Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

SGH Macro Advisors: Η Κίνα σταμάτησε τις αγορές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων

SGH Macro Advisors: Η Κίνα σταμάτησε τις αγορές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων
Για τις ΗΠΑ η απόφαση της Κίνας να σταματήσει να αγοράζει αμερικανικό κρατικό χρέος θα έχει επιπτώσεις.
Η Κίνα σταμάτησε τις αγορές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αναφέρει σε ανάλυση της η SGH Macro Advisors
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται μείζονος σημασίας στον κηρυγμένο ή ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Οι ΗΠΑ για το 2018 έχουν διπλασιάσει τις εκδόσεις κρατικού χρέους από 500 δισεκ. σε 1 τρισεκ. δολάρια.
Η Κίνα έχει απειλήσει δύο φορές με μέτρα - αντίποινα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι σήμερα:
«πρώτον, απαντώντας στους δασμούς Trump για το χάλυβα και το αλουμίνιο και δεύτερον, ως απάντηση σε ευρύτερα μέτρα με στόχο προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων που αφορούν τεχνολογία, παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και το στρατηγικό σχέδιο "Made in China 2025".
Ωστόσο, ακόμη και όταν οι υπουργοί των ΗΠΑ προσπάθησαν να ηρεμήσουν τις τρομαγμένες αγορές μετοχών, η SGH υποστηρίζει ότι «η Κίνα βλέπει δυσοίωνη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου».
Από ό, τι καταλαβαίνουμε, η κινεζική κυβέρνηση έχει σταματήσει τις αγορές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
 Παρά τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin προς την Κίνα να "παραμείνει αγοραστής του αμερικανικού χρέους", το Πεκίνο προφανώς διέκοψε τις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων "τις τελευταίες εβδομάδες".
Με βάση την SGH, οι Κινέζοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν «διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις ίσων ευκαιριών» σε συγκεκριμένα εμπορικά ζητήματα, με πιθανά αποτελέσματα έως τα μέσα Ιουνίου του 2018. Αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα προβλεπόταν πριν από την επίσημη δήλωση του Προέδρου Trump, ζητώντας από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Robert Lighthizer να εξετάσει επιπλέον μέτρα – δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 100 δισεκ. δολαρίων.
Επιπλέον, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις ουσίας, σε υψηλό επίπεδο, για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία.
Στο Πεκίνο, οι παραχωρήσεις που εξετάζονται εξακολουθούν να επικεντρώνονται στο άνοιγμα ορισμένων «νεοεμφανιζόμενων βιομηχανιών», καθώς και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, στις ΗΠΑ.
Επίσης έχουν υπάρξει γενικές διαβεβαιώσεις ότι η Κίνα θα μπορούσε να διατηρήσει τον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών εισαγωγών σε τουλάχιστον 15% για το 2018.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το Ρενμίντι, το οποίο παρέμεινε σχετικά ισχυρό, βρίσκεται σε "ευρύτατα λογικά" επίπεδα και υποστηρίζουν ότι εάν οι διμερείς εμπορικές διαφορές επιλυθούν τελικά μέσω διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε να συνεχίσει να ανατιμάται μέσα στο 2018.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Κίνα σε απάντηση του καταλόγου των δυνητικών στόχων του Robert Lighthizer, του αντιπροσώπου των ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να υποβληθούν δασμοί, πυροδότησε νέο γύρο έντασης.      
Το κρατικό συμβούλιο της Κίνας αποφάσισε να εντάξει 106 προϊόντα σε 14 κατηγορίες αμερικανικών προϊόντων αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των αεροσκαφών, των χημικών προϊόντων, το καλαμπόκι  και βαμβάκι.
Η Κίνα έχει μελετήσει προσεκτικά το αμερικανικό πολιτικό τοπίο με ορίζοντα το 2020 και έχει στοχεύσει ενάντια στους αμερικανούς αγρότες και τους εργαζόμενους που αποτελούν την κύρια πηγή στήριξης του Trump.
Για τις ΗΠΑ η απόφαση της Κίνας να σταματήσει να αγοράζει αμερικανικό κρατικό χρέος θα έχει επιπτώσεις.
Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται μεταξύ 2,78% και 2,80%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης