλθει στη χώρα για να ζήσουν το δικό τους «American Dream». «Η εκπλήρωση των ονείρων σας σημαίνει συχνά το να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο, που μπορεί να μας οδηγήσει σε μία άλλη χώρα», σχολιάζει πολύ εύστοχα το WEF, συνεχίζοντας:
«Η απόφαση της κυβέρνησης Trump να ακυρώσει τη DACA και να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα Η.Π.Α.-Μεξικού, έθεσε σε κίνδυνο αυτά τα όνειρα, αναγκάζοντας 800.000 νέους σε απέλαση. Αλλά η έννοια της απόρριψης της DACA και του τείχους “για τους παράνομους που κλέβουν θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α. και πλήττουν την κοινωνία”, αντικατοπτρίζει μια βαθιά παρεξήγηση της αμερικανικής ιστορίας».
«Αξίζει να υπογραμμιστεί κάτι που πολλοί αρχαιολόγοι γνωρίζουν: Πολλές από τις αξίες που εμπνέουν το αμερικανικό όνειρο -ελευθερία, ισότητα και επιδίωξη της ευτυχίας- χρονολογούνται από πολύ πριν από τη δημιουργία των συνόρων μεταξύ Η.Π.Α., από τους μετανάστες που έφτασαν στο Plymouth Rock το 1620, τους αυτόχθονες Βορειοαμερικάνους», αναφέρει το Φόρουμ, διηγούμενο στη συνέχεια την ιστορία των ιθαγενών που ζούσαν στις Η.Π.Α..

Εν κατακλείδι, η διατήρηση ή μη του προγράμματος DACA έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές… Κάτι που δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα χαρακτήρες όπως ο Donald Trump…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης