Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «θύμα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «θύμα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας
Η BMW, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οχημάτων από τις ΗΠΑ έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο της στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας και αντιμετωπίζει επιπτώσεις από κινεζικούς δασμούς ύψους 965 εκατομμυρίων δολαρίων
Υπό αυξανόμενη πίεση βρίσκονται οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Daimler λόγω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και καλούνται πλέον να απομακρύνουν την παραγωγή των αγωνιστικών οχημάτων τους από την αμερικανική επικράτεια, προκειμένου να αποφύγουν τα πλήγματα από τη δασμολογική πολιτική του Πεκίνου.
Η Κίνα επιβάλλει δασμούς 25% στις εξαγωγές αυτοκινήτων από εργοστάσια στις ΗΠΑ.
«Πρόκειται για φόρο στη Νότια Γερμανία και όχι στις ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της Evercore ISI.
«Ένα επιπλέον 25% πρόσθετος δασμός θα αποτελούσε επιβάρυνση ύψους 1,73 δισ. δολαρίων για την Νότια Γερμανία από την Κίνα», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Η BMW, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οχημάτων από τις ΗΠΑ έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο της στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας και αντιμετωπίζει επιπτώσεις από δασμούς ύψους 965 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Daimler εκτίθεται σε πλήγμα ύψους 765 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμά η Evercore ISI.
Η γερμανική εταιρεία  κατασκευάζει τα αγωνιστικά οχήματα X3, X4, X5, X6 και X7 στο Spartanburg και η εμπορική διαφορά θα αυξήσει την πίεση για να μετατοπίσει την παραγωγή αυτοκινήτων όπως το X5 σε αγορές εκτός των ΗΠΑ.
Όμως, η μετάβαση από το ένα εργοστάσιο στο άλλο κοστίζει εκατομμύρια ευρώ και απαιτεί μήνες για να υλοποιηθεί ενώ γενικότερα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα επισήμανε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BMW Peter Schwarzenbauer.
Πάντως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία καλείται εκ των πραγμάτων να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μεταφορά μέρους της παραγωγής της στο Μεξικό, υπό το πρίσμα των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ – Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης