Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεπέρασε τις ΗΠΑ η Κίνα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

tags :
Ξεπέρασε τις ΗΠΑ η Κίνα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
Οι εκπομπές άνθρακα έμειναν ουσιαστικά σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια
Αποφασισμένη εμφανίζεται η Κίνα στον αγώνα που δίνει έτσι ώστε να ενσωματώσει περισσότερη καθαρή ενέργεια στις νέες της ενεργειακές στρατηγικές.
Αυτή η αποφασιστικότητα αντικατοπτρίζεται στα χρήματα που επένδυσε το 2017 στην ανανεώσιμη ενέργεια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg New Energy Finance οι επενδύσεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με το 2016 και ήταν περισσότερες από τρεις φορές υψηλότερες από εκείνες των ΗΠΑ, οι επενδύσεις των οποίων στον τομέα μειώθηκαν 6% από 2016 σε 40,5 δισ. δολάρια πέρυσι.
Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορούμε να αντιληφθούμε τον βαθμό σπουδαιότητας που έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την Κίνα, η οποία προχώρησε στην επένδυση 126.6 δις. δολαρίων το 2017, με τις ΗΠΑ (40.5 δισ) και την Ιαπωνία (13.4 δισ) να ακολουθούν και να αποτελούν την πρώτη τριάδα των δέκα κορυφαίων χωρών που «ψήφισαν» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.




Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν τις επενδύσεις των ανεπτυγμένων χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2015, αλλά υποχώρησαν το 2016.
Πάνω από τα 2/3 των συνολικών επενδύσεων της Κίνας στην καθαρή ενέργεια πήγε στην ηλιακή ενέργεια, προσθέτοντας περίπου 53GW χωρητικότητας, ποσό που μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 38 εκατομμύρια σπίτια. Ακολούθησε ο άνεμος, στον οποίο η Κίνα δαπάνησε σχεδόν το ένα τρίτο (σελ. 11) των επενδύσεών της.
Γίνεται σαφές από όλα τα παραπάνω ότι η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση που την ταλανίζει, με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας το 2016, αυξάνοντας την φωτοβολταϊκή του ικανότητα σε περίπου 78 GW.
Παρόλα αυτά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 20% της κατανάλωσης ενέργειας της Κίνας, ενώ ο άνθρακας αντιπροσωπεύει πάνω από το 60%., με τον πρόεδρο της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης Nils Stieglitz να τοποθετείται λέγοντας ότι: «Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για να προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά από τις ΑΠΕ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης