Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Απλοποίηση και επιτάχυνση στο σύστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου

Βίτσας: Απλοποίηση και επιτάχυνση στο σύστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου
"H Τουρκία με τον ταχύτερο τρόπο πρέπει να επιστρέψει τους Έλληνες στρατιωτικούς", τονίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας
Για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό και όχι να παίξουμε ένα παιχνίδι ευθυνών, κάνει λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής.
Όπως σημειώνει «το μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη δεν είναι να παίξουμε ένα παιχνίδι ευθυνών, αλλά να διαχειριστούμε το ίδιο το πρόβλημα», ενώ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ταχύτερης απονομής ή εξέτασης ασύλου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ανθρώπινους και υλικούς πόρους ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται πιο ταχύτερα. «Θέλω επίσης να απλοποιήσω το σύστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και να το κάνω πιο γρήγορο», «αυτή τη στιγμή γίνεται μια διαδικασία που φτάνει στο τέλος της και ξαναρχίζει απ' την αρχή, εγώ θέλω να μην ξαναρχίζει απ' την αρχή», «με ενδιαφέρει πάρα πολύ να ξέρει ο αιτών άσυλο τι πρόκειται να του συμβεί», δηλώνει ο κ. Βίτσας.
Αναφερόμενος στο επικείμενο νομοσχέδιο με τη σύντμηση των διαδικασιών ασύλου, σημειώνει πως  θέλει οι επιτροπές προσφυγών από 12 να γίνουν 20 και το 2019 να γίνουν 30, αλλά και οι επιτροπές Ασύλου να έχουν περισσότερο κόσμο για γρηγορότερη εξέταση των πρώτων αιτήσεων.
Κατά τον ίδιο, όλη η διαδικασία του νομοσχεδίου πρέπει να έχει λήξει έως τέλος Απριλίου και σε αυτό υπάρχουν και άλλες διατάξεις (αποζημιώσεις νησιωτών, ζητήματα κατάρτισης, εργασιακά κλπ).
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οργανώνει και σε νομοθετικό και σε πρακτικό επίπεδο τη στάση του ελληνικού κράτους σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που σημαίνει ότι «το βασικό μας πλαίσιο είναι η Συνθήκη της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Ν. Υόρκης, πάνω στο οποίο στηρίζονται το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο».
«Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το υπουργείο -και το επισημαίνω γιατί το υπουργείο δεν είναι κίνημα», προσθέτει.
Για την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Βίτσας ξεκαθαρίζει πως «θέλουμε με όλους τους τρόπους να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συζητάμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»,  ενώ για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς  και τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς υπογραμμίζει πως «δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους συμψηφισμός δύο διαφορετικών υποθέσεων»,αλλά και ότι «η Τουρκία με τον ταχύτερο τρόπο πρέπει να επιστρέψει τους Έλληνες στρατιωτικούς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης