Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα "χημικά" στη Συρία προκαλούν χάος - Ο Trump απειλεί Putin, Assad - Ο ΟΗΕ απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία

Τα
Ο Donald Trump δήλωσε πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για τη χημική επίθεση...και τον χαρακτήρισε ζώο
(upd13) Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την επίθεση με χημικά - η Ρωσία αμφισβητεί την ύπαρξη χημικών - και την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump πως θα υπάρξει «μεγάλο τίμημα» χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al Assad...ζώο.
Η Ρωσία αργά το βράδυ άσκησε βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.
Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.
"Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση" δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ N. Heili πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία.
Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του.
Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.
Η απόφαση του Donald Trump για στρατιωτική επέμβαση θεωρείται πως είναι θέμα ωρών, ιδιαίτερα μετά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος και αυτός ζήτησε να υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν Assad και Ρωσία ότι χρησιμοποιούν χημικά αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πέραν από ορισμένες φωτογραφίες που να επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει χρήση χημικών ουσιών στην Συρία.
Εν τω μεταξύ σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και συμμάχων με την Ρωσία έλαβε χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε την ύπαρξη επίθεσης με χημικά και κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι δημιουργούν χάος.

Ο Ρώσος πρέσβης επέμεινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις θυμάτων από επιθέσεις με χημικά και ότι οι αποδείξεις είναι κατασκευασμένες.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Αμερικανών, Γάλλων και Βρετανών τήρησαν εννιαία στάση, κατηγορώντας τους Ρώσους για χρήση χημικών σε συνεργασία με τον Assad και καταμαρτυρώντας τους ότι δεν σεβάστηκαν αποφάσεις καθώς και μηχανισμούς ελέγχου του Οργανισμού, δολοφονώντας αμάχους πολίτες.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Nikki Haley τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στους Ρώσους, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου γιατί ο Κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει δικαιοσύνη.
Η κατάσταση φορτίζεται επικίνδυνα καθώς πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και προέρχονται από τον Λευκό Οίκο μιλούν για αναμενόμενα στρατιωτικά χτυπήματα προς την Συρία με στόχο τις δυνάμεις του Assad και τις ρωσικές δυνάμεις από το αμερικανικό ναυτικό, που βρίσκεται στην ΝΑ Μεσόγειο.
Όλα αυτά διαδραματίζονται και ενώ ο Assad με την βοήθεια των Ρωσικών δυνάμεων καθάρισε μετά από 7 χρόνια την περιοχή της Ανατολικής Γκούτα εδραιώνοντας τον έλεγχο στη Νότια Συρία και στα ανατολικά της Δαμασκού.
Την πραγματοποίηση ψηφοφορίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εγκριθεί ή όχι ένα προσχέδιο απόφασης για το θέμα της Συρίας ζητούν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters οι ΗΠΑ επιθυμούν να πραγματοποιηθεί σήμερα 10/4  ψηφοφορία στις 10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα αναφορικά με τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία.
Mιλώντας στην Συμβούλιο του ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής Vassili Nebenzya διέψευσε την επίθεση με χημικά όπλα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ότι δημιουργούν χάος με ότι καταπιαστούν.
Σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές κατ' εξακολούθισιν θέλουν να πλήξουν την Ρωσία και να αλλοιώσουν την εικόνα της, ξεπερνώντας ακόμα και την επιθετικότητα στην εποχή του ψυχρού πολέμου.
"Δεν παρακαλάμε για την φιλία σας" ανέφερε προς τις Δυτικές δυνάμεις, ο Ρώσος διπλωμάτης και" δεν θέλουμε τίποτε απο εσάς."
"Δεν έχετε φίλους, φίλοι σας είναι αυτοί που σας φοβούνται."
"Εμείς επιζητούμε μόνο μια πολιτισμένη σχέση με στόχο την συνεργασία για να καταπολεμήσουμε την βία".
O πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση δυτικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.
Zήτησε από τους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) να μεταβούν από αύριο 10/4 στη Συρία, όπου συριακές και ρωσικές δυνάμεις θα τους συνοδεύσουν στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε «η υποτιθέμενη χημική επίθεση».

Η Αμερικανική απάντηση

Η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την βία αν ήθελε, ανέφερε η Αμερικανή πεσβευτίς Nikki Haley στο Συμβούλιο του ΟΗΕ,  αλλά η Ρωσία επιμένει με τον τρόπο της να προκαλεί κάθε φορά.
Η Ρωσία παρακάμπτει, ότι αποφασίζουμε στα Ηνωμένα Έθνη, ακυρώνει τους μηχανισμούς ασφαλείας και επανέρχεται στην δράση, όπως έκανε με την χρήση χημικών κατά αμάχων.

Προειδοποιεί το Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι θα το μετανιώσουν εάν το Ιράν απομακρυνθεί από την διαπραγμάτευση για τα πυρηνικά.
Κατά την διάρκεια της Εθνικής Ημέρας Πυρηνικής Τεχνολογίας στην Τεχεράνη, ο Rouhani κλιμάκωσε τον τόνο της ρητορικής του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που παραβιάζουν τη συμφωνία, αλλά πρέπει σίγουρα να γνωρίζουν ότι θα το μετανιώσουν αν την παραβιάσουν", δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
"Είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι από ότι νομίζουν και θα δουν ότι αν παραβιάσουν την συμφωνία, μέσα σε μια εβδομάδα, λιγότερο από μια εβδομάδα, θα δουν το αποτέλεσμα".

Γαλλία: Οι ρώσικες δυνάμεις επιχειρούν στην Ανατολική Γκούτα

Ο Francois Dellatre ο εκπρόσωπος της Γαλλίας τόνισε ότι η Ρωσία μαζί με τον Assad για μια ακόμα φορά εξαντλεί τα όρια αντιστάσεων της διεθνούς κοινότητας χρησιμοποιώντας χημικά όπλα.
Η ημέρα αυτή δεν έπρεπε ποτέ να έλθει η Ρωσία δολοφονεί παιδιά στην Συρία.
Οι ρώσικες δυνάμεις είναι παρούσες σε ξηρά και αέρα στην Ανατολική Γκούτα.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες του France 24 προερχόμενες από τον Λευκό Οίκο, αναφέρουν ότι το αμερικανικό ναυτικό είναι έτοιμο για ρίψη πυραύλων από τις θέσεις του στην ΝΑ Μεσόγειο προς την Συρία και προφανώς προς τα εδάφη που βρίσκονται οι κυβερνητικές δυνάμεις του Assad και των Ρώσων.

Σκληρή επίθεση ετοιμάζει ο Trump κατηγορεί τον Assad ότι είναι ζώο...

Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, προειδοποίησε πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι υποστηρίζουν το «ζώο Assad».
Ο Trump δεσμεύτηκε πως εντός 24 έως 48 ωρών θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη Συρία, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».
«Ήταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Trump με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο.
«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε, υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.
Η Μόσχα, από τη μεριά της, κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση με χημικά, στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία σήμερα τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 μαχητές μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, τόσο η Ρωσία, όσο και η Δαμασκός.
«Η ισραηλινή επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Τ-4 εξαπολύθηκε από αεροσκάφη F-15 που εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους πάνω από το έδαφος του Λιβάνου», σύμφωνα με στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο SANA.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, χαρακτήρισε προβοκάτσιες και φημολογία τα περί χημικής επίθεσης, ενώ ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη».
Από την άλλη μεριά, η ΕΕ εμφανίζεται «μουδιασμένη», περιοριζόμενη να παροτρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων και ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Assad για την αποτροπή νέων επιθέσεων.
Πάντως, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Trump δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα, στη Συία.

Επικοινωνία Putin - Erdogan

Την «ανησυχία» του για τις επιθέσεις εναντίον της ανατολικής Γούτα, στη Συρία εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin.
«Ο πρόεδρος Erdogan εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον της Ντούμα και της ανατολικής Γούτα», δήλωσε μία πηγή στην τουρκική προεδρία.
Η πηγή υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει για την Τουρκία και τη Ρωσία «να εργαστούν μαζί για να σταματήσουν τους θανάτους αμάχων και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, για μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.

Η επίθεση στη στρατιωτική βάση στη Συρία

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί σημειώθηκε επίθεση στη στρατιωτική βάση στην Συρία κοντά στην πόλη Χόμς, αφήνοντας πίσω της 14 νεκρούς.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισραήλ.
«Στις 9 Απριλίου από τις 03:25 (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) ως τις 03:53 δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης Τ-4 από το έδαφος του Λιβάνου χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο.
Οι μονάδες αεράμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατέρριψαν πέντε κατευθυνόμενους πυραύλους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι κανείς από τους Ρώσους συμβούλους που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση δεν έχει τραυματιστεί.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες που έκαναν έρευνα στην Ντούμα δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov, ενώ ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα.

Προάγγελος για εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων

Προάγγελος για βαθύτερη εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων στο συριακό ζήτημα θεωρούνται οι αναφορές για χημική επίθεση στη Συρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε χθες (8/4/2018) πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι υποστηρίζουν το «ζώο Assad».
«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία.
Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Trump στο Twitter.
«Ο πρόεδρος Putin, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Assad.
Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.
Εξάλλου ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Trump δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα, στη Συία.
«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας Thomas Bossert σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
«Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».

Mattis (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Δεν αποκλείουμε τίποτα μετά την επίθεση με χημικά στη Συρία

«Δεν θα απέκλειε τίποτα» μετά τη φερόμενη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα της Συρίας, δήλωσε σήμερα (9/4/2018) ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέτυχε να διασφαλίσει ότι η Συρία θα εγκατέλειπε τα χημικά της όπλα.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε, είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της κατάργησης όλων των χημικών όπλων», δήλωσε ο Mattis στους δημοσιογράφους, υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον εμίρη του Κατάρ.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είχε εγγυηθεί την καταστροφή όλων των συριακών χημικών όπλων τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως το συριακό καθεστώς του Bashar al-Assad Μπασάρ φέρεται να χρησιμοποίησε χημικούς παράγοντες πολλές φορές από τότε εναντίον των Σύρων ανταρτών.
«Αυτός είναι ο λόγος που, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, από το ΝΑΤΟ μέχρι το Κατάρ, θα ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Mattis.
«Δεν αποκλείω τίποτα αυτή την ώρα», τόνισε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ πρόκειται να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Βουτιά -8,34% στον ρωσικό Moex - Φόβοι για νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Μόσχα

Έως το 9% έφτασαν οι απώλειες του δείκτη αναφοράς των μετοχών της Ρωσίας, του Moex, εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του επιχειρηματικού κλάδου της χώρας.
Ο δείκτης Moex σημείωσε πτώση 8,7% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης σήμερα, ενώ έκλεισε με απώλειες -8,34% στις 2.090,88 μονάδες, με τον δείκτη RTS, ο οποίος αποτιμάται σε δολάρια ΗΠΑ, να υποχωρεί κατά 11,44%.



Την ίδια στιγμή το ρούβλι υποχωρεί κατά 2,5% στα 59,63 δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου του 2017.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε χθες (8/4/2018) πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι υποστηρίζουν το «ζώο Assad».

ΕΕ: Να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Bashar al Assad έκαναν χρήση χημικών όπλων εναντίον μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης στη Συρία, ανακοίνωσε χθες (8/4/2018) η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.
«Τα στοιχεία δείχνουν άλλη μια επίθεση με χημικά από το καθεστώς» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.
«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζεται η χρήση χημικών όπλων, ειδικά εναντίον άμαχων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την χρήση των χημικών όπλων και τάσσεται υπέρ μιας άμεσης αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα».
Η ΕΕ παροτρύνει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων και ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Assad για την αποτροπή νέων επιθέσεων.
Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν οποιαδήποτε επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα.

Καταδικάζει η Τουρκία

Τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην ανατολή Γούτα καταδίκασε και η Τουρκία με ανακοίνωση, που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση, για την οποία υπάρχει ισχυρή υποψία ότι πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς, του οποίου το ιστορικό στη χρήση χημικών όπλων είναι γνωστό στη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Putin: Προβοκάτσιες και φημολογία τα περί χημικής επίθεσης στη Συρία

Απαράδεκτες προβοκάτσιες και φημολογία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, τα περί επίθεσης με χημικά όπλα κατά της πόλης Ντούμα στη Συρία, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Γούτα που πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
Όπως μεταδίδει το «Interfax», τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Putin κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Ο Putin φέρεται να δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα δεν βρήκαν συμπτώματα από χημική δηλητηρίαση.
Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα.

Ρωσία: «Κατασκευασμένη» η επίθεση

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς και οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
«Η διάδοση ψευδών ιστοριών για τη χρήση χλωρίου και άλλων δηλητηριωδών ουσιών από τις (συριακές) κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθεί. Άλλη μία κατασκευασμένη πληροφορία για μια φερόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα εμφανίστηκε χθες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
«Έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές πρόσφατα για αυτές τις επικίνδυνες προκλήσεις.
Ο σκοπός τέτοιων παραπλανητικών συλλογισμών, που στερούνται οποιασδήποτε βάσης, είναι να προστατεύσει τους τρομοκράτες… και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει ενδεχόμενη εξωτερική χρήση βίας.»
Υπενθυμίζεται ότι, 30 άμαχοι, μεταξύ αυτών 8 παιδιά, σκοτώθηκαν (8/4/2018) στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον της πόλης Ντούμα, του τελευταίου θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Γούτα, έγινε γνωστό από τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε αναφορά του κάνει λόγο για χημική επίθεση του συριακού καθεστώτος, που χρήζει άμεσης απάντησης της διεθνούς κοινότητας.

May: Οι υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης πρέπει να λογοδοτήσουν

Από την πλευρά της, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε πως οι χώρες που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσουν μαζί με τον ηγέτη της Συρίας, Bashar al-Assad.
«Ναι, πρόκειται για τις ενέργειες, τις κτηνώδεις ενέργειες του Assad και του καθεστώτος του, αλλά και για τους υποστηρικτές αυτού του καθεστώτος.
Και φυσικά η Ρωσία είναι ένας από τους υποστηρικτές», δήλωσε η May κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Δανία.
«Πρόκειται για ένα βάρβαρο καθεστώς που επιτίθεται στους δικούς του ανθρώπους και είμαστε πολύ σαφείς ότι πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του και ότι οι υποστηρικτές του πρέπει να λογοδοτήσουν επίσης», πρόσθεσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Όταν η Μόσχα είχε … προβλέψει μία επίθεση με χημικά

Σύροι αντάρτες, που εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ, ευθύνονται για τις χημικές επιθέσεις στη χώρα αυτή, προκειμένου να αιτιολογηθεί μία νέα αμερικανική επίθεση στη Συρία εναντίον του Assad, είχε υποστηρίξει η Ρωσία τον Μάρτιο του 2018.
Η Μόσχα, στενός σύμμαχος του καθεστώτος Assad, υποστηρίζει πως Αμερικανοί εκπαιδευτές στη νότια Συρία «οργανώνουν» νέες επιθέσεις με χημικά που θα αποτελέσουν τον καταλύτη της δικαιολόγησης επιδρομής των ΗΠΑ στην πολύπαθη αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής.
Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για αεροπορικές επιδρομές στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και τις υποδομές.
«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες στη διάθεσή μας ότι οι Αμερικανοί εκπαιδευτές έχουν εκπαιδεύσει μια ομάδα ανταρτών κοντά στην πόλη του At-Tanf, για να οργανώσουν προκλήσεις που αφορούν σε επιθέσεις με χημικά στη νότια Συρία», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Sergey Rudskoy.
Η Μόσχα και η Δαμασκός έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις επερχόμενες χημικές προκλήσεις και έχουν επισημάνει ότι συνεργάζονται εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ και Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.
Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ, πως το ενδεχόμενο μίας νέας πυραυλικής επίθεσης εναντίον της Συρίας και του Assad, δεν θα μείνει αναπάντητο.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο 2017, σε μία από τις πρώτες «επιχειρήσεις» της κυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν 59 πυραύλους Tomahawk στη Συρία, ως αντίποινα για μία εικαζόμενη χημική επίθεση από το καθεστώς Assad.

(Αρχική δημοσίευση Κυριακή 8 Απριλίου 2018, ώρα 17:12)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης